Βγήκανε «μαχαίρια» στη Βουλή - Βαριές κουβέντες Μητσοτάκη - Τσίπρα
Την στήριξη του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη ζήτησε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως στον Έβρο μεθοδεύεται ένα νέο κύμα εισβολής και ο ρόλος της υπηρεσίας είναι πολύτιμος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματικής αντιπολίτευση αλλά και το ΠΑΣΟΚ ότι εργαλειοποιούν μια αστοχία και επανέλαβε πως ήταν λάθος η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη» τόνισε και αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν άμεσα. «Δέχθηκα η υπόθεση αμέσως να έρθει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή. Κατέθεσα και τέσσερις αλλαγές. Προσοχή όμως, καμία πρωτοβουλία δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο της ΕΥΠ. Θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει το έργο της. Είναι η υπηρεσία που συνέβαλε να είμαστε έτοιμοι για την εισβολή μεταναστών στον Εβρο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι επιτυχίες δεν γίνονται ποτέ γνωστές. Ένα λάθος όμως... Οι μυστικές υπηρεσίες σε κάθε εποχή κινούνται πάνω σε μια λεπτή γραμμή» συμπλήρωσε υπερασπιζόμενος το έργο της ΕΥΠ.
Αποκάλυψε ότι σήμερα υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά παρακολούθησης που κυκλοφορούν στην αγορά και δίνουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα. Αναφορά έκανε και στην πρωτοβουλία του ευρωκοινοβουλίου για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που ασχολείται με το θέμα των παρακολουθήσεων επικαλούμενος την απάντηση της προέδρου Μεντσόλα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη. Επικαλέστηκε και την εμπειρία της Ισπανίας όπου αποκαλύφθηκε πως ήταν παρακολουθούμενο και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού Σάντσεθ. «Και εγώ πληροφορούμαι ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων την περίοδο που ήμουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα» επισήμανε.
Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σε κάθε εθνική κινητοποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ήταν απέναντι στο πλαίσιο μιας χαιρέκακης μικροκομματικής προσέγγισης. Απέναντι στην πανδημία, απέναντι στην προστασία των συνόρων, απέναντι στις αμυντικές συμφωνίες που θωρακίζουν την χώρα, απέναντι στα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ενεργειακής κρίσης. Και τώρα απέναντι στην προσπάθεια αναβάθμισης της ΕΥΠ. Καμία πρωτοτυπία, σίγουρη η αποτυχία. Όπως και στα προηγούμενα, έτσι και τώρα η ζωή θα διαψεύσει τα σενάρια καταστροφολογίας».
«Εγώ διαχώρισα την θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών εσείς επιμένετε να κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο», είπε στη συνέχεια και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Πάει πολύ όμως, κ. Τσίπρα εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας, για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και ένας πέμπτος που είναι παρών, ο κ. Βαρουφάκης»…
Για να συμπληρώσει: «Θα ήθελα κ. Βαρουφάκη να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει σε μια ομιλία σας το 2019 στη Βουλή. Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως προσωπικά έχει γνώση ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε και σε βάρος της τότε κυβέρνησης. Αναμένω την τοποθέτηση σας κ. Βαρουφάκη. Και βέβαια εσείς κ. Τσίπρα δεν ήσασταν ο πρωθυπουργός την περίοδο που υπεκλάπησαν e-mail του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τα οποία κατέληξαν στην «Αυγή» μία ημέρα πριν κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Δικά σας αυτά τα καμώματα».
«Είναι σαφές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εργαλειοποιούν ένα πραγματικό θέμα για να στήσουν ένα δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης. Όταν λέτε ότι κατόπιν εντολής μου έγινε η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι ψέμα, ανέντιμο και ανήθικο για αυτό και επιστρέφεται σε αυτούς που τα λένε. Δίνετε απλόχερα επιχειρήματα σε όλους όσοι θέλουν την Ελλάδα αδύναμη στο εξωτερικό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.
«Αμέσως μετά την εκλογή του κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε, αρνήθηκε, όπως το κάνει και τώρα. Έχει πει πως δεν επιθυμεί καμία επαφή με την κυβέρνηση, είναι δικαιώμά του να επιλέγει φίλους και συμμάχους, αλλά να γνωρίζει πως τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Να μας πείτε εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά που υπήγαγε την ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως το έκανα και εγώ. Φαίνεται πως ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτη, εξ ου και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη εάν ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τελικώς ψηφίζεις Τσίπρα».
«Προσέξετε καλά κ. Τσίπρα», - συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «τα λόγια σας έχουν τη δική τους βαρύτητα. Οφείλετε σήμερα να εξηγήσετε το σχέδιο σας πως θα προκύψουν αυτά τα οποία ήδη έχετε περιγράψει. Μήπως από δικαστές διορισμένους από τον κ. Πολάκη και ανεξάρτητες αρχές διορισμένες από την κ. Θάνου;».
Τσίπρας: Παρακολουθούσατε τον Ανδρουλάκη για να ελέγξετε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ
Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την αγόρευση του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τις υποκλοπές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν έρχεται στο Κοινοβούλιο ως «τιμητής», αλλά ως κατηγορούμενος.
