ΣΥΡΙΖΑ: Φουλ επίθεση, στο κάδρο ο Μητσοτάκης, αλλά και προβληματισμός για τις παρακολουθήσεις
Οι εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών ήταν καταιγιστικές
Να τοποθετήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κέντρο των ευθυνών της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, χρεώνοντας του ολόκληρη την ευθύνη για τα όσα έχουν αποκαλυφθεί ως τώρα, αλλά και να πιέσει ώστε να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις -αν φυσικά υπάρχουν- επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι συντάσσονται -επί της αρχής- με το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση.
Ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός σε ορισμένα στελέχη του κόμματος, καθώς ουδείς είναι βέβαιος για το αν η κίνηση αυτή θα επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή θα «θάψει» οριστικά την ιστορία. Και αυτό διότι η Νέα Δημοκρατία θα κατέχει την πλειοψηφία στην επιτροπή, επομένως θα είναι σε θέση να ελέγξει και το αποτέλεσμα της, όπως συνέβη και στην εξεταστική για τη λίστα Πέτσα.
Οι εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών ήταν καταιγιστικές. Η παραίτηση στενότερου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και του επικεφαλής της ΕΥΠ, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί «ομολογία ενοχής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων». Τα όσα έχουν συντελεστεί τις τελευταίες ώρες, θα τα συζητήσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει, εκτάκτως, στις 10.00.
Μέχρι στιγμής, η υπόθεση των παρακολουθήσεων από την πλευρά της ΕΥΠ, αφορά τουλάχιστον έναν δημοσιογράφο και έναν πολιτικό αρχηγό. Και οι παραιτήσεις των δύο πιο έμπιστων ανθρώπων του Κυριάκου Μητσοτάκη Μητσοτάκη, κάνουν την Κουμουνδούρου να μιλάει για το ελληνικό «WaterGate».
Η ευθύνες στον Μητσοτάκη
Επιχειρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να ξετυλίξουν το «κουβάρι» της ιστορίας, ξεκινούν την ανάλυση τους από το χθεσινά γεγονότα. Το βασικό ζήτημα για τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, είναι να τοποθετηθεί στο κάδρο της υπόθεσης ο πρωθυπουργός.
«Δεν είναι σκάνδαλο Δημητριάδη, αλλά σκάνδαλο Μητσοτάκη», τονίζουν από το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού. Γι αυτούς η παραίτηση Δημητριάδη δεν αναιρεί, αντίθετα επιβεβαιώνει στο ακέραιο τις ευθύνες Μητσοτάκη.
Κατά τη γνώμη τους, επιβεβαιώνει πως ο νόμος για το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» δεν ήταν κάτι άλλο από το νομικό πλαίσιο οργάνωσης της «Μαξίμου ΑΕ», που όπως σημειώνουν «έφτασαν να λειτουργούν με παρακρατικές μεθόδους ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και εν τέλει τη δημοκρατία».
«Αστείες δικαιολογίες για ποινικές ευθύνες»
Αρχικά, τόσο για την υπόθεση Ανδρουλάκη, όσο και για αυτή του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, από την πλευρά της κυβέρνησης μιλούσαν για «ιδιώτες» που προχώρησαν στην προσπάθεια μόλυνσης των κινητών τους τηλεφώνων με το κακόβουλο λογισμικό «Predator».
Στη συνέχεια, ο κ. Κοντολέων φέρεται να αποκάλυψε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι εν τέλει η ΕΥΠ ήταν εκείνη που παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο, για λογαριασμό ξένων υπηρεσιών και τίποτα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, για τον οποίο πάλι υπάρχουν διαρροές ότι παρακολουθείτο μετά από αίτημα ξένων υπηρεσιών.
Η στάση του αυτή εγείρει μια σειρά από ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ:
Πρώτον, γιατί πριν μία εβδομάδα ο διοικητής της ΕΥΠ δεν είπε στην Επιτροπή Θεσμών ότι υπήρχε νόμιμη παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη;
Δεύτερον, ποιες είναι οι «ξένες υπηρεσίες» που ζήτησαν την παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε υπόθεση διαφθοράς και ενός ευρωβουλευτή και εν συνεχεία πολιτικού αρχηγού;
Και τρίτον, η ΕΥΠ υιοθετεί άκριτα κάθε αίτημα ξένης υπηρεσίας για να παρακολουθεί Έλληνες πολίτες;
Όπως επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου, οι εκ των υστέρων προσπάθεια να παρουσιαστούν οι παρακολουθήσεις ως «νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ» για τις οποίες «δεν είχε ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου» αποτελεί «γελοία γραμμή άμυνας του κ. Μητσοτάκη υπό το φόβο των ποινικών ευθυνών τους και ενόψει της διερεύνησης της υπόθεσης».
Με λίγα λόγια, συμπληρώνουν, προσπαθούν να πείσουν πως δεν έγιναν παράνομες παρακολουθήσεις με το «Predator» αλλά νόμιμες, ώστε να το έχουν ως υπερασπιστική γραμμή. «Όλα αυτά λοιπόν είναι δικαιολογίες. Το θέμα είναι πόσους ακόμα και ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ και η παραΕΥΠ που είχαν στήσει οι Μητσοτάκης – Δημητριάδης», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
Προβληματισμός για εξεταστική επιτροπή
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις εδώ και μέρες για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ωστόσο, αν και εξετάζει το ενδεχόμενο χωρίς να το έχει αποκλείσει, ο ίδιος φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του πως ίσως πιο ενδεδειγμένη θα ήταν η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής μετά τις εκλογές, όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πλειοψηφία, προκειμένου να μην εκφυλιστεί η κοινοβουλευτική διαδικασία όπως έγινε στην αντίστοιχη περίπτωση της λίστας Πέτσα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαμηνύει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους συνομιλητές του αναφορικά με τις εξελίξεις, είναι ότι όλες οι δημοκρατικές – προοδευτικές δυνάμεις, αλλά και ακόμα και οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι της ΝΔ βγάζουν τα συμπεράσματά τους.