Άγρια κόντρα στην Βουλή: Ο «ψεύτης», ο «επικίνδυνος» και τα ερωτήματα

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί μπήκαν στο τερέν της Ολομέλειας αποφασισμένοι να παίξουν σκληρό ροκ υπό μορφή ερωτήσεων και επιθετικών χαρακτηρισμών – Νέα στοιχεία δεν βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από καμία πλευρά, ενώ δεν υπήρξε κάποια συγκλονιστική είδηση που να ταράξει τα νερά, πλην της σφοδρής πόλωσης…

Άγρια κόντρα στην Βουλή: Ο «ψεύτης», ο «επικίνδυνος» και τα ερωτήματα
Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή
Eurokinissi
7'

Η ένταση στη Βουλή χτύπησε «κόκκινο» ότι στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τη φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το Predator λειτουργούσε στο γραφείο του πρωθυπουργού, τον είπε «ψεύτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικίνδυνο πρωθυπουργό και του επιτέθηκε για την έως τώρα στάση του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων κατηγορώντας τον για «δειλία» και «θράσος», ενώ ζήτησε την παραίτησή του αν αποδειχθεί ότι παρακολουθούνταν οι κκ Κωστής Χατζηδάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Παρακολουθώντας την συζήτηση και την αψιμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών δεν εξήχθη κάποιο ασφαλές συμπέρασμα ούτε για τις παρακολουθήσεις επί ΝΔ, ούτε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κάθε πλευρά έθεσε τα δικά της ερωτήματα χωρίς όμως να υπάρχουν αποδειχτικά στοιχεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση και έθεσε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πολύ κρίσιμα ερωτήματα στα οποία ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει πετώντας την μπάλα στην εξέδρα. Συγκεκριμένα ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για ποιους λόγους εμμένει να συνδέει τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ με τις παρακολουθήσεις από παράνομα λογισμικά όπως το Predator, και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ποιες άλλες παρακολουθήσεις γίνονταν την περίοδο 2015-2019 πέραν αυτής που έχει επιβεβαιωθεί και αφορά στον Στέργιο Πιτσιόρλα.

Τον κάλεσε να απαντήσει αν υπήρχε υπονόμευση και παρακολούθηση τηλεφώνων πολιτικών αντιπάλων, κυρίως όμως για το αν ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus το 2016, κάτι που σημειωτέον έχει επιβεβαιωθεί από έρευνες που έχουν γίνει σε όλον τον κόσμο και συμπεριλαμβάνουν την περίοδο τουλάχιστον μέχρι το 2018 και την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέντε ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές άλλαξε τον ποινικό κώδικα και έκανε πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής αλλά και αποποινικοποίησε το υπό όρους πλημμέλημα που αφορά την εμπορία και χρήση λογισμικών παρακολούθησης.

Τα ερωτήματα του πρωθυπουργού προς τον κ. Τσίπρα συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1. Γιατί συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με άγνωστα λογισμικά που μπορούν να ενεργοποιηθούν από οποιονδήποτε. Ποιες άλλες παρακολουθήσεις γίνονταν επί των ημερών σας εκτός από του κ. Πιτσιόρλα;

2. Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016, όπως έχει αποδειχθεί; Μήπως χρησιμοποιήθηκε και σε πολιτικούς αντιπάλους σας;

3. Γιατί αλλάξατε το 2018 τον νόμο και αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ; Για να διευκολύνετε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις; «Δεν θα σας διαβάσω τοποθέτηση στελέχους της ΝΔ» είπε και πρόσθεσε: «Τι λέει ο κ. Αλιβιζάτος; Υπήρχε και δεύτερος εισαγγελέας, ο εισαγγελέας Εφετών που κατήργησε με νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί υπήρχε ο εισαγγελέας που αρνείτο να υπογράφει τα σωρηδόν αιτήματα επισυνδέσεων που έστελνε ο Ρουμπάτης. Πλέον η μόνη εγγύηση ήταν ο ένας».

4. Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής;

5. Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών υλικών; Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίσουν τη δράση τους;

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ακόμα πιο σκληρός λέγοντας: «Να φρεσκάρω τη μνήμη σας. Ευρωεκλογές του 2019, 15 μέρες πριν έχετε κάνει μια δήλωση ‘‘δεν χάνω από τον Μητσοτάκη ούτε μία στο εκατομμύριο. Μετά βγήκατε και είπατε “άκουσα το μήνυμα της κάλπης”. Αλλά δεν κάνατε αυτό. Κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Τον νέο Ποινικό Κώδικα. Πόσες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με τον Ποινικό Κώδικα;».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ερωτήσεις που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Δεν κατάλαβα, στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσα "αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο", ποια ήταν η απάντησή σας; Τα υποκλαπέντα στοιχεία από την παρακολούθηση του κ. Φλώρου πού βρίσκονται, για ποιανού λογαριασμό; Εσείς μου διαβάσατε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός τι κάνει η ΕΥΠ. Η απάντησή σας είναι ότι "δεν ξέρω ή όχι;"».

Στο σημείο εκείνο ο κ. Τσίπρας διέκοψε την αγόρευσή του και κατέβηκε από το βήμα της βουλής, δίνοντας τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει. Αφού ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο για την τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο βήμα της Βουλής κάνοντας μία δήλωση: «Εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου γιατί έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα στον πρωθυπουργό -αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων-, αλλά φρόντισε να μην απαντήσει και να εξέλθει της αίθουσας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, ίσως φοβήθηκε γιατί του έθεσα το ερώτημα περί παραίτησης. Η εικόνα της αποχώρησης από την αίθουσα δίχως να απαντήσει θα τον ακολουθεί για πάντα.»

Από πλευράς του ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού για την μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των υποκλοπών καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία», χωρίς ωστόσο να καταθέσει νέα στοιχεία. Όπως είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος».

«Υπήρξε διάταξη που αφορά τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρχε διάταξη για τους υπουργούς σας; Αφήστε τα γελάκια, με την εθνική ασφάλεια δεν παίζουμε. Πάμε αύριο το πρωί. Επειδή αντιλαμβάνομαι. Ο θεσμικός κατήφορος δεν έχει τέλος. Ανησυχώ για το τι θα σκεφτείτε. Είχαμε διαπράξει τέτοια πράγματα στην ΕΥΠ και εσείς 3,5 χρόνια δεν τα βρήκατε; Τα στοιχεία είναι σε πέντε μεριές και κανείς εξ ημών δεν επικαλείται το απόρρητο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τα ερωτήματα συνεχίστηκαν και από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Είχα πει τότε κ. Τσίπρα αν μπορείτε και εσείς να διαβεβαιώσετε ότι δεν παρακολουθούσατε κανένα πολιτικό, δημοσιογράφο, επιχειρηματία. Σας είχα πεί επίσης ότι αν γνωρίζετε θα παρανομούσατε γιατί κανείς δεν νομιμοποιείται να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Είπατε το πρώτο ψέμα. Ο κ. Πιτσιόρλας παρακολουθούταν ή όχι; Το γνωρίζατε; Όταν ανεβήκατε και είπατε ότι δεν παρακολουθούταν επι ημέρών σας κανείς πολιτικός λέγατε ψέματα;» είπε ο κ. Μητσοτάκης, επανερχόμενος στις παρακολουθήσεις.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Κανείς βουλευτής, είπα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Άρα το γνωρίζατε. Μας είπε ότι γνώριζε ότι παρακολουθούταν ο κ. Πιτσιόρλας αλλά μας είπε εδώ ότι δεν γνώριζε για παρακολούθηση βουλευτή για να θολώσει τα νερά. Εγώ σας απάντησα ότι δεν ξέρω και δεν δικαιούμαι να ξέρω. Εσείς θα απαντήσετε; Τώρα σας ρωτώ εγώ. Κύριε Τσίπρα επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που να αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους ή ανώτατους δικαστές. Εγώ σας απάντησα ευθέως».

Συμπερασματικά, πλην της σφοδρής πόλωσης ούτε νέα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ούτε είδηση βγήκε με την αμιγώς δημοσιογραφική έννοια του όρου…

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή