Τσίπρας: Ο δανειολήπτης χάνει το σπίτι του και οι τράπεζες έχουν κέρδη
Την πόλη της Καστοριάς επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Δυτική Μακεδονία. Κατά την άφιξή του στην πόλη τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκε πλήθος κατοίκων της πόλης, όπου ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς αυτούς και να ακούσει τα προβλήματά τους.
Ο κ. Τσίπρας έκανε περιοδεία στο εμπορικό κέντρο Καστοριάς και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τους φορείς της πόλης. Ανεργία, μετανάστευση, ακρίβεια, κόστος θέρμανσης, λειτουργικά έξοδα επιχειρήσεων, τραπεζικός δανεισμός ταλανίζουν την τοπική κοινωνία.
Περιοδεία στο εμπορικό κέντρο Καστοριάς: “Τέτοια σκλαβιά, τέτοια πείνα, τέτοια απόγνωση και λεηλασία στον Έλληνα δεν έχει υπάρξει”
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά ενός πολίτη ότι «Η Καστοριά αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση. 4.000 κάτοικοι έφυγαν στη σεζόν, άδειασε η πόλη» ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νέοι εκπαιδευτικοί που φεύγουν από την πόλη. «Μια κοπέλα από την Καστοριά, πήγε αναπληρώτρια στη Σαντορίνη με πτυχίο καθηγήτριας και παίρνει πεντακόσια ευρώ, με μειωμένες ώρες, και το ενοίκιο είναι 300 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε πει το ψωμί ψωμάκι. Μπορούμε να πληρώσουμε πετρέλαιο, ρεύμα, ζωοτροφές; Ο νομός άδειασε, δεν έχει κόσμο πια, έκλεισαν μαγαζιά, έφυγαν τα παιδιά μας» είπε στον Αλέξη Τσίπρα κτηνοτρόφος της περιοχής. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί και σε ψηφοφόρους της ΝΔ ήταν η εξής αναφορά του «με βάφτισαν δεξιό, αλλά τέτοια σκλαβιά, τέτοια πείνα, τέτοια απόγνωση και λεηλασία στον Έλληνα δεν έχει υπάρξει». «Μας πίνουν το αίμα. Εγώ είμαι από το παλιό ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ αλλά στηρίζω τα νέα παιδιά» είπε στον κ. Τσίπρα άλλος πολίτης της Καστοριάς. Οξυμένα είναι τα προβλήματα και για την επιχειρηματικότητα και ειδικά τον κλάδο της γουνοποιίας. «Ο κλάδος της γουνοποιίας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά εξαιτίας του εμπάργκο. Και φτάσαμε στο σημείο να μας ζητάνε οι τράπεζες διπλάσια χρήματα. Θέλουμε έναν πρωθυπουργό να κοιτάξει τον λαό» είπε στον κ. Τσίπρα εκπρόσωπος του κλάδου.
Στην περιοδεία του Αλ. Τσίπρα βρέθηκαν και εκπρόσωποι των Ενώσεων Στρατιωτικών που είπαν ότι «τρεισήμισι χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει λύσει κάποιο από τα προβλήματά μας. Το τελευταίο νομοσχέδιο μέριμνας του προσωπικού ήταν την τετραετία 2015 - 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ» με τον Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει ότι «εμείς καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία που ήταν η άρση της εθνικής μας κυριαρχίας» και αναγνώρισε τις υπεράνθρωπες προσπάθειας που έχουν καταβάλει οι ένοπλες δυνάμεις για τη διαφύλαξη της εθνικής μας κυριαρχίας υπογραμμίζοντας ότι «αν το 1% από τα 14 δισ. που δώσαμε για εξοπλισμούς δινόταν για τις λειτουργικές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Όσες φρεγάτες και αεροσκάφη να αγοράσουμε, αν δεν έχουμε έμψυχο δυναμικό με αυτοπεποίθηση για να σταθεί όρθιο και να τα λειτουργήσει δεν θα κάνουμε τίποτα».
Στο εμπορικό κέντρο της Καστοριάς ο κ. Τσίπρας άκουσε την απόγνωση των καταστηματαρχών. «Δεν βγαίνει ο μήνας. Φεύγει ο κόσμος. Έχει μειωθεί ο πληθυσμός» του είπε χαρακτηριστικά ένας νέος επιχειρηματίας, ενώ μια άλλη επιχειρηματίας έδωσε στον κ. Τσίπρα μια χιονισμένη εικόνα της Καστοριάς και ένα κλειδί που σύμφωνα με την ίδια «συμβολίζει τον δύσκολο χειμώνα που αντιμετωπίζει κάθε χρόνο η πόλη και τις δυσκολίες των επιχειρήσεων». «Θα κρυώσουμε, εδώ κάνει κρύο μέχρι τον Μάιο. Στα ορεινά χωριά η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Δεν είναι τίποτα αυτά που μας δίνουν ως επιδοτήσεις» είπε χαρακτηριστικά. «Παλεύουμε κάθε μέρα, ο αγώνας είναι άνισος» είπε άλλη ιδιοκτήτρια καταστήματος, ενώ ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης ανέφερε στον κ. Τσίπρα ότι «ξεκίνησα με 3 άτομα προσωπικό και τώρα έχω 1 και με το ζόρι».
Σύσκεψη με φορείς της Καστοριάς: “Η Καστοριά εκπέμπει SOS”
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είχε σύσκεψη με φορείς της πόλης της Καστοριάς στο Επιμελητήριο. Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκε ο Δήμαρχος της Καστοριάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα της αύξησης του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και για τον ίδιο Δήμο και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται στήριξη η Καστοριά, έχουμε φύγει από την γουνοποιία αλλά πρέπει να δώσουμε έμφαση στον πρωτογενή τομέα».
«Η γουνοποιία αντιμετωπίζει τραγική κατάσταση, ειδικά μετά το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρωσία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα» είπε ο πρόεδρος των γουνοποιών, ενώ η πρόεδρος των εργαζομένων στη γουνοποιία είπε ότι όλοι οι εργάτες έχουν μείνει άνεργοι. «Δεν έχουμε τι να κάνουμε. Ζούμε μια απόγνωση». Από την πλευρά του ο πρόεδρος των αγροτικών συνεταιρισμών τόνισε ότι «το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων έχει αρχίσει να αυξάνεται πριν από τον πόλεμο ειδικά στις ζωοτροφές. Πουλάμε κάτω από το κόστος και η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο. Υπάρχει μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου». Ενώ ο εκπρόσωπος των γεωργών υπογράμμισε το πρόβλημα της ύδρευσης, καθώς, όπως είπε, «η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια δεν έχει καταναλώσει ούτε ένα δευτερόλεπτο για να ασχοληθεί με το φράγμα Νεστορίου» και της ακρίβειας με τα λιπάσματα να έχουν αυξηθεί από 14 ευρώ σε 40 ευρώ, όπως και το κόστος του πετρελαίου είναι δυσβάσταχτο.
Ο πρόεδρος της εστίασης τόνισε ότι «το κόστος ενέργειας μας έχει ρημάξει. Έχουν κλείσει πάρα πολλές επιχειρήσεις, περίπου το 20% των επιχειρήσεων του κλάδου τους τελευταίους μήνες». Η πρόεδρος των λογιστών τόνισε ότι «Η Καστοριά εκπέμπει SOS». Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου μίλησε για απίστευτη και ατελείωτη κρίση λέγοντας ότι «38 χρόνια στην πιάτσα δεν έχω ζήσει ξανά τέτοια κατάσταση».
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι από την εικόνα που εισπράττει προκύπτει ότι η κατάσταση για τον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών είναι η χειρότερη που υπήρξε ποτέ. «Η συνδυαστική πίεση της αύξησης των λογαριασμών, της αύξησης των χρεών και της πραγματικής μείωσης της κατανάλωσης δεν υπήρχε για αυτό τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έμειναν έξω από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παρότι στη χώρα περάσαμε την κρίση χρέους, δεν έχουμε τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες δεν αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο, για να περάσεις έξω από τράπεζα πρέπει να αποδείξεις ότι δεν χρειάζεσαι δάνειο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια διπλή κλοπή. Οι τράπεζες έχουν βρει μια σειρά τρόπους να αυξάνουν τα έσοδά τους, τα επιτόκια χορηγήσεων είναι στα ύψη, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων είναι στο μηδέν». «Η μικρομεσαία επιχείρηση βουλιάζει, ο δανειολήπτης κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του και οι τράπεζες έχουν κέρδη 1 δισ. η κάθε μία το 2022» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «πολύ μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος από τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη προς τους λίγους και ισχυρούς. Τα έσοδα του κράτους αυξάνονται από τους έμμεσους φόρους λόγω του πληθωρισμού, προκειμένου να υπάρχουν αποθέματα για να δίνονται επιδοτήσεις στην αισχροκέρδεια». «Απαιτείται συνολικά άλλη πολιτική. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα της Ε.Ε., έλεγχος και πλαφόν στις τιμές ώστε να σταματήσουν τα υπερκέρδη στην ενέργεια» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «πρέπει το Δημόσιο να ανακτήσει το 51% της ΔΕΗ, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη». «Η αισχροκέρδεια είναι ελληνική, δεν είναι εισαγόμενη».
«Φοβάμαι ότι η Δυτική Μακεδονία θα γίνει μαύρη κηλίδα στο χάρτη της χώρας αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση δημιούργησε προβλήματα, η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει προς όφελος της κοινωνίας. Χρειάζεται σχέδιο δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, με ενεργειακές κοινότητες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «αν δεν μειωθεί το κόστος παραγωγής και αν δεν υπάρξουν προγράμματα στήριξης, η αγροτική παραγωγή δεν θα έχει προοπτική στη χώρα». Ειδικά για την Καστοριά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χρειάζεται ειδικό τοπικό σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης, διότι εκτός από το κόστος θέρμανσης που είναι μεγαλύτερο λόγω του παρατεταμένου χειμώνα, το πρόβλημα της γουνοποιίας έχει δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. «Χρειάζεται άμεσα μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και επιδότηση των άλλων μορφών θέρμανσης και ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή και από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους κοινοτικούς πόρους, οι οποίοι πρέπει να πηγαίνουν εκεί που υπάρχει ανάγκη και όχι σε αυτούς που έχουν υπερκέρδη».