«Hard Rock» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το αδιάβλητο των εκλογών
Στον ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ευθέως ζήτημα του αδιάβλητου των εκλογών – Στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά άλλοθι για να δικαιολογήσει την επερχόμενη ήττα του
Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται ακόμα σφοδρότερη, στα όρια του σκληρού ροκ. Στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς έχουν επιλέξει την κατά μέτωπο επίθεση μέχρι την ημερομηνία των εκλογών, ενώ η αντιπολιτευτική δυναμική τους πέρασε σε ακόμα υψηλότερο level μετά την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει επί της ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση απέρριψε τις τέσσερις ενέργειες που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για την αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών και πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται και πάλι σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μονοπάτια, «χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, βασισμένος μόνο σε ψέματα και ανυπόστατες φήμες, φτάνει στην απόλυτη πολιτική εξαθλίωση», όπως ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Μάλιστα ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι πολιτεύεται με «τραμπισμό αλά γκρέκα».
Όλα ξεκίνησαν από την μαγνητοσκοπημένη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα να αμφισβητήσει ευθέως το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και να ζητήσει από την κυβέρνηση να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
-Να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει τη καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρίες στην χώρα μας.
-Να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ.
-Να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κας Βλάχου η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή.
-Να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Από τις προτάσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γίνεται σαφές ότι εκφράζονται φόβοι για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, είτε για έκτροπα παρακολουθήσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Τι λένε στη ΝΔ;
Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι το ενδεχόμενο της εκλογικής ήττας τους ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα σε επικίνδυνες δημοκρατικές ακροβασίες. Στη ΝΔ βλέπουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας «σημαία» το ζήτημα των υποκλοπών την ώρα που η κοινή γνώμη ανησυχεί για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη προσπαθεί να δημιουργήσει ένα άλλοθι για την επερχόμενη ήττα του στις εκλογές. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεμείνει από αφήγημα καθώς δεν έχει να καταθέσει καμία πρόταση για τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.
Ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως μιμείται ακραίους πολιτικούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας οι οποίοι δεν σέβονται την λαϊκή ετυμηγορία. «Η ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας μας και το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών είναι ένα κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, το οποίο οφείλουμε όλοι, πολιτικοί και πολίτες, να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Κανείς, από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν διανοήθηκε να το αμφισβητήσει».
Οι 4 προτάσεις Τσίπρα τον Ιούνιο του 2022
Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει τέτοιο ζήτημα. Τον Ιούνιο του 2022 με αφορμή τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών είχε καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να σοβαρευτεί. «Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση, κοινωνική και γεωπολιτική και οφείλει να τις διαχειριστεί με εθνική ευθύνη, όσο ακόμα θα είναι στη θέση του Πρωθυπουργού», έλεγε ο κ. Τσίπρας και προσέθετε πως αν πραγματικά επιθυμεί κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης, ιδίως στα μεγάλα εθνικά θέματα, στην πορεία προς τις εκλογές πρέπει να πράξει τα εξής:
1) Να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο
2) Να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές.
3) Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη τη προεκλογική περίοδο.
4) Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης στη πορεία προς τις εκλογές.
Τα παραπάνω 4 σημεία τα είχε θέσει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πάλι είχε προκαλέσει τη μήνη της κυβέρνησης, ενώ ο κ. Οικονόμου τον είχε κατηγορήσει τότε για πολιτικό παραλογισμό.
Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο κι αυτό δεν είναι απλά ένα δημοσιογραφικό κλισέ, αλλά μια πραγματικότητα…