Το κυβερνητικό πλάνο του Αλέξη
Στο πακέτο διακυβέρνησης που θα παρουσιάσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η κατάργηση του μνημονίου και των απεχθών μέτρων που το συνοδεύουν, η καταγγελία της δανειακής σύμβασης, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η άμεση θέσπιση μέτρων για τα χαμηλόμισθα κοινωνικά στρώματα, ενώ ορισμένοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα του εισηγούνται να δρομολογήσει την «αποπομπή» από την Ελλάδα των εκπροσώπων της τρόικας και του κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει αρχικά να συναντηθεί με τους αρχηγούς των αριστερών κομμάτων, με δεδομένο όμως ότι η γ.γ. του ΚΚΕ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα αρνηθεί οποιαδήποτε συνάντηση, ο μόνος που απομένει είναι ο κ. Φώτης Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ.
Επιπλέον, στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν συντρέχει λόγος συνάντησης με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, καθώς ό,τι είχαν να πουν οι δύο πολιτικοί άνδρες, το είπαν στη χθεσινή τους συνάντηση, ενώ πιθανότατα δεν θα απευθύνει πρόσκληση ούτε στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτη Καμμένο (με τη Χρυσή Αυγή έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος).
Απεναντίας, θα επιδιώξει συνάντηση με αρχηγούς εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Κοινωνική Συμφωνία, καθώς και με κοινωνικούς φορείς στο πλαίσιο της αναζήτησης ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής.
Πάντως, η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ –η οποία σε πρώτη φάση είναι ζητούμενο για τον κ. Τσίπρα– αναμένεται να είναι θετική εφόσον όμως εγγυηθεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουβέλης θα αναφέρει στον κ. Τσίπρα «βρες τον τρόπο να κάνεις κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης που θα κινηθεί στον αντίποδα της ασκούμενης πολιτικής, η οποία αποδοκιμάστηκε με έντονο τρόπο από τη λαϊκή ετυμηγορία και η οποία θα εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και εμείς σε στηρίζουμε».
Υπό αυτά τα δεδομένα και όπως εξηγούν υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ «δεν μπορούμε να δεχθούμε προτάσεις όπως καταγγελία δανειακής σύμβασης και κατάργηση μνημονίου».