Παρακολουθήσεις: Ο καθένας θέλει τη δική του επέκταση της έρευνας για την Εξεταστική
Επί της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολουθήσεων, όμως φαίνεται πως διαφωνούν ως προς τον χρονικό ορίζοντα της έρευνας και ο καθένας θέλει τη δική του χρονική διεύρυνση προς το παρελθόν
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κουκουλώσει την υπόθεση αφού βάζει τη συνεδρίαση της ολομέλειας πριν από τη σύγκληση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας. Όμως φαίνεται ότι το αρχικό μέτωπο «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ» παρουσιάζει κάποιες ρωγμές αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν επιθυμεί επ’ ουδενί να συνδεθεί με την αντιπολιτευτική στρατηγική της Κουμουνδούρου. Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ψάχνει σωσίβιο σε μια «κοκορομαχία» χωρίς στοιχεία με τον Τσίπρα. Το απόσπασμα από την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο Πρωθυπουργός ψάχνει σωσίβιο σε μια κοκορομαχία χωρίς στοιχεία με τον κ. Τσίπρα, ενώ εμείς αντίθετα θα επιμείνουμε στη συζήτηση με στοιχεία ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Βάσει των ανυπόστατων διαρροών του Μεγάρου Μαξίμου θα γίνει άραγε κ. Μητσοτάκη η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών; Χωρίς να έχουν ενημερώσει τη Βουλή οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης;».
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25 ζήτησαν χρονική διεύρυνση. Όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Μπούγας μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής «η πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση της χρονικής περιόδου βρίσκει υποστηρικτές. Από τις τοποθετήσεις διαπιστώνεται ότι ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση συμφωνούν για μεγαλύτερο χρονικό εύρος του ερευνητικού αντικειμένου της εξεταστικής που θα συγκροτηθεί». Παράλληλα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι ο Περισσός «θεωρεί δεδομένο πως η έρευνα της εξεταστικής θα πάει προς τα πίσω χρονικά».
«Αν υπάρχουν στοιχεία να πάμε πίσω», λένε στο ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνονται αρνητική σε μια χρονική επέκταση της εξεταστικής αρκεί να υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η στάση του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση της Κυβέρνησης περί διεύρυνση της Εξεταστικής Επιτροπής σε βάθος δεκαετίας, είναι ναι, μόνο εάν και εφόσον «η ΝΔ έχει στοιχεία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε παράνομες παρακολουθήσεις, να τα καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών».
Δηκτικά μάλιστα, από την Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν πως «Αν η ΝΔ έχει στοιχεία ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά, τότε που η ΕΥΠ ήταν ακόμη στον έλεγχο του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, χαρτοφυλάκια που κατείχαν οι κύριοι Δένδιας και Κικίλιας, υπάρχει κάτι μεμπτό, να τα καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών. Μόνο επί υπαρκτών στοιχείων θα μελετήσουμε τυχόν χρονική διεύρυνση». Στο κείμενο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρεται και η υπόθεση με τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 2016, υπόθεση που είχε φέρει στο φως η ηγεσία του ΚΚΕ αλλά δεν διερευνήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
ΣΥΡΙΖΑ: Φθηνός αντιπερισπασμός από Μητσοτάκη
Αντίθετα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατείνονται ότι το κόμμα δεν πρόκειται να δεχθεί την επέκταση της έρευνας στα πεπραγμένα της περιόδου 2015-19, καθώς θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα θολώσει τα νερά στην συγκεκριμένη έρευνα και θα οδηγήσει σε συμψηφισμούς. Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «επιχείρηση φθηνού αντιπερισπασμού με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει εξεταστική για διάστημα μίας δεκαετίας». Πρακτικά δηλαδή φαίνεται να υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας την οποία φαίνεται να παίρνει το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού το τελευταίο διάστημα η Χαρ. Τρικούπη έχει γίνει αποδέκτης κριτικής ότι «σέρνεται» πίσω από την ατζέντα που επιχειρεί να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επικαιρότητα. Υπό αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την συγκεκριμένη πρόταση καθώς όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΚΟ «δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αναδρομικότητα ακόμα και αν αφορούσε άλλα κόμματα».
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών διαμορφώνεται ακολούθως:
- Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη 24/8 για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη καθώς με τις πρόσφατες αλλαγές που επέφερε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαιτείται η έγκριση του διορισμού του από τα μέλη της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής επιτροπής.
- Την Παρασκευή 26/8 η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εκφραστούν οι θέσεις και οι απόψεις των κομμάτων για τα πρόσφατα γεγονότα αλλά και για το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινούνται οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
- Την Δευτέρα 29/8 η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη και ενδεχόμενες παράτυπες ενέργειες της ΕΥΠ την τελευταία τριετία.
- Την Τρίτη 30/8 ή Τετάρτη 31/8 η έναρξη των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την εξέταση της ίδιας υπόθεσης αλλά και για την διερεύνηση αντίστοιχων καταγγελιών που αφορούν την τελευταία δεκαετία (2012 – 2022). Υπενθυμίζεται πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα για την ακρόαση του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, του τέως γ.γ. της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη, της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου. Επίσης, ο Περισσός εκτός από τα συγκεκριμένα πρόσωπα ζητά την διερεύνηση των δικών του καταγγελιών για «συνακροάσεις» στα κεντρικά του γραφεία επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόταση από την ΚΟ της ΝΔ για διερεύνηση του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ από το 2012 έως σήμερα.