Παρακολουθήσεις: Μέσω του διεθνούς Τύπου χτυπάει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση – Τι αναφέρει το Politico
Τα σκληρά -που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια του επικριτικού- ρεπορτάζ και άρθρα γνώμης που δημοσιεύονται σε Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού, χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη σύγκρουση του με την κυβέρνηση για το ζήτημα των υποκλοπών.
Μετά το δημοσίευμα των New York Times, ακολούθησε νέο «χτύπημα» από το εξωτερικό, αυτή τη φορά από το Politico, το οποίο επικαλούμενο έγγραφα που αντάλλαξε η Κομισιόν με την ελληνική πλευρά, αναφέρει ότι η Αθήνα ζήτησε από τις Βρυξέλλες «ούτε λίγο, ούτε πολύ, να μην ασχολείται με το θέμα».
Το δημοσίευμα του Politico, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου. «Η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει πως μόνος στόχος του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.
Όπως αναφέρει η γνωστή ιστοσελίδα, στην απαντητική επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν στις αρχές Αυγούστου, η Αθήνα επιμένει ότι οι ελληνικές αρχές είναι στη διάθεση της Επιτροπής «σε πνεύμα συνεργασίας (...) για την προστασία του κράτους δικαίου», το μήνυμα ωστόσο είναι ηχηρό και ξεκάθαρο και καλεί τους Ευρωπαίους να μην ασχολούνται, σημειώνει το Politico.
Η γνωστή ιστοσελίδα αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας στην Ε.Ε με ημερομηνία 2 Αυγούστου, προς την επιτροπή δικαιοσύνης της Κομισιόν, η οποία ζητούσε εξηγήσεις για το Predatorgate στις 29 Ιουλίου.
Σε αυτή, εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση καλεί τις Βρυξέλλες να σταματήσουν να ασχολούνται, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά και βάλλοντας κατά της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας των μέσων ενημέρωσης που προχώρησαν σε αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις.
Σύμφωνα με το Politico στην επιστολή αναφέρεται: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη ευαισθησία, θα το θεωρούσαμε σώφρον στο μέλλον να αποφελυγετε να ενστερνίζεστε βιαστικά συγκεκριμένες δημοσιεύσεις από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους»
Η ιστοσελίδα σχολιάζει ότι αν και η Αθήνα επιμένει ότι «οι ελληνικές αρχές είναι στη διάθεση της Κομισιόν σε πνεύμα συνεργασίας και με τη διάθεση να εργαστούμε ως ομάδα για τον κοινό μας στόχο να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου» το μήνυμα είναι σαφές: Μην ασχολείστε.
«Πιστεύω πραγματικά ότι ένα τέτοιο πρώτο βήμα θα ήταν πιο εποικοδομητικό από το να μπούμε σε διαδικασία αλληλογραφίας βασισμένη σε αναφορές στα ΜΜΕ που μένει να αποδειχθούν εάν είναι τεκμηριωμένες» αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής.
Είναι πάντως σαφές πως η Κουμουνδούρου θα συνεχίσει να αξιοποιεί τα ρεπορτάζ του ξένου Τύπου για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, συγκρίνοντας τα με τη στάση μερίδας των ελληνικών ΜΜΕ, που επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα ή ακόμα και να το παρουσιάσουν ως μία «διαχρονική κανονικότητα».