Δημοσκόπηση Interview: Ποια η άποψη των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά - Ποια η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Τα παραπάνω είναι, μερικά από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Interview για λογαριασμό του politic.gr, μαζί με την πρόθεση ψήφου και το τι πιστεύουν οι πολίτες για τα κόμματα και τις κυβερνήσεις συνεργασίας.
Στις 8,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Tσίπρα στην ΔΕΘ. Ειδικότερα: Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,3% (από 32,1%), ο ΣΥΡΙΖΑ 24% (από 23,9%), το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 10,6% (από 11,5%), το ΚΚΕ 6,1% (από 5,1%), η Ελληνική Λύση 5,1% (από 5,4%), το ΜέΡΑ25 3,6% (από 3,5%), και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία 1,7%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,2%. Αναποφάσιστο εμφανίζεται το 7,4% του σώματος.
Οι κερδισμένοι στη ΔΕΘ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έπεισε περισσότερο στη ΔΕΘ, καθώς υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός σχεδόν με διπλάσια διαφορά. Ο πρωθυπουργός κερδίζει 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και συγκεντρώνει το 47%. Αντίστοιχα, και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται κατά 2 μονάδες πιο ενισχυμένος, συγκεντρώνοντας το 27%.
Όσον αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, με το 46,6% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό, ενώ ως δεύτερος δημοφιλέστερος αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας (26,6%) “ρίχνοντας” μετά από καιρό τον Νίκο Ανδρουλάκη στην τρίτη θέση (24,2%). Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας (24%), ο Γιάνης Βαρουφάκης (15%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος (11,7%).
Το πιο πιθανό σενάριο για κυβέρνηση συνεργασίας
Η «προειδοποίηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη για πολιτικά τέρατα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, άνοιξε τη σεναριολογία για τον σχηματισμό πιθανών κυβερνήσεων συνεργασίας.
Αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 35,7% πως θα ήθελαν να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ (από το 35,3 της προηγούμενης μέτρησης). Ένα αρκετά χαμηλότερο ποσοστό της τάξης του 25,1% (από 20,6) προκρίνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και μόλις το 4,6% (από 2,4%) επιθυμεί τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
Ο τουρκικός λαός είναι φίλος, λένε 7 στους 10 Έλληνες
Με φόντο το μήνυμα που έστειλε ο Κ. Μητσοτάκης στους Τούρκους πολίτες από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, πως η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, ιδιαίτερη βαρύτητα λαμβάνει η ερώτηση της δημοσκόπησης: “Αν είναι φίλος ο τουρκικός λαός ή εχθρός;“
- Το 68% απάντησε ότι ο τουρκικός λαός είναι φίλος
- Το 19% απάντησε ότι είναι εχθρός
- και το 13% δεν απάντησε
Μάλιστα, στην αντίστοιχη ερώτηση που τέθηκε σε δημοσκόπηση στην Τουρκία από την εταιρεία Μetropoll, το 64% των Τούρκων θεωρεί τους Έλληνες φίλους και όχι εχθρούς.
«Μητσοτάκης γιοκ»
Όσον αφορά την προκλητική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα, και συγκεκριμένα το «Μητσοτάκης γιοκ» που απηύθυνε στον πρωθυπουργό, η πλειοψηφία (43,3%) θεωρεί ότι όχι μόνο δε μπορεί να βλάψει την εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού στο εσωτερικό της χώρας, αλλά του κάνει και καλό, σε αντίθεση με το 22,6% που πιστεύει ότι κάνει κακό.
«Όχι» στα επιδόματα – Μείωση ΦΠΑ ζητά η συντριπτική πλειοψηφία του 81%
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα σύμφωνα με το οποίο, 8 στους 10 θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το ΦΠΑ για την αντιμετωπιστούν η ακρίβεια και οι πληθωριστικές τάσεις της αγοράς. Αντίθετα, μόλις το 9% τάσσεται υπέρ της επιδοματικής πολιτικής (fuel pass, power pass κτλ) ως λύση απέναντι στην ακρίβεια.
Τέλος, όσον αφορά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τις αυξήσεις στην ενέργεια που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτό το χειμώνα τα νοικοκυριά, ένας στους δύο παραδέχεται ότι δεν έχει λάβει κανένα μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας.