Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Επί των ημερών σας έγιναν 54.000 παρακολουθήσεις, τις ελέγξατε όλες;
Συνεχίστηκε η πολιτική κόντρα στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την τριτολογία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του είχε κάνει λόγο για μια υπόθεση που έχει διεθνείς προεκτάσεις, αλλά και με βαρύ παρελθόν στην Ελλάδα. Απαντώντας, στη συνέχεια, στον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής επί τόπου στη Βουλή, αν επιθυμεί την πολιτική αναμέτρηση σε τριήμερη συζήτηση.
«Πιστεύω ότι η ουσία του θέματος έχει καλυφθεί. Θα ήθελα να κάνω τρεις παρατηρήσεις από τα θέματα που έθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη δευτερολογία τους. Αναρωτιέμαι για την ξαφνική αγάπη του κ. Τσίπρα προς τις απόψεις του κ. Βενιζέλου. Είχε την ίδια άποψη όταν επιχείρησε να τον σύρει σε ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση Novartis; Καλοδεχούμενη σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για τα ζητήματα του νόμου. Έχουμε διαφορές στην ερμηνεία του Συντάγματος. Καταθέτω τον νόμο του 1994, για την άρση απορρήτου εθνικής ασφαλείας. Αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε ή προέβλεπε εξαίρεση βουλευτών από την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας θα το περιλάμβανε», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε για τους βουλευτές να υπάρχει ακριβής στοιχειοθέτηση, όπως κακώς δεν συνέβη στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη», πρόσθεσε.
«Μας είπατε κ. Τσίπρα με στεντόρεια φωνή και κουνώντας το χέρι, ότι επί των ημερών σας δεν έγινε καμία παρακολούθηση πολιτικού ή δημοσιογράφου. Μετά το μπλέξατε, είπατε «δεν έδωσα εγώ εντολή». Κοιτάξτε να δείτε, μέτρησα τις παρακολουθήσεις επί των ημερών σας. Ήταν 54.000. Μία-μία τις κοιτάξατε για να είστε τόσο σίγουρος ότι δεν έγινε παρακολούθηση βουλευτή ή δημοσιογράφου; Άλλη δουλειά δεν είχατε να κάνετε από το να ελέγχετε τις παρακολουθήσεις που κάνει η ΕΠΥ; Εγώ δεν γνώριζα καμία παρακολούθηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θεωρώ ότι δεν είναι χρέος μου να γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ, εκτός αν έρθει πληροφορία την αξιοπιστία της οποίας πρέπει να ελέγξω. A priori να γνωρίζω ποιον παρακολουθεί η υπηρεσία; Έχουμε τελείως διαφορετική άποψη. Αν εσείς πιστεύετε κάτι τέτοιο, για μια παράταξη της αριστεράς αυτή η προσέγγιση είναι παράξενη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Τέλος, κάνατε αναφορές σε ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα. Στην περίπτωση Κουκάκη, δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου, και στην έρευνα που έκανε και την οποία εμείς υποτίθεται θέλαμε να παρεμποδίσουμε, σχετικά με ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο και ενδεχόμενα σκάνδαλα σε μια τελείως διαφορετική εποχή από αυτή που κυβερνούσαμε εμείς. Και το λέτε εσείς αυτό. Θέλετε να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας;», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.
«Γιατί κρατήσατε τη βουλή ανοικτή, μια εβδομάδα από τη στιγμή που είχατε δηλώσει ότι θα πηγαίναμε σε πρόωρες εκλογές μετά το καταστροφικό για εσάς αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών; Γιατί; Γιατί την κρατήσατε; Για να ψηφίσετε τον νέο ποινικό κώδικα. Θέλετε να σας θυμίσω τι είπε για τον ποινικό κώδικα, όχι ένας τυχαίος, ο τέως υπουργός δικαιοσύνης σας, ο κ. Κοντονής. Διαβάζω: ‘Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Ψηφίστηκαν 1.000 άρθρα σε μια συνεδρίαση και άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου, να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπήρξε σκοπιμότητα. Το λέω ευθέως. Έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Αποτελεί ακραίο σημείο διαπλοκής. Της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε και ψηφίστηκε ο νέος ποινικός κώδικας’», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Και μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων, που κρατήσατε τη βουλή ανοικτή για να εξυπηρετήσετε δεν ξέρω ποιον. Ελπίζω κάποια στιγμή να το βρει η δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
Ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας ανακοίνωσε πως με την τριτολογία του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, την ώρα που στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε αναβρασμός. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τον λόγο, ωστόσο, ο κ. Τασούλας εξήγησε πως δεν μπορούσε με βάση τη διαδικασία να του δοθεί καθώς δεν περιλάμβαναν τα λεγόμενα του πρωθυπουργού δήλωση του κ. Τσίπρα που να έχει αλλοιωθεί ή διαστρεβλωθεί έτσι ώστε να απαντήσει επί προσωπικού. Παρά τις αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς άλλη ομιλία.