Μύρισε εκλογές: Ο γρίφος Μητσοτάκη, η Τουρκία και η απογραφή
Πριν από όλα θα ήταν σκόπιμο να σημειώσουμε ότι ακόμα κι αν προκηρυχθούν εκλογές «αύριο το πρωί», δύσκολα μπορεί κάποιος να τις χαρακτηρίσει πρόωρες, αφού φτάσαμε πλέον στο τελευταίο κατοστάρι, ενώ ήδη εδώ και πολύ καιρό ζούμε μια μακρά προεκλογική περίοδο… Τα ίδια περίπου σενάρια είχαν φουντώσει και τον περασμένο Ιούνιο και αρκετοί εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργός θα προκήρυττε τις εκλογές για τον Σεπτέμβριο του 2022 κάτι που τελικώς δεν έγινε.
Η αλήθεια είναι ότι στο εσωτερικό της ΝΔ πληθαίνουν οι φωνές που επιθυμούν πρόωρες κάλπες εντός του 2023, κυρίως έχοντας ως επιχειρήματα δύο βασικούς λόγους:
1ον. Να εκμεταλλευθεί η γαλάζια παράταξη την δημοσκοπική υπεροχή που εμφανίζει ακόμα και τώρα παρά τα προβλήματα που δημιουργεί το θέμα των υποκλοπών και η υπόθεση Πάτση… Αρκετοί εκτιμούν ότι μέχρι την Άνοιξη του 2023 κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά και συνεπώς προτάσσεται το δόγμα «στη βράση κολλάει το σίδερο». Ο στόχος λοιπόν είναι από τη μία να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων στην υπόθεση των υποκλοπών, που θα αμαυρώσουν την εικόνα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού και, από την άλλη, να εκμεταλλευθούν την συγκυρία των θετικών για τη ΝΔ δημοσκοπήσεων και να αιφνιδιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
2ο. Επειδή ακριβώς η εκλογική διαδικασία θα είναι διπλή, λόγω των επαναληπτικών εκλογών, πρέπει όλα να έχουν τελειώσει και η χώρα να έχει κυβέρνηση πριν από τις τουρκικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το καλοκαίρι του 2023. Υποστηρίζουν δηλαδή αρκετοί αναλυτές ότι δεν πρέπει να συμπέσουν οι τουρκικές εκλογές με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε μια ακόμα παράμετρο που ακούει στο όνομα απογραφή πληθυσμού. Βάσει ποιας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ θα διεξαχθούν οι εκλογές. Επί της ουσίας και βάσει του Συντάγματος αν οι εκλογές γίνουν μετά την 1η Μαρτίου υποχρεωτικά πρέπει να γίνουν με τη νέα απογραφή. Δεν μπορεί ωστόσο η πρώτη Κυριακή να γίνει με την παλιά απογραφή και η δεύτερη Κυριακή με τη νέα απογραφή. Συνεπώς αν γίνουν πρόωρες εκλογές πρέπει όλη η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου.
Πρακτικά η προκήρυξη των εκλογών είναι προνόμιο του ίδιου του πρωθυπουργού και ενδεχομένως να μην είναι πολιτικά ορθό να προτρέχουμε σε ερμηνείες. Από την άλλη μεριά τα σενάρια έχουν φουντώσει και βλέπουν ως ημερομηνία – ορόσημο για την προκήρυξή τους την συζήτηση για τον προϋπολογισμό λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, στις 17 Δεκεμβρίου. Συμπερασματικά λοιπόν, όσοι εισηγούνται πρόωρες εκλογές εκτιμούν πως ο κατάλληλος χρόνος για την ανακοίνωση μιας τέτοιας απόφασης είναι ακριβώς μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, στις 17 Δεκεμβρίου, δηλαδή, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος Ιανουαρίου.
Ήδη, εξάλλου, «παίζουν» και οι πιθανές ημερομηνίες: 15 Ιανουαρίου, 22 ή 29 του μήνα, ενώ τυχόν δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να αποφύγει την «χαλαρή ψήφο» και ζητά ισχυρή εντολή εξαρχής, με τη λογική τής πρώτης κάλπης «σαν τελικής».
Όπως είπε και στην Πάτρα, εξάλλου, «δεν βλέπω δύο εκλογές. Και δεν σκέφτομαι τη δεύτερη εκλογή αυτή τη στιγμή καθόλου. Εγώ σκέφτομαι τις εθνικές εκλογές».
Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube