Παρακολουθήσεις: Οι δημοσκοπήσεις του Αυγούστου θα κρίνουν τις εξελίξεις
Τα πολιτικά κόμματα περιμένουν εναγωνίως να δουν την αντίδραση του κόσμου απέναντι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και των παραδεχόμενων λαθών από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο οποιοσδήποτε αρνητικός αντίκτυπος προφανώς και θα δημιουργήσει προβλήματα στην ατζέντα της κυβέρνησης που έτσι κι αλλιώς είχε να διαχειριστεί πολύ δύσκολες καταστάσεις με την ενέργεια, την ακρίβεια και το ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι αμφίβολο αν η ΝΔ έχει να «κάψει» κι άλλο πολιτικό λίπος στο συγκεκριμένο timing.
Μεγάλη σημασία θα παίξει και η τάση μετακίνησης των ψηφοφόρων. Αν θα μπορέσουν δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσουν (και σε τι ποσοστά) την όποια δυσαρέσκεια υπάρχει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών. Αν η δυσαρέσκεια δεν αποτυπωθεί στα νούμερα υπέρ της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη είναι πιθανόν η ΝΔ να μην μεταβάλλει καθόλου τη στρατηγική της για τους επόμενους μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα είναι πιθανά. Από έναν ισχυρό ανασχηματισμό μέχρι ψήφο εμπιστοσύνης και μέχρι και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρά τις όποιες διαψεύσεις επί του συγκεκριμένου θέματος.
Το βέβαιον είναι ότι μετά τις 20 Αυγούστου η Βουλή θα μετατραπεί σε αρένα και η σύγκρουση στην ολομέλεια θα είναι αυτό που αποκαλούμε η «μητέρα των μαχών». Κρίσιμη θεωρείται και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής επί των παρακολουθήσεων η οποία προφανώς θα συντηρήσει για πολλούς μήνες ένα εξόχως πολωμένο κλίμα με εκατέρωθεν βολές και αψιμαχίες. Με δεδομένο το γεγονός ότι η ΝΔ θα ζητήσει η εξεταστική να πάει πίσω στο 2012 ή ακόμα πιο πίσω στο 2009 για να συμπεριλάβει και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτό το φθινόπωρο δεν θα… πλήξουμε πολιτικά.
Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ συντηρούν με κάθε τρόπο το ζήτημα των πρόωρων εκλογών μέσα στον Οκτώβριο και ελπίζουν σε μια συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ για την δημιουργία του «αντι-Μητσοτάκη» μετώπου. Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη είναι πιο επιφυλακτικοί και διστακτικοί σε μια τέτοια συμπόρευση φοβούμενοι ότι στο τέλος θα τους «καπελώσει» η Κουμουνδούρου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι η προσωπική του υπόθεση παρακολούθησης είναι μια ευκαιρία να δώσει στο ΠΑΣΟΚ την ώθηση που χρειάζεται για να βγει ακόμα πιο ψηλά στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Γι’ αυτό και προσώρας κινούνται προσεκτικά και χωρίς λεκτικές ακροβασίες. Στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στην δημιουργία ενός ευρύτερου αντιπολιτευτικού μετώπου όχι κατά της ΝΔ γενικά κι αόριστα, αλλά κατά της «οικογένειας Μητσοτάκη» και προσπαθούν να συνδέσουν τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο με τη διακυβέρνηση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Σε κάθε περίπτωση οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου θα κρίνουν πολλά και θα δώσουν την εικόνα που έχει το εκλογικό σώμα για την βαρύτητα των υποθέσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.