Κυβέρνηση: Αυστηρό μήνυμα στους παρόχους ενέργειας – «Συμμορφωθείτε ή θα είναι βαρύς ο πέλεκυς»
Τέλος στις επικοινωνιακές απάτες εταιρειών ενέργειας βάζει η κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας πως όσοι δεν συμμορφωθούν άμεσα θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα αλλά και… διαπόμπευση.
Αφορμή στάθηκε η προσπάθεια κάποιων να παρουσιάσουν ως έκπτωση επί των τιμολογίων τους την ενίσχυση της κυβέρνησης με στόχο να περιοριστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές.
«Δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης των καταναλωτών, ούτε θα ανεχθούμε καταχρηστικές συμπεριφορές από κανέναν. Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον Σκάι.
Συμπλήρωσε ότι οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές τους ξεκάθαρα για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε και υπενθύμισε ότι «περάσαμε διάταξη νόμου που επιτρέπει στον καταναλωτή την αλλαγή παρόχου αζημίως χωρίς πέναλτι, χωρίς κάποια αποζημίωση, θα πρέπει να εξοφλήσει βέβαια τον προηγούμενο λογαριασμό του».
Η υπενθύμιση του υπουργού μόνο τυχαία δεν είναι καθώς υπάρχουν αναφορές πως γίνεται προσπάθεια από εταιρείες να εγκλωβίσουν πελάτες τους.
Οι αναφορές του Κώστα Σκρέκα έγιναν μετά την καταγγελία της ΡΑΕ για παραπλανητικές διαφημίσεις από Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας σε σχέση με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που χορηγεί η Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Η Ανεξάρτητη Αρχή προειδοποιεί πως «τέτοιες τακτικές είναι προδήλως παραπλανητικές, δεδομένου ότι δύνανται να δημιουργήσουν στους καταναλωτές ψευδείς εντυπώσεις περί της τιμολογιακής πολιτικής του Προμηθευτή» και ότι «οι καταχρηστικές αυτές πρακτικές παραβιάζουν κατάφορα το υφιστάμενο πλαίσιο».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε πως «η κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύξει πρωτοβουλίες που βάζουν φρένο στα κέρδη των εταιριών. Διαχειριζόμαστε μια δύσκολη πραγματικότητα που οφείλεται στην πανδημία και τον πόλεμο της Ουκρανίας».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως για να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα, εκτός από την επιδότηση, η κυβέρνηση σχεδιάζει επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ στην εξόρυξη λιγνίτη, καθώς το φυσικό αέριο παρότι έπεσε κάτω από 200 ευρώ, μέχρι και τα 190 ευρώ η μεγαβατώρα, παραμένει πολύ πιο ακριβό από τον λιγνίτη.