Αλ. Τσίπρας: Υπήρχε στρατιωτικό-μεσιτικό πλέγμα διαπλοκής
Συνοδευόμενος από τον βουλευτή κ. Μανόλη Γλέζο, ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός από τον ΑΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο, ενώ συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας κ. Φραγκούλη Φράγκο, από τον οποίο και ενημερώθηκε για τα θέματα του υπουργείου.
«Η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει ολιγωρία και αγνόηση κινδύνων «που απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπισή τους».
Αναφερόμενος στους αμυντικούς εξοπλισμούς, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι παρά το «υπέρογκο κόστος τους» δεν δημιούργησαν τις αναγκαίες υποδομές στους τομείς των ανταλλακτικών και της συντήρησής τους. Η αιτία, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι είχε δημιουργηθεί ένα στρατιωτικο- μεσιτικό πλέγμα, ένα πλέγμα διαπλοκής ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομική εξουσία. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα θα πρέπει η κατάσταση να αντιστραφεί, χωρίς όμως να υπάρξει ζημία της εθνικής άμυνας. Στα πλαίσια αυτά, τάχθηκε υπέρ του να περάσει η αμυντική πολεμική βιομηχανία υπό εθνικό έλεγχο, ώστε να ανασυγκροτηθεί και «να αξιοποιηθεί προς όφελος της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων».
Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις μειώσεις μισθών που αποφάσισαν οι τελευταίες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι καταρράκωσαν το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι ανάγκη «να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και να υπάρξει ένα σχέδιο εξορθολογισμού των αναγκών», ενώ τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, κ. Φραγκούλης Φράγκος αναφέρθηκε στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και στην ανάταση του Ελληνισμού, υπενθυμίζοντας ότι το βράδυ της 30ης προς την 31η Μαΐου 1941, ο Μανόλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατέβασαν τη σβάστικα από το βράχο της Ακρόπολης.
Το πρώτο περιστατικό αντίστασης
Στο πρώτο περιστατικό αντίστασης, στις 2 Μαΐου 1941, στη Βυτίνα αναφέρθηκε ο κ. Μανόλης Γλέζος, ενθυμούμενος ότι ένας νεαρός μαθητής, ο Μαθιός Πόταγας σταμάτησε μία μεραρχία αρμάτων των ΕΣΕΣ- «σωματοφυλακή Αδόλφος Χίτλερ» και είπε: «Μπορεί να μας νικήσατε αλλά δεν θα μας σκλαβώσετε. Μπορεί να είμαι ένας, αλλά πίσω μου βρίσκεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός». Ο Γερμανός διοικητής τον εκτέλεσε και ζήτησε να συνθλίψουν το κρανίο του.