Πάνω από όλα η Γερμανία - Το «όχι» της φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να υπερασπιστεί με θρησκευτική ευλάβεια τα συμφέροντα της Γερμανίας και να απορρίψει τις εκκλήσεις των 15 χωρών της ΕΕ -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- όπως και Ευρωπαίων Επιτρόπων, που ζητούν να υπάρξει ενιαία απάντηση στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου
Τα πράγματα με την ενεργειακή κρίση στην Ε.Ε. είναι ακόμα πιο δύσκολα
AP

Τα πράγματα με την ενεργειακή κρίση στην Ε.Ε. είναι ακόμα πιο δύσκολα και πιο σύνθετα απ’ ότι αρχικά είχε διαφανεί, αφού η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να διασώσει από όλο αυτό τον φαύλο κύκλο πρωτίστως την Γερμανία. Η απόφαση της φον ντερ Λάιεν ανακοινώθηκε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ditte Juul-Jοrgensen την Τετάρτη. Όπως μάλιστα αναφέρει το Politico το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει την πρόεδρο της Κομισιόν να μην προτείνει πλαφόν. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι τυχόν επιβολή ανώτατου ορίου, θα οδηγήσει σε πολιτική αναδιανομή μεταξύ των χωρών της ΕΕ αντί για κατανομή από τις δυνάμεις της αγοράς. Από την άλλη μεριά εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή τους τα κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όχι μόνο του προερχόμενου από τη Ρωσία μέσω αγωγών, αλλά όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά στο Άμστερνταμ (συμβόλαια TTF) κινούνται τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση των προτάσεων που διατύπωσαν χθες με επιστολή τους η Ελλάδα και αρκετές ακόμα χώρες.

Όμως η Επιτροπή και κυρίως χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν φαίνεται να επιθυμούν μία τέτοια εξέλιξη, ενώ για το θέμα ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το Politico, η Ditte Juul-Jørgensen, αρμόδια για θέματα ενέργειας για να βρεθεί αντιμέτωπη με οργισμένες αντιδράσεις και ορισμένους πρεσβευτές να τονίζουν ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να κυκλοφορεί «non papers» τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικά για τα κράτη – μέλη.

Τι υποστηρίζουν οι Γερμανοί

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί «αγκάθι» στην ΕΕ καθώς παρόλο που 15 κράτη - μέλη ζητούν πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου από όλες τις πηγές, κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να περάσει η πρόταση με το καθεστώς της ειδικής πλειοψηφίας, καθώς κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν φαίνεται προς το παρόν να συναινούν με την επιβολή πλαφόν. Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι αν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη. Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης - ένας τοξικός συνδυασμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν αξιωματούχοι.

Ο λόγος είναι ότι τον επόμενο χειμώνα η ΕΕ θα πρέπει να βρει τρόπους να αποθηκεύσει φυσικό αέριο με την πιθανότητα οι ρωσικές ροές να έχουν διακοπεί εντελώς. «Πολλά κράτη - μέλη γέμισαν φέτος τις αποθήκες τους και με φυσικό αέριο κάτι που τον επόμενο χρόνο δεν θα συμβεί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Και αυτή είναι επίσης η βασική συζήτηση με τα κράτη μέλη. Πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς. Αλλά αυτή τη στιγμή, η ασιατική ζήτηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι εάν η Κίνα τερματίσει τα μέτρα καραντίνας, τότε θα αυξηθεί η ζήτηση. Το μήνυμά μου λοιπόν είναι ότι έχουμε αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τους καταναλωτές τους», δήλωσε η Επίτροπος Σίμσον.

Εξοικονόμηση ενέργειας, επιτάχυνση στις αδειοδοτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαφοροποίηση στους προμηθευτές φυσικού αερίου, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταφέρει να περάσει όχι απλώς τον ερχόμενο χειμώνα αλλά και για να αποθηκεύσει αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου και για το 2023, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κάντρι Σίμσον, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει αύριο στους 27 υπουργούς τις προτάσεις της ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τις τρέχουσες τιμές ενέργειας θα συμβάλλουν σημαντικά προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών στους καταναλωτές.

Σχετικές ειδήσεις:

«Όχι» της φον ντερ Λάιεν στην πρόταση των «15» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο