Γενικευμένη επίθεση για ακρίβεια, ανισότητα και οικονομία εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία επικρατεί στην Κουμουνδούρου σχετικά με την οικονομία, καθώς η ακρίβεια στην ενέργεια, συνδυαστικά με την τεράστια άνοδο των επιτοκίων δανεισμού στις διεθνείς αγορές, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό «κοκτέιλ» ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
Η έρευνα του καθηγητή Θοδωρή Λύτρα, για τη θνησιμότητα εντός και εκτός ΜΕΘ, επανέφερε στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης το θέμα της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα σε βάρος της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι με την επιλογή της να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, μετέτρεψε τη χώρα μας σε «πρωταθλήτρια» θανάτων εξαιτίας των επιπλοκών του Covid 19 στην Ευρώπη.
Η επιστροφή στα της πανδημίας στην καθημερινότητα, δεν σημαίνει ότι η Κουμουνδούρου αφήνει σε δεύτερη μοίρα τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα. Αντίθετα, μοιάζει διατεθειμένη να ανοίξει ακόμα περισσότερο τη «βεντάλια» της αντιπαράθεσης με το Μέγαρο Μαξίμου.
Φυσικά, σε πρώτο πλάνο παραμένει και η ακρίβεια. Την ώρα που οι τιμές στα καύσιμα και στα βασικά προϊόντα αυξάνονται καθημερινά, η Eurostat σε έκθεση της υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και στο 2021.
«Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, στον πληθωρισμό, στις κοινωνικές ανισότητες. Το μαρτυρούν τα στοιχεία, το αποτυπώνουν οι δείκτες, το βιώνουν οι πολίτες. Η πολιτική αλλαγή είναι πιο αναγκαία από ποτέ», σχολίασε με αφορμή την παραπάνω έρευνα, ο Αλέξης Χαρίτσης.
Όπως αναφέρουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτά τα στοιχεία καταρρίπτουν πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί μείωσης των ανισοτήτων κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για το οποίο επαίρονταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από μερικές ημέρες, μιλώντας σε αμερικανικά δίκτυα.
Τέλος, τον ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί ιδιαίτερα το κόστος δανεισμού της χώρας, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ξεπέρασε το 5%. Με απλά λόγια, είναι υψηλότερα από εκείνα που οδήγησαν τη χώρα στις αγκαλιές του ΔΝΤ το 2010 – και με ότι βίωσαν οι έλληνες την περασμένη δεκαετία από τα μνημόνια.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς μόλις 13 μήνες πριν, βρίσκονταν μόλις στο 0.53%. Επομένως, το σχεδόν απαγορευτικό κόστος δανεισμού μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους πολίτες.
Διαβάστε ακόμα
- Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 8,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
- Πάνω από όλα η Γερμανία - Το «όχι» της φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
- Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Σε υστερία η Τουρκία - Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση