Το πλήγμα των δημοσκοπήσεων και ο δύσκολος γρίφος των υποκλοπών

Από τις τελευταίες μετρήσεις που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία η υπόθεση των υποκλοπών πλήττει μεν την κυβέρνηση δημοσκοπικά, αλλά δεν φαίνεται να δημιουργεί τουλάχιστον προσώρας – συνθήκες πλήρους ανατροπής – Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει στο δρόμο προς τις κάλπες;
INTIME

Προφανώς οι πολίτες θεωρούν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας των ζήτημα των υποκλοπών, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι θα επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό την ψήφο τους στις κάλπες.

Σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου είναι αληθές ότι η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται συνεχώς, κυρίως γιατί πέφτουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Για παράδειγμα στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα Παραπολιτικά η διαφορά έπεσε στο 5,8%.

Αρκετοί πολίτες και σε αυτή την δημοσκόπηση, αλλά και στο γκάλοπ της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, χρεώνουν στην κυβέρνηση ελλιπείς ή λάθος χειρισμούς. Σε γενικές γραμμές το πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται ακολούθως:
Τα ποσοστά της ΝΔ κυμαίνονται στο 33% μέχρι και στο 35,5%.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται περίπου στο 23% με 25%.

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, φαίνεται να κινείται και πάλι μεταξύ 11% και 13%. Φθορά υπάρχει, αλλά ανατροπή δεν προκύπτει. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κανένας εφησυχασμός στα κομματικά επιτελεία και ειδικά στην Πειραιώς όπου πρέπει με κάποιο τρόπο να βγει καθαρή από την υπόθεση των υποκλοπών, αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Εάν στην πορεία, οι αποκαλύψεις τεκμηριωθούν και δημοσιοποιηθούν «καυτές» συνομιλίες, τότε προφανώς οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και άλλου τύπου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι πολίτες δηλώνουν ότι θα πάνε στην κάλπη έχοντας στο νου τα ζητήματα της ακρίβειας, της ενέργειας και της αισχροκέρδειας. Σε ό,τι αφορά την καταλληλόλητα ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να προηγείται, αλλά προκαλεί προβληματισμό ότι στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών οι αρνητικές γνώμες εξακολουθούν να είναι υψηλές για τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης παρά το γεγονός ότι η επικαιρότητα – θεωρητικά – τους βοηθάει να βελτιώσουν τα προφίλ τους.

Πρακτικά δηλαδή, όλοι οι αρχηγοί εμφανίζουν μια κάμψη σε επίπεδο δημοφιλίας σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις ερευνών. Και μπορεί μεν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κάμψη των ποσοστών δημοφιλίας να είναι δικαιολογημένη, για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς όμως, δεν μπορεί να εξηγηθεί, τουλάχιστον με όρους στατιστικής.

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η παραπάνω εικόνα είναι προσωρινή. Αν συνεχιστεί η συσσώρευση τέτοιων υποθέσεων σε συνδυασμό με το εκρηκτικό κλίμα της ακρίβειας είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όλα μαζί θα λειτουργήσουν αρνητικά και επιβαρυντικά στην καύση «πολιτικού λίπους» για την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το θέμα των υποκλοπών άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια εκλογών ακόμη και τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί μια σειρά από εισηγήσεις από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν δείχνει να αλλάζει ο εκλογικός σχεδιασμός. Καθοριστική πάντως αναμένεται να είναι και η παρέμβαση του πρωθυπουργού την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.