Παραιτήσεις: Η παραδοχή του λάθους και οι απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες
Στο Μέγαρο Μαξίμου, προσώρας απαντούν ότι δεν αλλάζει τίποτα στον κυβερνητικό και στον προεκλογικό σχεδιασμό. Σαφέστατα το όλο ζήτημα αποτελεί ίσως την πιο σοβαρή πολιτική κρίση εντός της κυβέρνησης αφού τόσο ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού, όσο και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ αποτελούσαν εκ των θέσεών τους κεντρικούς πυλώνες της εξουσίας.
Μετά τον σάλο και το αρχικό σοκ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση και να επαναλάβει για άλλη μια φορά ότι ο ίδιος παραμένει θεσμικός. Γι' αυτό το λόγο είναι αποφασισμένος να κάνει δημόσιες δηλώσεις τη Δευτέρα αλλά και να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για τις παρακολουθήσεις.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαψεύδουν ότι υπάρχει αλλαγή του σημερινού πολιτικού και εκλογικού σχεδιασμού, αλλά το σίγουρο είναι ότι πλέον υπάρχει πολιτικός αναβρασμός. Στα υπουργικά γραφεία και στους κόλπους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος η ανησυχία είναι έκδηλη. Mπορούν οι εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπών να δημιουργήσουν ένα πολιτικό κλίμα που δεν θα αφήνει περιθώρια κινήσεων και επιλογών στον Πρωθυπουργό;
Το τοξικό κλίμα που δημιουργεί όλη αυτή η υπόθεση είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Από την κυβέρνηση για τους λανθασμένους χειρισμούς δίνουν τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων. Η ανακοίνωση τα λέει όλα: «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». Τι είχε συμβεί; Η ΕΥΠ, όπως έγινε γνωστό, παρακολουθούσε επί τρεις μήνες το κινητό του προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής.
Η παρακολούθηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μετά από αίτημα δύο ξένων υπηρεσιών, της Αρμενίας και της Ουκρανίας, κάτι που από μόνο του προκαλεί νέα εύλογα ερωτήματα και μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πραγματα. Για να γίνει η επισύνδεση απαιτείται εισαγγελική έγκριση, η οποία δόθηκε.
Κυβέρνηση: Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διαβεβαίωσε σε ολους τους τόνους ότι οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά, εννοώντας μέσα από τη Βουλή και από την δικαιοσύνη που θα ελέγξει τα πάντα: «Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στην αντεπίθεση ο Τσίπρας
Ο κ. Τσίπρας σήκωσε τους τόνους και σημερα Σάββατο λέγοντας: «Αντί για συγγνώμες, ο Μητσοτάκης να πει ποιοι άλλοι παρακολουθήθηκαν». Έκανε λόγο για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε on camera δήλωσή του, στον απόηχο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και των δύο ηχηρών παραιτήσεων, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.
Θεσμική επίθεση από το ΠΑΣΟΚ
Να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Παναγιώτης Κοντολέων και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης ζητάει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και εξαπολύει σφοδρά πυρά για τις κυβερνητικές διαρροές σχετικά με τις υποκλοπές.
Μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει επικίνδυνη την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατηγορεί τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιούν με επικοινωνιακούς όρους το σκάνδαλο των υποκλοπών.