Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον Όλαφ Σολτς: Χρειάζεται κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση
«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», ανέφερε κατά πληροφορίες μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου ήταν συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας στις εργασίες της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και διεμήνυσε: «αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της» διεμήνυσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας στο θεματικό τραπέζι για την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
Η θεματική είναι, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση, με πιο πρόσφατη αυτή που αφορά στην επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει ήδη την στήριξη 15 κρατών-μελών της Ε.Ε.
Οι διμερείς συναντήσεις Μητσοτάκη στην Πράγα
Διμερείς συναντήσεις είχε νωρίτερα στην Πράγα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama, κατά την οποία οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακόμα σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovachevski και την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani-Sadriu.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Antonio Costa με τον οποίο συζήτησε την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.
Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον Αρμένιο ομόλογό του κ. Nikol Pashinyan, στο περιθώριο της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στο πλαίσιο εμβάθυνσης δεσμών με την φιλικά προσκείμενη Αρμενία.
Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της χώρας μας στην επέκταση της συνεργασίας της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχετικές ειδήσεις:
Ένταση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα: «Σταμάτα να προκαλείς» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Πράγα: Η απομόνωση του Ερντογάν και η «κατσάδα» του Μακρόν – Με ξεκάθαρη θέση η Ελλάδα