Με «ακονισμένα νύχια» ο Τσίπρας στη Βουλή
«Ότι καθυστερήσεις έπαιξε ο πρωθυπουργός από τις 8 Αυγούστου, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε το αίτημα για άμεση διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης, έπαιξε. Σήμερα σύρεται στη Βουλή απολογούμενος», αναφέρουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Συζητώντας με τα πρόσωπα του επιτελείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθίσταται σαφές ότι η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία θα διαφέρει από τις άλλες. Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να επιτεθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και να ζητήσει απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα.
Αυτά για τα οποία από το περιβάλλον του λένε ότι «αλαζονικά αποφεύγει για το επιτελικό οικογενειακό παρακράτος που έχει στήσει με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση». Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό από την παραπάνω φράση που χρησιμοποιούν από την Κουμουνδούρου, το κλίμα σήμερα στην Ολομέλεια, θα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο.
Επιχείρηση συσκότισης
Το διάστημα που ακολούθησε από τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια επιχείρηση συσκότισης του σκανδάλου -έτσι το ονομάζει- των παρακολουθήσεων.
Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της κυβερνητικής επιλογής, ορίζει το γεγονός ότι παρά τις διαρκείς πιέσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, αν και απόλυτα απομονωμένη, αρνήθηκε εμφατικά.
Και όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά υποστηρίζει ότι κατά την ακρόαση του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, προανήγγειλε νέα αναβολή της επίμαχης συνεδρίασης. Όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να καθυστερήσει όσο μπορεί τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών και ο λόγος είναι ξεκάθαρος:
Θέλει να κουκουλώσει την υπόθεση, για την οποία πέρα από τις πολιτικές υπάρχουν ξεκάθαρα και ποινικές ευθύνες και η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών να γίνει χωρίς να έχουν καταθέσει και απαντήσει στα φλέγοντα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη – Κουκάκη στην Θεσμών και Διαφάνειας οι παραιτηθέντες Γρηγόρης Δημητριάδης, Παναγιώτης Κοντολέων και η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου.
Στοχοποίηση δημοσιογράφων
Όπως είναι λογικό, από τη «φαρέτρα» του Αλέξη Τσίπρα δεν γίνεται να απουσιάζει και η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, όταν της ζητήθηκαν εξηγήσεις για τη χρήση του Predator στην Ελλάδα.
Αξιοποιώντας το ρεπορτάζ του Politico, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει πως η κυβέρνηση, μόλις τρεις μέρες πριν τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντα, έφτασε στο σημείο να της ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην ασχολείται με τις υποκλοπές και το Predator, επικαλούμενη «εθνικούς λόγους».
Και όχι μόνο διέπραξε αυτή την κίνηση, αλλά στοχοποίησε και τη δημοσιογράφο και το Μέσο Ενημέρωσης που προχώρησαν στις σχετικές αποκαλύψεις, μοιράζοντας ακόμα και non paper που περιγράφει δήθεν την ανασκευή του πρώτου ρεπορτάζ.
«Γελοίες δικαιολογίες»
Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα της όλης υπόθεσης, είναι ότι μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση, δεν έχει δώσει καμία απολύτως απάντηση για το ποιοι ήταν οι «εθνικοί λόγοι» για τους οποίους είχε θέσει υπό παρακολούθηση τον Νίκου Ανδρουλάκη και τον Θανάση Κουκάκη.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι υπήρξαν γελοίες δικαιολογίες και διαρροές, όπως ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε για σχέσεις του με την Κίνα, μετά κατόπιν δήθεν αιτήματος της Αρμενίας και της Ουκρανίας (που αμφότεροι ισχυρισμοί διαψεύσθηκαν επίσημα) και εν τέλει «δείχνοντας» πως πίσω από όλα βρίσκεται η Ρωσία (κυβερνητικές πηγές στους FT).
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις «γελοίες διαρροές» -όπως τις χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-, κανείς δεν έχει πει κουβέντα για τους λόγους παρακολούθησης Κουκάκη (και μέσω ΕΥΠ και με το Predator), γεγονός που δείχνει πως το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνει μόνο στην περίπτωση Ανδρουλάκη γιατί θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση για τα οικονομικά σκάνδαλα που διερευνούσε και για τα οποία είχε κάνει ρεπορτάζ ακόμα και στους Financial Times (για την τροπολογία αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών όσων ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Όλα στο φως
Με βάση όλα τα παραπάνω, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η χθεσινή αποστροφή του Νάσου Ηλιόπουλου πως «όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο ο κ. Μητσοτάκης, όλα θα αποκαλυφθούν: Και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων».
Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου βρίσκονται και οι 6 απόρρητες συμβάσεις του Δημοσίου με την εταιρία Krikel που αποκαλύφθηκαν από το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τις οποίες ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε αποκρύψει σε σχετική ερώτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ελέγξει και τη βάση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για σχέσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη με φυσικά και νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με κύκλωμα γύρω από το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Ερωτήματα
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει μια σειρά από ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, όπως:
- Ποιους ακόμα βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες παρακολουθούσε η ΕΥΠ ή η «παρακρατική υπηρεσία» που είχε στήσει με το Predator;
-Γιατί δεν το διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Γιατί σχεδόν το επιβεβαίωσε ο κ. Δεμίρης; Γιατί δεν έχει υπάρξει διάψευση του ρεπορτάζ της Καθημερινής εδώ και 15 μέρες πως ακόμα τουλάχιστον 7-8 πολιτικοί παρακολουθούνται;
- Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ή έστω οι δήθεν «εθνικοί λόγοι» που τέθηκαν υπό παρακολούθηση οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης;
- Γιατί ακόμα και τώρα αρνείται την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει να μην αποσύρει την τροπολογία που ψήφισε αιφνιδιαστικά, όταν ο κ. Κουκάκης προσέφυγε στην ΑΔΑΕ, με την οποία απαγορεύεται στην Ανεξάρτητη Αρχή να ενημερώνει τους πολίτες που κάνουν σχετική αίτηση για το εάν έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης; Τι φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί εάν αφήσει την ΑΔΑΕ να επιτελέσει το κατά το Σύνταγμα έργο της;
- Γιατί άλλαξε το νόμο από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του προκειμένου να τοποθετήσει στην ΕΥΠ τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα, ο οποίος δεν πληρούσε τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα;