Επιτροπή Θεσμών: Διαψεύσεις, ομολογίες και αποκαλύψεις στη μαραθώνια συνεδρίαση
Ολοκληρώθηκε η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία είχαν προσκληθεί για ακρόαση, μετά από αίτημα των κοινοβουλευτικών ομάδων, πρόσωπα που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή είχαν εμπλοκή με την λειτουργία της.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ.
Η ακρόαση των προσκεκλημένων έγινε σε δύο ομάδες. Στην πρώτη μετείχαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ: Παναγιώτης Κοντολέων (2019- 2022), Ιωάννης Ρουμπάτης (2015 - 2019), Θεόδωρος Δραβίλλας (2012- 2015) και ο τέως γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.
Στην δεύτερη ομάδα, ακροάσθηκαν από κοινού ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Χρήστος Ράμμος.
Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν, πως η απόφαση να υπάρξουν δυο χωριστές διαδικασίες για την ακρόαση των μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προήλθε μετά από εισήγηση της πλειοψηφίας.
Kοντολέων: Δεν ενημερωνόταν ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του για άρσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Κοντολέων είπε ενώπιον των μελών της πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώνονταν για άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου. Φέρεται ακόμη να ανέφερε πως ενημερώνονταν μόνον από υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως ο κ. Κοντολέων αρνήθηκε να απαντήσει εάν καταστράφηκε ο φάκελος με την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο κ. Δημητριάδης όταν ρωτήθηκε αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί, απάντησε πως δεσμεύεται από το το απόρρητο και πως δεν λέει ούτε ναι ούτε όχι.
Κατά άλλες πληροφορίες ο κ. Ρουμπάτης τα μπέρδεψε, καθώς από τη μια είπε ότι δεν παρακολουθούσε κανένα πολιτικό πρόσωπο, αλλά από την άλλη επιβεβαίωσε έμμεσα την παρακολούθηση Σαγιά-Πιτσιόρλα, λέγοντας ότι αυτοί μιλούσαν με πολλούς που εμπλέκονταν σε μια αγοροπωλησία του Εμίρη του Κατάρ και έτσι τους άκουγαν. Επίσης, φέρεται να κάλυψε τον κ. Κοντολέοντα λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι όλες οι επισυνδέσεις είναι νόμιμες γιατί δεν μπορούν να γίνουν παράνομες.
Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται ακόμη να ανέφερε πως δεν μπορεί να προβληθεί απόρρητο ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και διαβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή την οικογένεια του.
Επίσης, ο Γιάννης Ρουμπάτης που ρωτήθηκε για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ φέρεται να απάντησε ότι δεν υπήρχε εμπλοκή της ΕΥΠ και ότι έχει ενημερώσει για αυτό το ΚΚΕ.
Δραβίλλας διαψεύδει Ρουμπάτη: Δεν υπήρχε παρακολούθηση Πιτσιόρλα-Σαγιά το 2012-15
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας διέψευσε στην επιτροπή Θεσμών ότι υπήρχε παρακολούθηση των Πιτσιόρλα-Σαγιά την περίοδο 2012-2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο κ. Δραβίλλας, ο οποίος ήταν διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αρνήθηκε όσα είχε ισχυριστεί ο διάδοχός του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί διακυβέρνησης Τσίπρα, ότι παρακολουθούνταν το 2012-2015 τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Πιτσιόρλας και Σπύρος Σαγιάς.
Ο κ. Δραβίλλας υποστήριξε πως επί των ημερών του στην ΕΥΠ δεν υπήρξε επισύνδεση ούτε του κ. Πιτσιόρλα ούτε του κ. Σαγιά και ότι ζήτησε από τον τότε επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κ. Νικολούδη (και εν συνεχεία υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), να υπάρξει έρευνα για την υπόθεση αγοραπωλησίας της νησίδας Οξυάς και όχι για το ναυάγιο της Ζακύνθου, όπως σκοπίμως συγχέεται.
Όπως εξήγησε, η ΕΥΠ συνέδραμε με επισύνδεση ενός προσώπου που δεν είναι ούτε ο κ. Σαγιάς ούτε ο κ. Πιτσιόρλας, που κράτησε για λιγότερο από δύο μήνες, και διακόπηκε γιατί δεν έδωσε αποτέλεσμα.
Εισαγγελέας ΕΥΠ Β. Βλάχου: Κάθε αίτημα έχει 6 υπογραφές - Υπάρχει έλεγχος
«Ζήτησα να προσκομίζεται κάθε αναγκαίο στοιχείο. Το αίτημα έχει 6 υπογραφές υπηρεσιακών. Αν δεν ικανοποιούνται, απορρίπτω. Υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος» ξεκαθάρισε στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας η εισαγγελέας της ΕΥΠ Β. Βλάχου σύμφωνα με πληροφορίες.