ΔΕΘ - Νέο πακέτο μέτρων: «Χτύπημα» σε ενεργειακή κρίση και ανατιμήσεις ενόψει του δύσκολου χειμώνα
Στην 86η ΔΕΘ πέφτει το ειδικό βάρος της οικονομική πολιτικής της κυβέρνησης που αναμένεται εκτός, από νέες φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις -ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακού χειμώνα-, να καθορίσει τον οδικό χάρτη μιας ευρείας προσέγγισης των μεγάλων δυσκολιών που αναμένεται να βρεθούν απέναντι τα νοικοκυριά, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία των εσόδων και δαπανών ώστε να οριστικοποιήσει τον ακριβή δημοσιονομικό χώρο για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων που κρίνονται αναγκαίες λόγω της δυσμενούς συνθήκης που αναμένεται να χειροτερέψει τους επόμενους μήνες. Με βάση αυτά τα στοιχεία αναμένεται να κλειδώσουν τα νέα μέτρα τα οποία θα ακουστούν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ.
Τα ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος και έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους -από τις προηγούμενους κιόλας μήνες- δυσκολεύοντας τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα είναι οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ενώ θα συνυπολογιστούν και οι ανατιμήσεις οι οποίες χωρίς φρένο επηρεάζουν ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Η «συνταγή» που θα ακολουθήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα είναι σε μεγάλο βαθμό, μέτρα που ήδη έχουν εφαρμοστεί και δοκιμαστεί με επιτυχία, όπως το Fuel Pass 3 και οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίστοιχα λόγω και των χειμερινών μηνών που είναι μπροστά μας ανάλογη επιδότηση εξετάζεται και στο φυσικό αέριο.
Παράλληλα, τραπέζι υπάρχει η σκέψη για την επανάληψη της επιταγής ακρίβειας -ενισχυμένη ώστε να διευρύνει τους δικαιούχους-, στη λογική που είχε δοθεί και το περασμένο Πάσχα. Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως οι δικαιούχοι του επιδόματος το Πάσχα ήταν:
- 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
- 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
- 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
- 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
- 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ
Σημειώνεται ότι από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα προ μνημονίων, δηλαδή στα 751 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, αναφορικά με τη σημαντικότητα και τη μεγάλη βάση που δίνει η κυβέρνηση στην ενίσχυση των πολιτών τους επόμενους μήνες, «θα ήθελα να συστήσω υπομονή μέχρι τη ΔΕΘ. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ζυγίζει και μετρά σωστά τα μέτρα, ως προς την αντοχή της οικονομίας μας και κυρίως ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό κάνουμε και τώρα. Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις, θα ανακοινώσει μέτρα πολύ ουσιαστικής και αποτελεσματικής στήριξης πάντοτε μέσα στις αντοχές της οικονομίας μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Τα βασικά σενάρια για τα μέτρα στήριξης που εξετάζονται
- Αύξηση του κατώτατου μισθού: Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα δώσει την κατεύθυνση για αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς βέβαια να την προσδιορίσει, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να τις υπερκεράσει. Πληροφορίες θέλουν τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε επίπεδα προ μνημονίων, δηλαδή στα 751 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.
- Αύξηση συντάξεων: Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους.
- Εισφορά αλληλεγγύης: Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
- Επιταγή ακρίβειας: Για το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, προκειμένου να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
- Μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος: Υπάρχουν σενάρια για μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά είναι από τα μέτρα θα κριθούν στο παρά πέντε και ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.
- Fuel Pass 3: Στην περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα θα υπάρξει και νέος γύρος ενίσχυσης.
Σύμφωνα με τα όσα είχε γράψει το Newsbomb.gr κατά το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των μέτρων στήριξης, είναι η απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα τους 2023, το fuel pass 3 η και ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας.
Επίσης εξετάζεται ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα 2022 -2023, ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων και τέλος η μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα πριν τα μνημόνια και να φτάσει τα 751 ευρώ από 713 ευρώ που είναι αυτή την στιγμή.
Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκονται νέες φοροελαφρύνσεις που εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ενεργοποιηθούν από το 2023. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Αξίζει να αναφερθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ
Στο επίπεδο των φοροελεαφρύνσεων προμετωπίδα φαίνεται ότι θα αποτελέσει η παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος, έναν φόρο που μπήκε επί εποχής Μνημονίων.
Έτσι μετά πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, εξετάζται το ενδεχόμενο το τέλος επιτηδεύματος να μειωθεί αρχικά κατά 30%-50% το 2023 και τελικά να καταργηθεί το 2024.
Εξαιτίας του τέλους επιτηδεύματος που ισχύει μέχρι σήμερα επαγγελματίες και επιχειρήσεις επιβαρύνονται με ποσά έως και 1.000 ευρώ τον χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν παρουσιάζουν κέρδη ή ζημίες.
Στην περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί κατά 50% τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:
- 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
- 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
- 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
- 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.