ΟΗΕ: Όλα τα βλέμματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη - Η μέρα της απάντησης στον Ερντογάν

Έτοιμος ο πρωθυπουργός να αποδομήσει ένα προς ένα τα δήθεν επιχειρήματα της Άγκυρας – Πώς θα αποκαλύψει την τουρκική προπαγάνδα και τα fake news.

ΟΗΕ: Όλα τα βλέμματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη - Η μέρα της απάντησης στον Ερντογάν
4'

Όλα τα βλέμματα στη Νέα Υόρκη. Σήμερα το απόγευμα, όλος ο Ελληνισμός περιμένει την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χυδαία προπαγάνδα του Ταγίπ Ερντογάν. Περιμένει την δυναμική απάντηση της Ελλάδας στις προκλήσεις, τα ψέματα και τη συκοφαντία.

Οι πληροφορίες από την άλλη μεριά του Ατλαντικού συγκλίνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζει «πληρωμένη» απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο, αποδομώντας ένας προς ένα τα δήθεν επιχειρήματά του. Άλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσβαλε και προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει λόγο για εντελώς παράλογους ισχυρισμούς, απαντώντας στις δηλώσεις Ερντογάν για το μεταναστευτικό, με τον ίδιο να ετοιμάζεται να βγάλει στη… φόρα τα fake news του τουρκικού καθεστώτος.

Ηδη, άλλωστε, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέπεμψε μηνύματα τόσο κατά την εκδήλωση της ομογένειας, όπου διακήρυξε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας», όσο και σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Επομένως, με όπλο την αλήθεια, με επιχειρήματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και με στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις σημείο προς σημείο στις προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Το στίγμα των προθέσεων του Έλληνα πρωθυπουργού φάνηκε ξεκάθαρα και κατά την συνέντευξή του στο CNN, στο οποίο έσπευσε να απαντήσει μεταξύ άλλων στους ισχυρισμούς της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Μόλις σήμερα, είχαμε δύο ναυάγια. Σώσαμε περισσότερα από 100 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Επομένως, το να κατηγορεί κάποιος την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -και αυτή η κατηγορία προέρχεται στην πραγματικότητα από μια χώρα που έχει ιστορικό εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς- είναι εντελώς παράλογο. Θα πρέπει να υπενθυμίσω σε εσάς και στους τηλεθεατές σας τι συνέβη πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2020, όταν ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν ενθάρρυνε ανοιχτά δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, δεν είμαστε εμείς που εργαλειοποιούμε τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει. Και όπως σάς είπα, μόλις σήμερα διασώσαμε περισσότερους από 100 ανθρώπους στη θάλασσα. Άρα, πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Και είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα πρέπει να μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης. «Ήμουν ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά αυτός σίγουρα δεν είναι αυτός ο τρόπος, από την πλευρά της Τουρκίας, να διαχειρίζεται τις διεθνείς υποθέσεις».

Ερωτηθείς γιατί το κάνει αυτό ο κ. Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως δεν είναι σε θέση να ξέρει τι σκέφτεται ο πρόεδρος της Τουρκίας και αν αυτό είναι ζήτημα που αφορά το εσωτερικό του ακροατήριο.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας με εντελώς αβάσιμους, παράλογους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών: αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, στην περίπτωσή μας η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας. Ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εντέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο".

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή