Guardian για Τσίπρα: Ο άνθρωπος που κρατά την τύχη του ευρώ

Μια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα από τα φοιτητικά του χρόνια με μακριά μαλλιά, τραβηγμένη στα «βόρεια της χώρας» και λεζάντα «ο άνθρωπος που κρατά την τύχη του ευρώ στα χέρια του» είναι το κεντρικό θέμα στο πρωτοσέλιδο του σημερινού Guardian.

Guardian για Τσίπρα: Ο άνθρωπος που κρατά την τύχη του ευρώ
2'

Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι προτίθεται να σταματήσει το «εγκληματικό πείραμα της λιτότητας» σε βάρος του ελληνικού λαού, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν βλέπει το Βερολίνο ως εχθρό.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι δεν πιστεύει σε ήρωες και σωτήρες, αλλά πιστεύει στον αγώνα για τα δικαιώματα. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φέρνει έναν υπερήφανο λαό σε τέτοια κατάσταση ένδειας και αναξιοπρέπειας», αναφέρει δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή ενός πολέμου που απειλεί την Ευρώπη, μαχόμενη ενάντια στην επίθεση ενός νεοφιλελεύθερου σοκ. «Οι Έλληνες επελέγησαν ως πειραματόζωο για την επιβολή αυτού του νεοφιλελεύθερου σοκ. Νίκη της Ελλάδας θα είναι νίκη για όλη την Ευρώπη», λέει ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναδειχθεί κυβέρνηση θα είναι να το σκίσει, καθώς η συμφωνία έκλεισε χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός «που το απονομιμοποίησε με την ψήφο του». Προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση να κινηθεί μονομερώς. «Θα ενεργήσουμε μόνο αν κάνουν εκείνοι μονομερή κίνηση. Αν σταματήσουν τη χρηματοδότηση μέσω των δανείων, δε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους πιστωτές μας. Είναι πολύ απλό αυτό που λέω. (…) Είναι ένα κοινό πρόβλημα, είναι δικό μας και της Μέρκελ. Είναι ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα», συμπληρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να ξέρει ότι έχει τεράστια ιστορική ευθύνη.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα ως ηγέτη με αυξανόμενη επιρροή, ο οποίος από πολλούς θεωρείται ο άνθρωπος που κρατάει το μέλλον του ευρώ στα χέρια του.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή