Παρακολουθήσεων συνέχεια – «Αγριεύει» ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την «καταιγίδα» Τσίπρα στη ΔΕΘ

Την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η άρνηση του Κωνσταντίνου Τασούλα να συγκαλέσει εκτάκτως την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως είχε αιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι παρακολουθούνταν με το Predator και ο Χρήστος Σπίρτζης – γεγονός που κατά την Κουμουνδούρου επιβεβαιώνει τόσο το «φόβο» όσο και την «ενοχή» πρωθυπουργού, μπροστά στις επικείμενες αποκαλύψεις στην υπόθεση.
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση ετοιμάζει από τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.
InTime / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν χωράει καμία δεύτερη ερμηνεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που στην πραγματικότητα αρνήθηκε να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την περίπτωση Σπίρτζη. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, πως τον Αύγουστο είχε ζητήσει ο ίδιος την συνεδρίασή της, μετά την παρακολούθηση Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό – πριν βέβαια αποκαλυφθεί ότι παρακολουθείται και από την ΕΥΠ.

«Γιατί άραγε;»

Επομένως, το ερώτημα που τίθεται δημόσια από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το
«γιατί;» συμβαίνει αυτό. Όπως υποστηρίζουν, ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά την ενημέρωση του από τον Αλέξη Τσίπρα, δεν πρόβαλε καμία απολύτως δικαιολογία για τη μη σύγκληση της Επιτροπής. Η «σιωπή» αυτή του Κωνσταντίνου Τασούλα, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαιώνει για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις υπόνοιες της πως η εντολή ήρθε από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

«Αντιδημοκρατική εκτροπή»

Οι συνεργάτες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα επιθετικοί απέναντι στην κυβέρνηση και τον τρίτο πολιτειακό άρχοντα της χώρας, κάνοντας λόγο για «ακόμα μία αντιδημοκρατική εκτροπή».

Όπως αναφέρουν, πρώτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήργησε επί της ουσίας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μέσα από αυτό που ονομάζουν «αντισυνταγματική επίκληση του απορρήτου από τους εμπλεκόμενους συνεργάτες του», ενώ τώρα απαγορεύει ακόμα και την σύγκλησή της.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο λόγος είναι προφανής: «Ο κ. Μητσοτάκης, πλήρως απομονωμένος και ένοχος, δεν φοβάται μόνο την αντιπολίτευση. Φοβάται και τους ίδιους του τους βουλευτές της ΝΔ, που ο ένας μετά τον άλλον δηλώνουν δημοσίως πως δεν υπάρχει απόρρητο της ΕΥΠ έναντι της αρμόδιας από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής Επιτροπής ελέγχου της Βουλής», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι πρώην «καίνε» την κυβερνητική άμυνα

Την ίδια ώρα, κάθε άλλο παρά απαρατήρητα μπορούν να περάσουν τα όσα είπε, χθες, στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, αποδόμησε πλήρως την γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται στην επίκληση του απορρήτου.

«Ενώπιον της Βουλής δεν υπάρχει απόρρητο», φέρεται να είπε τόσο ο κ. Ρουμπάτης, όσο ακόμα και ο πρώην διοικητής της Υπηρεσίας επί ΝΔ και κ. Σαμαρά, κ. Δραβίλλας.

Η διάθεση των πρώην διοικητών να καταθέσουν στη Βουλή όλα όσα γνωρίζουν για τις παρακολουθήσει -ή και όχι- πολιτικών προσώπων επί των ημερών του, ερμηνεύεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως απόδειξη ως απόδειξη ότι το κόμμα τους δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Ισχυρίζονται, μάλιστα, πως το ακριβώς αντίθετο ισχύει με τη ΝΔ και τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, όπως φαίνεται από τους χειρισμούς Μητσοτάκη και των εμπλεκομένων στενότατων συνεργατών του.

«Ο κ. Τσίπρας είχε δώσει εντολή η ΕΥΠ να λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα την εθνική ασφάλεια και το οργανωμένο έγκλημα», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ίδια πρόσωπα.

Δεν παρενέβη, λένε, ποτέ στο έργο της Υπηρεσίας για να αποτρέψει έρευνες ή για να προστατέψει ερευνόμενους. Στην περίπτωση της έρευνας για την αγοραπωλησία της έκτασης του «Ναυαγίου» στη Ζάκυνθο, σημειώνουν πως έπραξε όπως θα έπρεπε να πράττει «κάθε πρωθυπουργος που σέβεται το Σύνταγμα και προτάσσει το δημόσιο και όχι το κομματικό συμφέρον».

Η έρευνα διεξήχθη απερίσπαστα και ότι προέκυψε από αυτή, όλα τα στοιχεία, πήγανε στον εισαγγελέα. Η Δικαιοσύνη δεν απέδωσε καμία ποινική ευθύνη στον μετέπειτα υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπογράμμισε και ο ίδιος ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, υπογράμμισαν στη συνέχεια.

«Αλήθεια, η ΝΔ τι έχει να πει σε σχέση με τους αντίστοιχους χειρισμούς Κοντολέοντα και Δεμίρη για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη;», αναρωτιούνται από την Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως όσο και αν από το Μαξίμου επιχειρήσουν να παίξουν το χαρτί του αντιπερισπασμού, αν δεν δώσουν απαντήσεις απλά επιβεβαιώνουν την ενοχή τους.