«Μαχαίρι» σε 12 χρεώσεις ζήτησε η κυβέρνηση από τις τράπεζες

Λίστα με τις τραπεζικές προμήθειες που πρέπει να επαναξιολογηθούν γνωστοποίησε χθες στις τράπεζες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

«Μαχαίρι» σε 12 χρεώσεις ζήτησε η κυβέρνηση από τις τράπεζες
Pixabay
3'

Συνάντηση με επροσώπους τραπεζών είχε την Πέμπτη (1/12), ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Σε αυτή βασικό θέμα συζήτησης ήταν η στήριξη των δανειοληπτών, λόγω των συνεχών αυξήσεων επιτοκίων που οδηγούν σε άνοδο των δόσεων. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να αξιολογήσουν εκ νέου 12 από τις προμήθειες που λαμβάνουν.

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει τις εξής 12 προμήθειες:

  1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
  2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
  3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
  4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
  5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
  6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
  7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
  8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
  9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
  10. Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
  11. Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
  12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ποιοι δανειολήπτες θα στηριχθούν από Κυβέρνηση - τράπεζες

Από ότι διαφάνηκε οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προωθήσουν μέτρα που δεν θα μειώνουν την καθαρή παρούσα αξία των οφειλών που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να οδηγηθούν σε αναταξινόμηση των ενήμερων στεγαστικών δανείων και να πάρουν αυξημένες προβλέψεις, προκειμένου να καλύψουν τη ζημία που θα προκύψει.

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία θα εξειδικευθεί στις λεπτομέρειές της τις επόμενες ημέρες, οι τράπεζες θα επιδοτήσουν το 50% της αύξησης της δόσης, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, για 12 μήνες. Ετσι, εάν η δόση κάποιου ήταν 400 ευρώ και ύστερα από τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει φτάσει στα 500, η τράπεζα θα τη μειώσει στα 450 ευρώ. Ωστόσο, ο αριθμός των δανειοληπτών που θα υπαχθούν στο μέτρο είναι σχετικά μικρός και υπολογίζεται από τις τράπεζες σε 20.000 έως 30.000 νοικοκυριά, που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να χαρακτηριστούν ευάλωτα.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, τα μέτρα που θα συναποφασιστούν θα πρέπει να αφορούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, όχι κατ’ ανάγκη με τα αυστηρά κριτήρια που ορίζει ο νόμος, αλλά όσα νοικοκυριά είναι «ευαίσθητα» στην άνοδο των επιτοκίων. Με βάση στοιχεία από τις τράπεζες, η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει κατά μέσον όρο τη μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου που είναι σήμερα με κυμαινόμενο επιτόκιο κατά περίπου 20%, αλλά η αύξηση αυτή δεν πλήττει οριζόντια όλες τις κατηγορίες των δανειοληπτών.

Μια κατηγορία όπου σύμφωνα με τις τράπεζες θα μπορούσε να εντοπιστεί το πρόβλημα είναι, π.χ., στα δάνεια που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τα οποία έχει λήξει ή λήγει έως τα τέλη του χρόνου η περίοδος της επιδότησης. Οι δανειολήπτες αυτοί θα πρέπει όχι μόνο να πληρώνουν πλέον το κανονικό ύψος της δόσης των στεγαστικών τους δανείων, χωρίς δηλαδή την επιδότηση, αλλά η δόση αυτή θα είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτήν που πλήρωναν κατά την έναρξη της πανδημίας λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:55ME TO N & ME TO Σ

690 μέρες κοροϊδίας