Το ευρωπαϊκό προφίλ του Τσίπρα και τα ανοίγματα σε «πασοκογενείς»

Περιοδεία - αστραπή στην καρδιά των ευρωπαϊκών αποφάσεων πραγματοποιεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενισχύσει τους δεσμούς με προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής οι οποίες επιθυμούν την άμβλυνση των σκληρών μέτρων λιτότητας και την προώθηση της ανάπτυξης.

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτές και «κλειστές» ομιλίες σε Παρίσι και Βερολίνο επιχειρεί να διαλύσει» τους φόβους των Ευρωπαίων που τον θεωρούν «απειλή» για το ευρώ. Μπορεί όμως ο κ. Τσίπρας να καλλιεργεί ένα πιο ήπιο προφίλ για το εξωτερικό, δεν ισχύει το ίδιο και για το εσωτερικό μέτωπο.

Η σταθερή τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έως την ημέρα των εκλογών θα είναι στην γραμμή : «κατάργηση του Μνημονίου, ξήλωμα των μέτρων λιτότητας και καταγγελία των δανειακών συμβάσεων» προτάσσοντας την συγκεκριμένη πολιτική ως την μόνη που σώζει την χώρα από την χρεοκοπία.

Από την άλλη, με συντονισμένες και ευθείες βολές, θα επιχειρήσει να αποδομήσει το κεντροδεξιό μέτωπο που στήνει ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Το κεντρικό σύνθημα των επιθέσεων θα αναφέρει πως «αυτοί που μας κατέστρεψαν δεν μπορούν να μας σώσουν» ενώ παράλληλα αναμένονται και σφοδρές επικρίσεις για την συνεργασία ΝΔ με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται τις προτάσεις του κόμματος προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα να παρουσιαστούν οι θέσεις τους με μεγαλύτερη εξειδίκευση και να δοθούν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις τόσο για το μνημόνιο όσο και για την κοινωνική πολιτική ενώ μεταξύ των όσων θα πουν περιλαμβάνεται και η «αποκαθήλωση» των μέτρων του μνημονίου με νομοσχέδιο.

Πέραν τούτων, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει την επιτυχημένη στρατηγική των συνεργασιών προκειμένου να συγκροτήσει και αυτός την δική του “πολυκατοικία”.

Η πρωτοβουλία του άλλωστε να προτείνει τον κ. Γεράσιμο Αρσένη για υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ερμηνεύεται ως «άνοιγμα» προς την κυρία Λούκα Κατσέλη αλλά και προς άλλες «πασοκογενείς» δυνάμεις.