Υποκλοπές: Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και οι «μπλεγμένες γραμμές» με τον ΣΥΡΙΖΑ
Η εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, αποκλιμακώνοντας για λίγο την πολιτική ένταση γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών. Αμέσως μετά η ένταση αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο και στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση ποντάροντας περισσότερο στις εργασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζουν “χαρακώματα” στη Βουλή που ανοίγει εσπευσμένα τη Δευτέρα 22 Αυγούστου. Ήδη ο πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε πρόσκληση προς τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία θα συζητηθούν τόσο το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια «για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ» -πιθανότατα στις 24 ή 25/8- όσο και για την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι πολιτικά θα βγουν περισσότερα συμπεράσματα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου εκεί αναμένεται να κληθούν και να δώσουν απαντήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση και κυρίως ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ που έδωσε το “πράσινο φως” για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Στο ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα της προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Για την ακρίβεια εκτιμούν ότι η συζήτηση στην ολομέλεια θα ξεφύγει από την ουσία του θέματος και στο τέλος θα εξελιχθεί σε ένα επικοινωνιακό σόου μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη-Τσίπρα. «Η Επιτροπή είναι το μόνο όργανο της Βουλής που μπορεί να αποφέρει αποτέλεσμα στη διαδικασία. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όλοι οι Συνταγματολόγοι συμφωνούν στο ότι η παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής είναι παράνομη», είπε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στο OPEN δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ.
Οι «μπλεγμένες γραμμές» με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Λοβέρδος
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονος προβληματισμός και για την στάση της Κουμουνδούρου. Στο ΠΑΣΟΚ δηλαδή επιδιώκουν να εκπέμπουν καθαρά μηνύματα και να μην «μπερδεύονται οι γραμμές» με το ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να μην δίνονται λαβές για λανθασμένα πολιτικά υπονοούμενα. Να μην δίδεται η αίσθηση ότι υπάρχει προεκλογική συμπόρευση της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου. Όσον αφορά στο επίμονο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά ευθέως εκλογές , ο εκπρόσωπος του Κινήματος, κ. Δημήτρης Μάντζος, ξεκαθάρισε ότι «εμείς έχουμε ζητήσει εκλογές εδώ και τρεις μήνες στο δημόσιο διάλογο. Δεν μπορεί όμως ούτε η Κυβέρνηση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να “εργαλειοποιούν” το ζήτημα για μικροκομματική εκμετάλλευση. Είναι άλλο πράγμα να ζητάς εμμονικά εκλογές χωρίς να μπορείς να τις προκαλέσεις -αποδείχθηκε με την πρόταση μομφής- και άλλο πράγμα να αποδεικνύεις καθημερινά με την πολιτική σου δουλειά την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και την επικινδυνότητα της για τους θεσμούς. Προφανώς ένα βαθιά θεσμικό ζήτημα, όπως αυτό, είναι λόγος για να φτάσει η χώρα σε εκλογές. Άλλωστε και το 2019 ένα από τα αιτήματα που οδήγησε την προηγούμενη Κυβέρνηση στην έξοδο -όπως οδηγείται και αυτή- ήταν η διαχείριση των θεσμικών ζητημάτων». Στο μεταξύ, η επισήμανση του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την άποψη που εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μια μέρα νωρίτερα, πυροδοτώντας σενάρια εσωκομματικών διαφωνιών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι η υπόθεση αυτή «δεν είναι λόγος προσφυγής στις κάλπες, υπάρχουν σημαντικότεροι λόγοι».