«Εγγυητής» της ελπίδας ο Σαμαράς
Τη δέσμευσή του για τροποποιήσεις του Μνημονίου και την αισιοδοξία του για το μέλλον του τόπου, τόνισε χθες σε συνάντησή του με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα, ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ζήτησε μάλιστα και από «γαλάζιους» βουλευτές, τους οποίους συνάντησε την Τρίτη, να μεταλαμπαδεύσουν αυτό το μήνυμα και να το μεταφέρουν «πόρτα-πόρτα», βάζοντας μπροστά –και πέρα από οποιαδήποτε άλλη σκέψη και προτεραιότητα- το καλό της Ελλάδας.
Τα στοιχήματα τα οποία έχει θέσει ο αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης και για τα οποία δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων χθες από τους ξένους πρεσβευτές, είναι:
- Η Ανάπτυξη
- Η κοινωνική συνοχή
- Η καταπολέμηση της ανεργίας
- Η αποκατάσταση των αδικιών
- Η προσέλκυση επενδύσεων
«Ως υπεύθυνη παράταξη, πρέπει να είμαστε σε επαφή με μια Ευρώπη, που αλλάζει», δηλώνει διαρκώς ο πρόεδρος της ΝΔ, θέτοντας ως πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Συγκρατημένη ικανοποίηση από τις δημοσκοπήσεις
Στη Συγγρού, μελετούν προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις δηλώνοντας ικανοποιημένοι για το σταθερό προβάδισμα του κόμματος, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που εδραιώνεται ως δεύτερη δύναμη.
Σε ακόμη μια δημοσκόπηση χθες, αυτή της GPO για το Mega, η ΝΔ αγγίζει στην πρόθεση ψήφου το 23,4% έναντι 22,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προηγείται σαφώς και στην παράσταση νίκης, με 56,6% έναντι 33,6% της Κουμουνδούρου.
Συγκριτικό πλεονέκτημα έχει σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά με τη ΝΔ να θεωρείται πιο έτοιμη να κυβερνήσει, συγκεντρώνοντας το 33,1% έναντι του δεύτερου κόμματος, ενώ και ο Αντώνης Σαμαράς κρίνεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 22,7% την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος «πιάνουν» το 19,1%.
Λίστες ισορροπίας από τη Συγγρού
Χθες η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα τις λίστες με τους υποψηφίους βουλευτές της για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, στα ψηφοδέλτια περιλαμβάνονται 43 νέοι υποψήφιοι, από τους οποίους οι 14 προέρχονται από την Δημοκρατική Συμμαχία, οι τρεις από τον ΛΑΟΣ, οι πέντε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ένας από τη Δράση. Η επιλογή ωστόσο των προσώπων αλλά και της θέσης τους στις λίστες έγινε με χειρουργική προσοχή προκειμένου να μην υπάρξουν αιμορραγίες.
Η σημαντικότερη αλλαγή, που κρίθηκε ως αναγκαία για να εξομαλυνθούν οι ισχυρές αντιδράσεις, έγινε στην Κεφαλονιά όπου και χάθηκε η έδρα. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου τοποθετήθηκε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Αλιβιζάτος.
Πιο πολυσυζητημένη πάντως είσοδος, ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του νεότερου, γιου του Αχχιλέα, που κατεβαίνει ως υποψήφιος, για πρώτη φορά, στην περιφέρεια Σερρών.
Την 8η εκλόγιμη θέση κατάφερε να διατηρήσει στην Α΄ Αθήνας ο Ανδρέας Ψυχάρης, με τον Θάνο Πλεύρη να τοποθετείται τελικά μια θέση πιο κάτω, δηλαδή στην ένατη.
Λεπτές κινήσεις χρειάστηκαν στην περίπτωση των προερχόμενων από τη ΔΗΣΥ στελεχών. Στην Ηλεία το θέμα λύθηκε με την τοποθέτηση του Γιώργου Κοντογιάννη στην τρίτη θέση, με στόχο να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος και να κερδηθεί μια ακόμη έδρα πέραν των Τζαβάρα και Αυγερινοπούλου. Στα Χανιά ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου αφήνοντας πίσω τους κυρίους Βολουδάκη, Βιρβιδάκη και Γύπαρη, ενώ στο Ηράκλειο ο Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε δεύτερος πίσω από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, αλλά μπροστά από τους Σενετάκη και Δεικτάκη.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας όπου όπως αναμένεται θα «θυσιαστεί» ο Γιάννης Μιχελάκης, αφού η αρχική σειρά θα διατηρηθεί με αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος του κόμματος να μεταφέρεται αυτομάτως –μετά την τοποθέτησης της Ντόρας Μπακογιάννη στην πρώτη θέση- στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου.