Τσίπρας: Απαραίτητη η μείωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και καύσιμα
Τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Δημοτικής επιχείρησης τηλεθέρμανσης της ευρύτερης περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), πού βρίσκονται δίπλα στον ΑΗΣ Αμυνταίου, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, το απόγευμα της Δευτέρας. Τον υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, στελέχη της επιχείρησης και εργαζόμενοι.
Ο κ. Μπιτάκης τον ξενάγησε στο εργοστάσιο και τον ενημέρωσε ότι παράγει 30 θερμικές μεγαβατώρες χρησιμοποιώντας βιομάζα σε ποσοστό 60% και λιγνίτη σε ποσοστό 40% και τροφοδοτεί με ζεστό νερό περίπου 2.500 νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου.
Η βιομάζα αποτελείται από ξύλο, καλαμπόκια και πέλλετ, την αγοράζουν από τους αγρότες 50 ευρώ τον τόνο και πουλάνε τη θερμική ενέργεια στα νοικοκυριά έναντι 53 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα.
Η τιμή αυτή είναι πάρα πολύ συμφέρουσα για τους καταναλωτές επισήμανε ο κύριος Τσίπρας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο δήμαρχος η τιμή της θερμικής μεγαβατώρας είναι τουλάχιστον τριπλάσια από εκείνη που πληρώνει κάποιος όταν θελήσει να θερμάνει το σπίτι του με πετρέλαιο ή με φυσικό αέριο.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη λειτουργία του εργοστασίου καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση του είχε εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και χρηματοδότησε το 50% του συνολικού κόστους, που ανήλθε στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι η διασύνδεση του δικτύου τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου με αυτά της Πτολεμαίδας 5 και της Κοζάνης. Ο δήμαρχος τον ενημέρωσε ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται και ήδη έχει δρομολογηθεί ένα έργο ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ για τη διασύνδεση με την Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, ώστε να επεκταθεί η τηλεθέρμανση και σε άλλους οικισμούς, πέραν των 2.500 νοικοκυριών.
Μετά το εργοστάσιο τηλεθέρμανσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το οινοποιείο In Vino Estate- Αφοι Τσίπα και τον γλύπτη και πανεπιστημιακό Φίλιππο Καλαμάρα στο καλλιτεχνικό του εργαστήρι.
«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε σαν πολιτεία να έχουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας»
Νωρίτερα, το πρόβλημα του αυξημένου κόστους για τη θέρμανση και οι επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους φορέων του νομού Φλώρινας.
Το κόστος θέρμανσης για τους κατοίκους της Φλώρινας είναι τετραπλάσιο από άλλες περιοχές της Ελλάδας και είναι ζήτημα για την επιβίωσή τους, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι η απολιγνιτοποιηση είναι βίαιη και χωρίς σχέδιο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ διατύπωσε τις προτάσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα καθώς και τη θέσπιση ρήτρα "μηδενικού ελλείμματος" σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και τους ρυθμούς ανάπτυξης στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
«Επισκέπτομαι σήμερα μια περιοχή ιδιαίτερα βεβαρημένη όπου η ανεργία αυξάνεται, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να φεύγουν προς το κέντρο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το εξωτερικό, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Πολιτεία τα τελευταία, ιδιαίτερα, χρόνια έχει δημιουργήσει συνθήκες υποβάθμισης της ζωής των ανθρώπων που κατοικούν εδώ.
Η απολιγνιτοποίηση ήταν βίαιη και χωρίς σχέδιο. Ταυτόχρονα, όμως, βλέπουμε ότι όλες αυτές οι δυσκολίες μεγεθύνονται από την ακρίβεια, από την ενεργειακή κρίση.
Η ακρίβεια στα ήδη πρώτης- μαζικής κατανάλωσης αλλά και η ακρίβεια στην ενέργεια έχει δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ακόμα και ανθρωπιστικής κρίσης.
Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στη Φλώρινα, όπου το κόστος της θέρμανσης ήταν πάντοτε δυσβάσταχτο, οι συνθήκες αυτές είναι ακόμη χειρότερες. Στη Φλώρινα ιδιαίτερα, που αποτελεί μια περιοχή όπου έχει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα και έναν χειμώνα μακράς διάρκειας, οι πολίτες αντιμετωπίζουν πραγματικά ζητήματα επιβίωσης. Διότι νοικοκυριά που δεν αντέχουν αυτό το κόστος είναι αντιμέτωπα με τη φτωχοποίηση, επιχειρήσεις που δεν αντέχουν αυτό το κόστος είναι αντιμέτωπες με το λουκέτο.
Συναντήθηκα στην Αθήνα με την επιτροπή των φορέων της Φλώρινας πριν από δύο εβδομάδες και τους υποσχέθηκα ότι άμεσα θα επισκεφτώ τη Φλώρινα για να αναδείξω αυτό το μείζον ζήτημα.
Δεν μπορούμε ως Πολιτεία να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι θα έχουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν μπορούμε ως Πολιτεία να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι θα έχουμε συνανθρώπους μας να μένουν αβοήθητοι στο κρύο και στην παγωνιά.
Για όλη την Ελλάδα θα έπρεπε η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, να είχε προβλέψει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα χαμηλότερα προβλεπόμενα επίπεδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στα καύσιμα.
Για την Φλώρινα, όμως, και για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν μακρύ και παρατεταμένο χειμώνα αυτό αποτελεί όρο επιβίωσης.
Θεωρώ αυτονόητο πως θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό. Και βεβαίως να υπάρξει ένα σχέδιο ανάπτυξης, ένα σχέδιο που θα δώσει ξανά ώθηση στην τοπική οικονομία, ένα σχέδιο που θα διατηρήσει την κοινωνική συνοχή.
Έχω μιλήσει ξανά για την αναγκαιότητα να υπάρχει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίες και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς και όταν αυτοί δεν διασφαλίζονται -στην προοπτική τής απολιγνιτοποίησης- να υπάρχει η άμεση παρέμβαση του κράτους, προκειμένου να δημιουργεί μέσα από παρεμβάσεις τη δυνατότητα να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και οι αναπτυξιακοί ρυθμοί.
Αυτό για τη Δυτική Μακεδονία, κατά την εκτίμησή μας, είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει σχεδιαστεί. Εφόσον δεν έχει σχεδιαστεί, εμείς είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους πολίτες αλλά και να δώσουμε τη δέσμευσή μας ότι η Δυτική Μακεδονία δεν θα μείνει μόνη, ότι η Δυτική Μακεδονία θα έχει μέλλον και προοπτική, δεν θα γίνει μαύρη κηλίδα στον χάρτη».
Στη σύσκεψη που ακολούθησε πήραν μέρος ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Τσιάκος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα.
Έξω από το Δημαρχείο, κάτοικοι της Φλώρινας υποδέχθηκαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στις συζητήσεις που είχε μαζί τους όλοι έθεσαν το πρόβλημα με το πάρα πολύ υψηλό κόστος που πρέπει να πληρώσουν φέτος για τη θέρμανση, όπως και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απολιγνιτοποίηση.