Πώς ο γρίφος των εκλογών στην Τουρκία επηρεάζει τις ελληνικές κάλπες
Εκλογές στην Τουρκία και στην Ελλάδα: Το σενάριο των ταυτόχρονων ημερομηνιών και οι κίνδυνοι της πολιτικής αστάθειας
Ένα από τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση γύρω από τη διενέργεια εθνικών εκλογών είναι βεβαίως και οι δύσκολες για τον Ερντογάν εκλογές στην Τουρκία. Όπως διαφαίνεται με τα σημερινά δεδομένα τα πράγματα σε πολιτικό επίπεδο είναι αρκετά δύσκολα για τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα εθνικά θέματα προκειμένου να μεταβάλλει τους σε βάρος του δημοσκοπικούς συσχετισμούς.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι σε ένα μεγάλο βαθμό η τουρκική επιθετικότητα οφείλεται στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια να παρουσιάσει στην εκλογική του δεξαμενή μια εθνική νίκη με προσάρτηση εδαφών ή έστω κυριαρχικών δικαιωμάτων και να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να παραμείνει αρκετά χρόνια στην εξουσία ή στην χειρότερη περίπτωση να ελέγχει για πολλά χρόνια την εξουσία στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα είναι βέβαιο ότι μια από τις μεταβλητές που θα επηρεάσουν τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα θα είναι και ο χρόνος που θα στήσει τελικώς ο Ταγίπ Ερντογάν τις δικές του κάλπες. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας πριν τις τουρκικές εκλογές, υπό τον φόβο μιας ισχυρής προβοκάτσιας από την πλευρά των γειτόνων. Άλλωστε δεν είναι διόλου τυχαίο ότι και τα Ίμια το 1996 είχαν γίνει σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας. Θυμίζω ότι στα Ίμια είχε προηγηθεί η παραίτηση του ασθενούς πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και η νέα κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη δεν είχε πάρει καν ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.
Συνεπώς ο χρόνος των ελληνικών εκλογών δεν μπορεί να είναι πολύ μακρινός από αυτόν των τουρκικών εκλογών. Ένας Ερντογάν που βαίνει προς ήττα θα είναι απρόβλεπτος και αδίστακτος για οποιοδήποτε ατύχημα που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι οι ελληνικές εκλογές να γίνουν ή ταυτόχρονα ή μετά τις τουρκικές για να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι βεβαίως το οποιοδήποτε παράθυρο διαλόγου ή αν η ρητορική της έντασης θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο.