Ευ.Αντώναρος: Να μην ταμπουρώνονται πίσω από το όνομα του Καραμανλή
Στα αίτια του χαμηλού ποσοστού της ΝΔ στις εκλογές της 6ης Μαΐου, στον Πάνο Καμμένο, σε ενδεχόμενη επιστροφή του Κ. Καραμανλή,
αλλά και στο βαρύ τίμημα που θα πληρώσει όποιος σύρει ξανά τη χώρα σε εκλογές αναφέρρεται με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.
Διαβάστε τη συνέντευξη
-Βαρύ και ασήκωτο το 18,8% κ.Αντώναρε;
Όταν τα νούμερα είναι τόσο θλιβερά, δεν χρειάζονται τον παραμικρό σχολιασμό. Μιλούν από μόνα τους.
-Ποιος φταίει;
Ασφαλώς πολλά πήγαν στραβά. Έγιναν τεράστια λάθη. Επελέγησαν λανθασμένες τακτικές. Η στρατηγική ήταν ανεπαρκής. Όλα αυτά θα τα διαπιστώσουμε. Όπως θα διαπιστώσουμε ποιες ανεπάρκειες σε προσωπικό επίπεδο μας οδήγησαν σ' αυτόν τον επικίνδυνο κατήφορο. Γι' αυτό, όπως πάντα, η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ένα συνέδριο που θα έχει χαρακτήρα απολογιστικό, αυτοκριτικό και νέου ξεκινήματος. Τότε θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις. Αλλά τώρα προέχει να παραμείνουμε ετοιμοπόλεμοι για τις πολλές προκλήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.
-Υπήρχε περίπτωση ο Πάνος Καμμένος να μην είχε φύγει από τη ΝΔ;
Κάθε αποχώρηση από ένα πολυσυλλεκτικό χώρο, όπως είναι παραδοσιακά και πρέπει να μείνει απαρέγκλιτα η Νέα Δημοκρατία μας πληγώνει και πολιτικά και ανθρώπινα. Αλλά όταν κάποιος έχει πάρει απόφαση να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, είναι δύσκολο να τον σταματήσεις. Πιστεύω, ωστόσο, πως οι προσπάθειες να τον μεταπείσεις δεν πρέπει να σταματούν. Πρέπει να γίνονται πειστικά σε ανθρώπινο και τεκμηριωμένα σε πολιτικό επίπεδο.
-Οι σύμβουλοι του αρχηγού τι ρόλο έπαιξαν;
Δεν μετέχω στον κύκλο τους, άρα δεν μπορώ να ξέρω. Εκείνο που ξέρω, όμως, επειδή είχα την ιδιαίτερη τιμή να είμαι δίπλα στον Κώστα Καραμανλή, είναι ότι από τα βασικά καθήκοντα ενός συμβούλου είναι να ενημερώνει σε όλα τα επίπεδα τον πρόεδρο. Να φωτίζει όλες τις πτυχές όσων συμβαίνουν. Να αποφορτίζει εντάσεις. Να μην έχει αυτά που ο λαός μας αποκαλεί «κολλήματα». Και να προσεγγίζει τα θέματα, όχι μόνο τα σπουδαία, με ανοιχτό μυαλό και ευρυμάθεια, εφόσον βέβαια τη διαθέτει.
-Ονόματα. Ήρθε η ώρα της αλήθειας.
Απεχθάνομαι την ονοματολογία. Είναι, άλλωστε, συνήθως αδιέξοδη.
-Ο Φαήλος Κρανιδιώτη είπε ότι οι ψηφοφόροι είπαν στο Σαμαρά να τα αλλάξει όλα, όχι να φέρει πίσω τη Ντόρα..
Τη στιγμή που κάποιοι, φανερά και μη, πάνε να συγκροτήσουν ένα αντιευρωπαϊκό μέτωπο, σημασία έχει να ενωθούμε όλοι που πιστεύουμε στην Ευρώπη για τη σωτηρία της χώρας. Η ενασχόληση με περιθωριακές ιδεοληψίες είναι πολυτέλεια αυτή τη στιγμή.
-Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ημερομηνία λήξης;
Για όλους και για όλα υπάρχει ημερομηνία λήξης.
-Θα πρέπει να παραιτηθεί;
Ποιος είμαι εγώ να κάνω υποδείξεις με τέτοιο περιεχόμενο;
-Μπορεί να υπάρξει κίνημα βουλευτών κατά Σαμαρά και πριν τις εκλογές;
Να σας θυμίσω: Η Νέα Δημοκρατία είναι το κατ' εξοχήν δημοκρατικό κόμμα στη χώρα. Έξι φορές από την ίδρυσή της το 1974 άλλαξε πρόεδρο, πάντα με δημοκρατικές διαδικασίες και μετά από σχετική πρωτοβουλία του απερχόμενου πρόεδρου. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως, αν έρθει η ώρα, δεν θα λοξοδρομήσουμε από αυτήν την παράδοση που θέλει να υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι.
-Πότε πρέπει να γίνει το συνέδριο για την επανένωση της κεντροδεξιάς που προτείνετε;
Καιρό για χάσιμο δεν έχουμε. Γι' αυτό πιστεύω ότι, παρά την πυκνότητα των γεγονότων, πρέπει να δράσουμε άμεσα. Προτείνω διευρυμένο συνέδριο της παράταξης άμεσα, μέσα σε λίγες ημέρες. Με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συγγενών χώρων. Για να επεξεργασθούμε την πολιτική σύγκλιση και την οργανωτική επανεκκίνηση. Μη μου πει κάποιος «μα χρόνος δεν υπάρχει». Ειλικρινά, δεν έχουν βάση τέτοια επιχειρήματα υπεκφυγής την εποχή του ίντερνετ, του Facebook και του Twitter.
Όλοι να συμμετέχουν; Ντόρα, Καρατζαφέρης, Μάνος, Ανδριανόπουλος κ.α;
Όλοι όσοι προσυπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ.
-Να είναι άλλος ο αρχηγός;
Όταν μιλάμε για τα μεγάλα, καλό είναι να αφήνουμε κατά μέρος τα μικρότερα θέματα.
-Ο Στέφανος Μάνος είπε ότι μόνο αν ο Κώστας Καραμανλής επιστρέψει στη ΝΔ και φτιάξει την παλιά ΕΡΕ, μπορεί να υπάρξουν συνθήκες επανένωσης της κεντροδεξιάς παράταξης.
Ας αφήσουν όλοι τον Κώστα Καραμανλή ήσυχο και ας σταματήσουν να ταμπουρώνονται πίσω από το όνομά του. Ειλικρινά, μου προκαλεί εντύπωση ότι τη στιγμή που η επανένωση της Κεντροδεξιάς αποτελεί εθνική ανάγκη, κάποιοι, όπου και αν βρίσκονται, θέτουν όρους ή προϋποθέσεις. Τα προσχήματα δεν έχουν καμία θέση. Οι διαδικασίες πρέπει, απ' όλες τις πλευρές να είναι απλές και αποτελεσματικές. Στόχο πρέπει να έχουν την επιτυχία του εγχειρήματος και μόνον. Στην εποχή μας βρίσκεις όποιον θέλεις να μιλήσεις μαζί του στο τηλέφωνο, ακόμη και στη μέση του Ειρηνικού. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αν δεν μπει τέλος στα εγώ και στις προσωπικές αντιπαλότητες, η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει. Πότε θα καταλάβουν κάποιοι ότι στην πολιτική δεν συμπορεύεσαι με αυτούς που θες να ερωτευθείς, αλλά με όσους έχεις κοινά οράματα και πολιτική σύγκλιση;
-Θα ήταν αυτοκτονία για τη ΝΔ οι εκλογές;
Ο λαός μας έδωσε την ετυμηγορία του πριν από μια εβδομάδα στις κάλπες. Οι εκλογές έγιναν για να προκύψει κυβέρνηση. Αυτό πιστεύουμε εμείς στη Νέα Δημοκρατία. Με δυσκολίες; Έστω. Αλλά όποιος σύρει τη χώρα ξανά στις κάλπες, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα.