Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη - Σολτς: «Τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν»

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχωρούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη - Σολτς: «Τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν»
8'

Την Ελλάδα επισκέπτεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός ξενάγησε νωρίτερα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

«Τα κενά είναι για να γεφυρώνονται»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όλα είναι πολύ διαφορετικά στην κοινωνία. Η Ελλάδα εμφανίζει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης έχει εκτινάξει επενδύσεις και εισαγωγές Η οικονομική πρόοδος συμβαδίσει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται ενώ η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται. Η πατρίδα αμύνεται τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία στις εθνικές προκλήσεις που γεννά η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της. Στο πρώτο μέτωπο με ένα ευρύ πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στις ανατιμήσεις και στο δεύτερο διευρύνοντας τις συμμαχίες της ενισχύοντας την άμυνά της.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:

Ζούμε σε καινούργια εποχή με νέα στοιχήματα, αλλά είμαστε οπλισμένοι με πολύτιμες εμπειρίες. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη απάντηση, από αυτή που έδωσε ο Βίλι Μπραντ, όταν αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτωρ στο Πάντειο. Έλεγε τότε μετά την πετρελαϊκή κρίση, ότι μερικοί νομίζουν ότι μπορούν να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα, όμως η ευρωπαϊκή ενοποίηση πρέπει να μπορεί να επιβιώσει και εν μέσω καταιγίδας και κατέληγε στην ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Για τις διμερείς μας σχέσεις μιλούν οι αυξημένες εμπορικές συναλλαγές, είναι μια από τις κυριότερες αγορές για ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Εγκαινιάσαμε κυκλική ανταλλαγή που εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε μεγάλα έργα. Πρωταγωνιστούμε από κοινού στην Πράσινη Ανάπτυξη.

Τα κενά μεταξύ μας υπάρχουν για να γεφυρώνονται. Παραμένουν για την Αθήνα, το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Πρέπει να ακυρώσουμε τον σχεδιασμό της Μόσχας που ζητά αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες. Θέτοντας όρια στις αγορές όταν αυτές αυτονομούνται και προστατεύοντας τους πολίτες από άδικα βάρη

Δεν έχουμε περιθώρια για ανούσιες εστίες έντασης. Αυτό θέλουν οι λαοί μας».

«Στο επίκεντρο οι μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης»

Όλαφ Σολτς: «Μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι εδώ. Ελλάδα και Γερμανία συνδέονται με πολυκύμαντη ιστορία όπως διαπιστώνουμε και στην αυριανή ημέρα. Σήμερα είμαστε κι οι δυό μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ξεκινήσαμε την ημέρα με επίσκεψη στην Ακρόπολη που με χαροποίησε και με εντυπωσίασε. Η Ακρόπολη είναι η κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία. Είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά μνημεία της Ευρώπης.

Φτάσαμε σε μια νέα Ελλάδα. Οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικές. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης. Η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων είναι στενή.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι αιτία για πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε σύμφωνοι ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον αδικαιολόγητο πόλεμο. Εφοδιάζουμε τις ουκρανικές δυνάμεις με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Η ενεργειακή κρίση. Είναι απόρροια της κρίσης στην Ουκρανία. Οι τιμές όμως πρέπει να πέσουν. Η κρίση θα αντιμετωπιστεί με αλληλεγγύη. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταλήξαμε σε εύστοχες αποφάσεις. Θα οδηγηθούμε σε μείωση των τιμών, θα βρούμε τρόπο αντιμετώπισης. Σημαντικό είναι να μην ξεχάσουμε να επεκτείνουμε τις ΑΠΕ γιατί αυτή είναι η βάση για την Ευρώπη, η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετικά προγράμματα.

Στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήσαμε τα τεράστια κονδύλια που έχουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και προγράμματα που θα μας δώσουν δυνατότητα για μεγάλες επενδύσεις στο μέλλον, που θα μας απομακρύνουν από την εξάρτηση από τη Ρωσία. Για την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον όλων να τις αξιοποιήσουν για το συμφέρον όλοι.

Συζητήσαμε κλείνοντας για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας και της Γεωργίας, αλλά και για τα δυτικά Βαλκάνια, μια προοπτική που άνοιξε πριν 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία αυτών των κρατών».

Μετά από ερώτηση σχετικά με την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων: «Με χαρά το επαναλαμβάνω. Αποτελεί συμφέρον όλων μας, συμφέρον της καλής γειτονίας (σ.σ. να μην αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα)».

«Δεν νοείται αμφισβήτηση μεταξύ κρατών - μελών του ΝΑΤΟ»

Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για τις αμφισβητήσεις από την Τουρκία, με δεδομένο ότι πρόκειται για διαμάχη δύο μελών του ΝΑΤΟ και για τις πολεμικές αποζημιώσεις, αν μπορεί να υπάρξει λύση, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε: «Δώσαμε τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα τεθωρακισμένα, δεν θα ρωτήσουμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Είναι αξιόπιστος εταίρος και δεν θα απαντήσω εγώ γι αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες».

«Ικανοποίηση για τη στάση του Όλαφ Σόλτς ότι δεν νοείται αμφισβήτηση κυριαρχίας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ από άλλη χώρα μέλος» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συμπλήρωση: «Πιστεύω ότι μια αποκλιμάκωση των σχέσεών μας θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Για τα τεθωρακισμένα. Είναι πράγματι δικό μας ζήτημα η διάταξη των δυνάμεών μας. Όμως τα τεθωρακισμένα θα πάνε στον Έβρο γιατί εκεί κρίνουν οι ΕΔ ότι πρέπει να πάνε. Το ζήτημα του κατοχικού δανείου έχει ιδιαιτερότητες. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες. Είναι συζήτηση που για μας παραμένει επίκαιρη. Το ότι δεν έχουμε βρει λύση σ' αυτό, δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Σολτς: Πρότυπο η Ελλάδα στα ενεργειακά

Για Σύνοδο υπουργών Ενέργειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Κάναμε σημαντική πρόοδο. Οι κατευθύνσεις στους υπουργούς ήταν πολύ σαφείς. Μας απασχολεί το ζήτημα της τιμής και το θέμα της ασφάλειας της τροφοδοσίας. Έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το μείζον. Τις απότομες διακυμάνσεις. Η παρέμβαση έχει βοηθήσει να πέσουν οι τιμές τον τελευταίο μήνα. Θα ήταν αποτυχία το θέμα να ξαναγυρίσει σε εμάς (σ.σ. στους πρωθυπουργούς)».

Όλαφ Σολτς: «Συμφωνώ απόλυτα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Κοιτάμε να περιορίσουμε τις αιχμές των τιμών. Οι προμηθευτές πρέπει να κοιτούν πως δεν θα αντιδράσουν στις αιχμές. Αν το αποφύγουμε θα έχουμε λιγότερες διακυμάνσεις στην τιμή.

Πέρα από το τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των τιμών. Ασφαλώς πρέπει να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια. Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι πρότυπο με αυτά που καταφέρνει με την αποθήκευση του LNG, πρέπει να τα κάνουμε παντού στην Ευρώπη.

Να επεκτείνουμε τις υποδομές μας. Να μην υπάρχει κρίση αν σε ένα σημείο στην ΕΕ δημιουργηθεί πρόβλημα».

Για την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά: «Υπάρχει πλέον γεωπολιτικό φίλτρο στις επενδύσεις»

Σχετικά με την κινέζικη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, ρωτήθηκαν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Όλαφ Σολτς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Να θυμίσω ότι αυτή η επένδυση έχει ολοκληρωθεί εδώ και 13 χρόνια, όταν ελάχιστοι ενδιαφέρονταν για ελληνικές υποδομές. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται την ασφάλεια και τιμά τις συμφωνίες που υπογράφησαν από τους προκατόχους αυτής της κυβέρνησης. Δεν ανησυχώ γι αυτή την επένδυση. Το λιμάνι αποδίδει πολύ καλύτερα απ' ό,τι απέδιδε στο παρελθόν. Πλέον υπάρχει γεωπολιτικό φίλτρο σε σημαντικές επενδύσεις.

Η Ελλάδα είναι στην ευχάριστη θέση να μην είναι εξαρτημένη από μια ή δύο ή λίγες χώρες για επενδύσεις σε έργα υποδομής. Έχουν γίνει πολλές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στις οποίες η Κίνα δεν συμμετείχε.

Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς σημείωσε: «Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει διαφοροποίηση στις διεθνείς μας σχέσεις. Να μην οδηγηθούμε σε εξάρτηση. Αυτό είναι το δίδαγμα και από τις εξελίξεις στη Ρωσία.

Οι επιχειρηματικές αποφάσεις πρέπει να συμβάλλουν στο να μας δίνουν περισσότερες δυνατότητες στην αλυσίδα προμήθειας. Εκείνοι που δεν είχαν σκεφτεί σοβαρά πάνω σ' αυτό, κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση πλέον.

Πρόκειται για ένα terminal, μια εταιρεία, σε ένα μεγάλο λιμάνι που δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες. Πρέπει μια χώρα να έχει μη εξαρτώμενες υποδομές».

Ξενάγηση στην Ακρόπολη

Υπό δρακόντεια μέτρα ο Όλαφ Σολτς έφτασε λίγο πριν τις 9 το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο οπού τον περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο Πρωθυπουργός ξενάγησε τον Καγκελάριο στον χώρο του Ιερού Βράχου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή