Δένδιας από Πολωνία: Ο αναθεωρητισμός ψάχνει έδαφος σε κινούμενη άμμο
Στο 29ο υπουργικό συμβούλιο του ΟΑΣΕ, στο Λοτζ της Πολωνίας παρευρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας στην ομιλία του πως «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο».
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν η Ρωσία είχε επιλέξει να κάνει το αυτονόητο, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο», καθώς η φετινή υπουργική σύνοδος πραγματοποιείται στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι ο σκληρός πυρήνας της προβλεψιμότητας στις διεθνείς σχέσεις. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς μας συστήματος. Και μόνο ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να μας καθοδηγήσει προκειμένου να βγούμε από την παρούσα κρίση ασφαλείας», τόνισε ο υπουργός, για να προσθέσει πως «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι ένα θέμα καίριας σημασίας».
«Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι οι θεμελιώδεις αρχές και είναι αδιαπραγμάτευτες», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι αρχές αυτές «δεν εξαρτώνται από τις ξεχωριστές αξίες ή το ιστορικό υπόβαθρο που μπορεί να έχει μια χώρα ή από το αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεσμευτεί για την προώθηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε. «Λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα από ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και ο ΟΑΣΕ έχει ρόλο να παίξει».
«Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της ΕΕ, όπως αυτές εκφράζονται στη δήλωσή της», σημείωσε ο κ. Δένδιας, ενώ κατέληξε πως «η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει πλήρη υποστήριξη στην τρέχουσα αλλά και την επερχόμενη προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτό το δύσκολο έργο».
Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube
Διαβάστε επίσης:
Γιατί ο Δένδιας δεν πάει στη Διάσκεψη για τη Μεσόγειο
Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Τζέφρι Πάιατ στο Βουκουρέστι
Νίκος Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα