ΣΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΟΞΟ ΕΠΕΝΔΥΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τι δουλειά έχει ο Ερντογάν στα Βαλκάνια;

Η κίνησή του να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδος από τη Σερβία και τη Βοσνία μόνο τυχαία δεν είναι, όπως και οι επισκέψεις αλλά και οι οικονομικές συμφωνίες που έχει συνάψει και επεκτείνει με χώρες των Βαλκανίων μέσω των οποίων η Τουρκία εδώ και χρόνια επεκτείνει το λεγόμενο μουσουλμανικό τόξο

Όσο κι αν ορισμένοι κάνουν ότι δεν βλέπουν ή δεν ξέρουν, είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια το καθεστώς της Τουρκίας συγκροτεί μεθοδικά ένα σκληρό ισλαμικό μέτωπο στα βόρεια σύνορά μας, αξιοποιώντας την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία, τις πολυάριθμες κι διαρκώς ριζοσπαστικοποιούμενες μουσουλμανικές κοινότητες σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Σερβία και Μαυροβούνιο.

Παράλληλα με τις καθημερινές απειλές περί επιθέσεων στην Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν χτίζει μεθοδικά το αποκαλούμενο «μουσουλμανικό τόξο» στα Βαλκάνια, στην πιο επικίνδυνη περιοχή της Ευρώπης που έχει βαφτεί στο παρελθόν με αίμα και σφοδρούς πολέμους.

Διόλου τυχαία λοιπόν δεν πρέπει να θεωρείται η προγραμματισμένη τριήμερη επίσκεψή του Ταγίπ Ερντογάν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Κροατία στις 6-7-8 Σεπτεμβρίου, αυτές τις ημέρες δηλαδή… Ήδη από τη δεκαετία του 1990 η τουρκική εξωτερική πολιτική είχε επενδύσει σε αυτό που ονομάστηκε «μουσουλμανικό τόξο», δηλαδή την προσπάθεια αξιοποίησης των πολιτιστικών δεσμών με τις μουσουλμανικές κοινότητες στα Βαλκάνια ως μια προσπάθεια να αποκτήσει αυξημένη επιρροή στην «μετασοβιετική» εποχή. «Η επίσκεψη που θα κάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις χώρες των Βαλκανίων επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά την ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εργαζόμαστε για την εδραίωση σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας στα Βαλκάνια, με τα οποία έχουμε βαθείς δεσμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Η επέκταση του μουσουλμανικού τόξου

Στην παρούσα κατάσταση ο Ερντογάν εξετάζει τα κέρδη της Τουρκίας ευρύτερα, με ορίζοντα πάντα και τις εκλογές του 2023. Οι τουρκικές επενδύσεις σε Σερβία, Βοσνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης Ερντογάν. Στο οικονομικό πεδίο η Άγκυρα ενδιαφέρεται άμεσα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγεβο, ένα έργο που υλοποιείται με κεφάλαια από την Τουρκία. Η Σερβία αποτελεί δεύτερο σταθμό της μίνι περιοδείας του Τούρκου προέδρου σε χώρες των Βαλκανίων, ήδη επισκέφθηκε την Βοσνία - Ερζεγοβίνη ενώ σήμερα Πέμπτη, θα μεταβεί στην Κροατία.

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις τρεις αυτές χώρες γίνεται σε ένα περίεργο timing τυχαία, αφού τα Βαλκάνια και ειδικά η κατάσταση στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι υπό αναστάτωση και τα προβλήματα που δημιουργούν στη λειτουργικότητα του κράτους οι συνεχείς διενέξεις μεταξύ Σέρβων - Κροατών και Βόσνιων μουσουλμάνων θυμίζουν παλαιές εποχές που χαρακτήριζαν τα Βαλκάνια πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην Βοσνία πραγματοποιούνται, στις 2 Οκτωβρίου, εκλογές σε όλα τα επίπεδα εξουσίας. Μετά το βρώμικο παιχνίδι που έπαιξε και παίζει ακόμα στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Ερντογάν, διεκδικεί και ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή των Βαλκανίων συνάπτοντας τις σχετικές συμμαχίες. Επισήμανε μάλιστα από το Σαράγιεβο ότι για την Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα η κατάσταση στην Βοσνία. Ενθάρρυνε τους ηγέτες των τριών εθνικών κοινοτήτων να προσπαθήσουν από κοινού να βρουν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται ώστε να περιοριστούν - όπως είπε- οι πιθανότητες παρεμβάσεων από την Δύση.

Επέκρινε έντονα τον ρόλο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη Κρίστιαν Σμιθ εκτιμώντας ότι οι παρεμβάσεις του στην εκλογική διαδικασία δεν διασφαλίζουν την δημοκρατικότητα και την διαφάνεια των επερχόμενων εκλογών. Κατά την επίσκεψη του στο Σαράγεβο ο Ερντογάν ανήγγειλε και την υπογραφή συμφωνίας που θα επιτρέπει στους πολίτες της Βοσνίας να ταξιδεύουν στην Τουρκία μόνο με τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Ανάλογη συμφωνία ανήγγειλε ο Ερντογάν και για την Σερβία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τουρκικές επενδύσεις στην Σερβία έφτασαν τα 235 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία και αφορούν κυρίως την κλωστοϋφαντουργία και την βιομηχανία τροφίμων. Τεράστιο άλμα σημειώθηκε και στις εμπορικές συναλλαγές, που έφτασαν το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 51,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η δημιουργία του ισλαμικού τόξου αποτελεί σήμερα μια πραγματικότητα και μια ασφυκτική θηλιά στο λαιμό της Μεσογείου και της Ευρώπης. Από τις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το Κατάρ και το Σουδάν στη Συρία και το Ιράκ, από την Αλβανία, μέχρι τη Λιβύη και τις χώρες των Βαλκανίων. Όποιος δεν το βλέπει μάλλον είναι τυφλός.