ΣΥΡΙΖΑ: Η σιγουριά της νίκης και το άγχος για το αύριο

Χωρίς ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις και με τα βλέμματα όλων να είναι καρφωμένα στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν στο επίκεντρο τους τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια και τη δράση του στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας
In Time

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη του κόμματος του στις επόμενες εκλογές, όμως έδειχνε προβληματισμένος ως προς το ποια θα είναι η κατάσταση της χώρας μετά από σχεδόν 4 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η ανησυχία για το αύριο…

«Το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν οι "άριστοι"», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν, ωστόσο, η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που διατύπωσε αυτή την άποψη.

Επομένως, είναι φανερό ότι τον απασχολεί ιδιαίτερα το αύριο που πιστεύει ότι θα κληθεί να διαχειριστεί. Αρχικά, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία από τη «λαίλαπα Μητσοτάκη» - όπως την αποκαλούν.

Φοβούνται ότι θα έχει διαρραγεί σε μεγάλο βαθμό η κοινωνική συνοχή και ότι θα είναι χιλιάδες εκείνα τα νοικοκυριά που θα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ακόμα και για τα βασικά. Το ίδιο ανήσυχοι είναι και για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και την Παιδεία.

Όμως, ο μεγάλος φόβος για το αύριο είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αφήσει τη χώρα. Αν τα ταμεία του κράτους θα είναι γεμάτα, όπως τα παρέλαβε ή αν θα αφήσει μια χώρα στα όρια της χρεοκοπίας, όπως το 2009.

Άλλωστε, όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη στιγμή, με το ύψος του επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου να ξεπερνάει το 5%, οι αγορές είναι επί τις ουσίας «κλειστές» για την Ελλάδα.

…και μια προειδοποίηση

Την ίδια, όμως, στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η ανησυχία ότι τους Έλληνες πολίτες μπορεί να τους βρει μια διπλή συμφορά, εξαιτίας της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων».

Από τη μία, υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και την πρώτη κατοικία τους από τα «κοράκια» των funds, που αγόρασαν τα χρέη τους από τις τράπεζες με ένα πολύ μικρό αντίτιμο και βγάζουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς ακόμα και για χρέος 20.000 ευρώ.

Από την άλλη, περιβόητου σχεδίου «Ηρακλής», το ελληνικό δημόσιο έχει δώσει εγγυήσεις 19 δισ. ευρώ για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι μέσω αυτής της κυβερνητικής ρύθμισης, υπάρχει κίνδυνος αυτά τα λεφτά να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος.

«Αν οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, αν δηλαδή με τη δική του ατζαμοσύνη ο “άριστος”, φεσώσουν τον ελληνικό λαό με σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να παίρνουν τα funds κοψοχρονιά τα σπίτια της μεσαίας τάξης που υποτίθεται ότι θα στήριζε, θα πρέπει όχι μόνο να λογοδοτήσει, αλλά να σταματήσει τώρα οποιαδήποτε διαδικασία».

Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι αν όντως υπάρξει αυτή η εξέλιξη, τότε η επόμενη κυβέρνηση, που θα έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κινήσει όλες τις διαδικασίες για να αποδοθούν ευθύνες – ακόμα και ποινικές.