Η στρατηγική Μητσοτάκη για τη σημερινή μάχη στη Βουλή: Στην αντεπίθεση χωρίς ακρότητες

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αντιπαράθεση για το θέμα των παρακολουθήσεων; Το ίχνος των προθέσεων της κυβέρνησης για τη σημερινή μεγάλη μάχη στη Βουλή το έδωσε από χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Σοβαρά, θεσμικά και υπεύθυνα»
INTIME NEWS

Επίθεση προτίθεται να παίξει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στις 11:00 στην εθνική αντιπροσωπεία, όπου θα λάβει χώρα η προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται ούτως ή άλλως για μία συζήτηση, η οποία δεν αποκλείεται να είναι αυτή με τους υψηλότερους τόνους από το 2019, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη της πολιτικής αντιπαράθεσης. Παρόλα αυτά όπως σημειώνουν κορυφαία γαλάζια στελέχη: «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί σε επίπεδο χαμαιτυπείου», θυμίζοντας μια λέξη που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχουν υπόψιν τους καμία άλλη περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ, αντίστοιχης με αυτή του κ. Ανδρουλάκη. Περιγράφοντας τα όσα έγιναν χθες στη Βουλή μιλούν για προσπάθεια από την πλευρά της αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσει ένα σοβαρό θέμα, κρίσιμο για τους θεσμούς, για να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες και προκαλούν την Κουμουνδούρου, αν έχει κάποιες άλλες συγκεκριμένες πληροφορίες να τις καταθέσει, διαφορετικά να σταματήσει να προσπαθεί με φήμες, να συντηρήσει ένα θέμα στην επικαιρότητα. Ουσιαστικά στην Πειραιώς κάνουν λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και όπως επισημαίνουν δεν θα πέσουν σε αυτή την παγίδα.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Στην στρατηγική της γαλάζιας παράταξης περιλαμβάνεται η ανάδειξη των καταγγελιών από πρώην υπουργούς όπως ο κ. Λαφαζάνης και από το ΚΚΕ για παρακολουθήσεις την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αυτά αναμένεται να τα επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν προκληθεί. Τότε, που όπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ η Κουμουνδούρου δεν έδειχνε καμία ευαισθησία για το θέμα. Αυτές οι καταγγελίες είναι και ένας βασικός λόγος που η Πειραιώς επιμένει στην επέκταση της περιόδου διερεύνησης για τα κακώς κείμενα στο πεδίο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ σε βάθος δεκαετίας. Έτσι, θέλουν πέραν της εξεταστικής, η οποία ζητούν να ξεκινήσει από το 2012, να καλέσουν και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και άλλα πρόσωπα πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτά περιλαμβάνονται πρώην διοικητές της ΕΥΠ όπως και άλλα στελέχη της υπηρεσίας και όχι μόνο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι κατά την ομιλία του στην Βουλή την Παρασκευή θα προσδιορίσει το θέμα των παρακολουθήσεων στην ορθή βάση, πέρα από σενάρια συνωμοσίας και εικασίες και θα εστιάσει στις θεσμικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία μιας κρίσιμης για την εθνική ασφάλεια υπηρεσίας, με στόχο να διορθωθούν διαχρονικά προβλήματα.

Επίσης τονίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να κινηθεί θεσμικά στο συγκεκριμένο ζήτημα με στόχο να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις και να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Δεν θα ακολουθήσουν, όπως υπογραμμίζουν, την αντιθεσμική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ που τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή.

«Ο κ. Τσίπρας παρέμεινε άφωνος για το θεσμικό ατόπημα μελών της ΚΟ του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μια μέρα μετά από αυτό το γεγονός και μια μέρα πριν τη συζήτηση που ο ίδιος έχει ζητήσει στην Βουλή, εμφανίζεται με animation. Η πολιτική ελαφρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Τα υπόλοιπα αύριο. Σοβαρά, θεσμικά και υπεύθυνα», επεσήμανε χθες με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δίνοντας ουσιαστικά τη «γραμμή» της κυβέρνησης.