«Είστε κατηγορούμενος για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική, αντιδημοκρατική εκτροπή. Είστε κατηγορούμενος για υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του Κράτους Δικαίου. Οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κατά παράβαση του Άρθρου 19 παρ. 1 του Συντάγματος, δεν είναι απλά ένα πολιτικό σφάλμα. Είναι αξιόποινη πράξη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, κάλεσε μετ’ επιτάσεως τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις ως προς τον λόγο που ο πρόεδρος του ΠΑΟΣΚ τέθηκε υπό παρακολούθηση, προτείνοντας, μάλιστα στον πρωθυπουργό να σταματήσει ο ίδιος την ομιλία του και να μιλήσει εκείνος ανοιχτά για το θέμα.
«Γιατί παρακολουθούσατε τον ευρωβουλευτή, τότε υποψήφιο και σήμερα αρχηγό του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος ; Ποιος είναι ο λόγος “εθνικής ασφαλείας”, που επικαλείστε, και σας οδήγησε να προχωρήσετε στην παρακολούθηση των επικοινωνιών του κου Ανδρουλάκη, είτε με συμβατικές, είτε με τεχνολογικά πιο εξελιγμένες πρακτικές, είτε για σατανική σύμπτωση με συνδυασμό και των δύο; Δώστε μου μια απάντηση. Είστε υποχρεωμένος να δώσετε μια απάντηση. Ποιος ήταν ο εθνικός λόγος; Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων; Είναι κατάσκοπος ξένων δυνάμεων; Είναι επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα; Η ευθύνη σας ανήκει ολοκληρωτικά», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, ζήτησε να μάθει ποιοι πολιτικοί βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, ώστε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
«Μας είπατε ότι δεν γνωρίζατε»
«Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι είναι νόμιμο, ο εκάστοτε πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας, να δύναται να παρακολουθεί πολιτικούς του αντιπάλους για λόγους “εθνικής ασφάλειας”; Και ποιος είναι αυτός που θα κρίνει το λόγο της εθνικής ασφάλειας; Ο ίδιος μαζί με τους εκλεκτούς του συνεργάτες;».
«Όχι μόνο γιατί είστε ο πρωθυπουργός αλλά και γιατί το πρώτο πράγμα που πράξατε με την ανάληψη της διακυβέρνησης ήταν να περάσετε με νόμο την ΕΥΠ αποκλειστικά στη δική σας ευθύνη.
Και το δεύτερο, να αλλάξετε το νόμο για να διορίσετε τον εκλεκτό σας κο Κοντολέοντα, ενώ ο ίδιος δε πληρούσε ούτε τα τυπικά προσόντα για τη θέση αυτή».
«Μας έχετε πει ότι δεν το γνωρίζατε. Να δεχτούμε για την οικονομία της συζήτησης, την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια που επικαλείστε. Να σας αναγνωρίσουμε μειωμένο καταλογισμό. Γιατί αυτό επικαλείστε.
Ότι είστε τόσο ανεύθυνος και ανεπαρκής που ακόμα και ο πιο στενός σας συνεργάτης και ο στενός σας συγγενής, λειτουργούσαν σε τόσο σοβαρά ζητήματα εν αγνοία σας.
Δε τους ρωτήσατε να μάθετε ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας; Σήμερα, τώρα που συζητάμε, τον γνωρίζετε τον λόγο εθνικής ασφάλειας; Και δεν καταλαβαίνετε ότι οφείλετε να ενημερώσετε την εθνική αντιπροσωπεία;»
«Όταν νομοθετήσατε μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, ότι παρανόμως παρακολουθείται, και μετά το αίτημά του να διερευνηθεί από την Αρχή και να ενημερωθεί για τον λόγο αυτής».
«Όταν λοιπόν τότε, ξαφνικά, σας έπιασε να νομοθετήσετε την απαγόρευση στην Ανεξάρτητη Αρχή της δυνατότητας -και της δημοκρατικής υποχρέωσης λέω εγώ – να ενημερώνεται ο πολίτης για τυχόν παρακολούθησή του, όταν αυτή έχει αρθεί πάλι δε γνωρίζατε τι ακριβώς νομοθετείτε και γιατί ακριβώς το κάνετε;
Πάλι δε ξέρατε… Δεν ήσασταν δηλαδή εσείς πρωθυπουργός; Κάποιος άλλος νομοθετούσε εν αγνοία σας».
«Είστε ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας»
«Κύριε Μητσοτάκη, όχι μόνο γνωρίζατε, αλλά είστε ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας. Και γνωρίζατε και δε διστάσατε να χρησιμοποιήστε παρακρατικές μεθόδους με στόχο την εδραίωσή σας στην εξουσία. Αλλά η αθλιότητα των μεθόδων σας συνάδει με την αθλιότητα της πολιτικής σας».
Με την αθλιότητα της επιβολής της πιο προκλητικής αδικίας, της πιο προκλητικής διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.
Της επιθυμίας σας να συνεχίζετε να κυβερνάτε και να μοιράζεστε με τους γνωστούς σας φίλους, τα ιμάτια του δημόσιου πλούτου, ενώ η ακρίβεια σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και πολλαπλασιάζει τις τάξεις της νέας φτώχειας».