Η δύσκολη εβδομάδα που έρχεται στη Βουλή: Φόβοι εκτροχιασμού της πολιτικής ομαλότητας
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα διαφαίνεται ότι η αντιπαράθεση θα πάρει διαστάσεις χειρότερες και αυτού που λέγαμε παλιά… σκληρού ροκ. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο προκειμένου να ξεχαστεί η υπόθεση, αλλά οι ίδιοι όπως λένε είναι αποφασισμένοι να πάνε το θέμα μέχρι τέλους.
Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως είναι πάγια τακτική της Ν.Δ. να οδηγεί τις έρευνες σε βάθος χρόνου, προκειμένου να θολώσει το τοπίο και κάνουν λόγο για προσπάθεια συμψηφισμού. Κορυφαία στελέχη του κόμματος διαμηνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει «όχι» στην «ιστορική αναδρομή» των παρακολουθήσεων, καθώς στην παρούσα φάση υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα που πρέπει να διερευνηθούν και αφορούν τις επισυνδέσεις, μεταξύ αυτών αν η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator, καθώς και ποιοι είναι οι υπόλοιποι πολιτικοί που φέρεται να παρακολουθούνταν την περίοδο 2020-2022. Ο Α. Τσίπρας πάντως θεωρεί προϋπόθεση για την διαλεύκανση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη την σύσταση εξεταστικής επιτροπής και έχει δεσμευθεί για τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία.
Η ημερομηνία διεξαγωγής της προ-ημερησίας τοποθετείται για μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όμως την ίδια ώρα ένα «πέπλο μυστηρίου» καλύπτει την εκκίνηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παίζει καθυστερήσεις για να κερδίσει χρόνο». Είναι αλήθεια πάντως ότι και εκ του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ένα ειδικό βάρος, καθώς όπως εκτιμούν και αρκετοί έμπειροι κοινοβουλευτικοί συντάκτες, μπορεί να μετατραπεί ανάλογα με τις καταθέσεις σε οιωνοί Εξεταστική Επιτροπή. Εξάλλου επίσης βάση του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 41Α) μπορούν ακόμη και τα 2/5 τη Επιτροπής και όχι μόνο η πλειοψηφία να καταστήσουν υποχρεωτική την ακρόαση προσώπων, μέσω ακόμη και του έκτακτου μέτρου της προσαγωγής. Σε περίπτωση λοιπόν που ζητηθεί να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι της υπόθεσης οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που αριθμούν εννέα στην Επιτροπή Θεσμών, έχουν θεωρητικά τη θεσμική δυνατότητα να ζητήσουν κάτι τέτοιο.
Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί σωστότερο προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι αδυναμίες στη λειτουργία της ΕΥΠ να διευρυνθεί η περίοδος εξέτασης σε βάθος δεκαετίας. Στη λογική του «όλα στο φως» στην κυβέρνηση θέλουν η συζήτηση να διεξαχθεί για την περίοδο 2012-2022, που περιλαμβάνει επίσης τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και οι Γιάννης Ρουμπάτης και Θοδωρής Δραβίλλας, επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα.
ΠΑΣΟΚ: Ας πάμε και πίσω…
Από την άλλη πλευρά, στην Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζοντας τα περί χρονικής διεύρυνσης της επιτροπής δεν δείχνουν να είναι αρνητικοί, τονίζουν ωστόσο ότι «αν η ΝΔ έχει στοιχεία ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκαναν παράνομες παρακολουθήσεις, να τα καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών, όπως και αν η ΝΔ έχει στοιχεία ότι γίνονταν παράνομες παρακολουθήσεις επί κυβέρνησης Σαμαρά να τα καταθέσει επίσης στην Επιτροπή», καθώς μόνο επί υπαρκτών στοιχείων μπορεί να γίνει διεύρυνση χρονική και όχι για να συσκοτιστεί το πραγματικό συμβάν της παγίδευσης Ανδρουλάκη.
ΣΥΡΙΖΑ: Όχι συμψηφισμοί
Αντίθετα, αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει «όχι» στην… ιστορική αναδρομή των παρακολουθήσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι σαν να πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα και οδηγεί σε συνθήκες συμψηφισμού. Όπως λένε πηγές της Κουμουνδούρου «στην παρούσα φάση υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα που πρέπει να διερευνηθούν και αφορούν τις επισυνδέσεις, μεταξύ αυτών αν η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator, καθώς και ποιοι είναι οι υπόλοιποι πολιτικοί που φέρεται να παρακολουθούνταν την περίοδο 2020-2022». Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θεωρεί προϋπόθεση για την διαλεύκανση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη την σύσταση εξεταστικής επιτροπής και έχει δεσμευθεί για τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία.