Ηλιόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο Μητσοτάκης δεν απαντά γιατί είναι ένοχος
Σφοδρή επίθεση κατά τις κυβέρνησης και προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπολύει μέσω του Newsbomb.gr, ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Στον απόηχο της θυελλώδους συζήτησης για τις υποκλοπές που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ένοχο» για τις παρακολουθήσεις, υποστηρίζοντας ότι «το έβαλε στα πόδια», για να μην απαντήσει στο εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κωστή Χατζηδάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου στο Newsbomb.gr
Κύριε Ηλιόπουλε, από ότι καταλαβαίνουμε, στην υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν σας ικανοποίησαν οι απαντήσεις του πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση στη βουλή την Πέμπτη. Γιατί κατηγορείτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «εγκέφαλο» των παρακολουθήσεων;
Δεν είναι δυνατόν να μας ικανοποιήσουν απαντήσεις που δεν είναι απαντήσεις, κ. Γκιόκα. Ο κ. Μητσοτάκης την Πέμπτη στη Βουλή το έβαλε στα πόδια. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ένα απλό ερώτημα: αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και σημερινός υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και γιατί το έκανε αυτό; Γιατί είναι ένοχος.
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο κ. Δημητριάδης, ο ανιψιός του, είχε χρηστεί από τον ίδιο να πρωθυπουργεύει αντ’ αυτού και να συναντάει στο πρωθυπουργικό γραφείο επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και θεσμικούς παράγοντες. Επί τρεισήμισι χρόνια ο κ. Δημητριάδης ήταν η σκιά του κ. Μητσοτάκη. Ήταν κοινό μυστικό – αν και δεν ήταν καν μυστικό – πως δεν υπήρχε κανένας άλλος πιο κοντά στον κ. Μητσοτάκη, είτε στην κυβέρνηση είτε στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Παράλληλα, η πρώτη κίνηση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης το καλοκαίρι του 2019 ως πρωθυπουργός ήταν να αλλάξει τον νόμο για τον ορισμό του διοικητή της ΕΥΠ ώστε να μπορεί να διοριστεί ο κ. Κοντολέων, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είχε τα προσόντα. Ταυτόχρονα ανέλαβε την πολιτική εποπτεία της ΕΥΠ ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά.
Μετά την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη και του σημερινού προέδρου του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη, οι κύριοι Δημητριάδης και Κοντολέων απομακρύνθηκαν. Συγκεκριμένα για τον κ. Δημητριάδη έχει μείνει αδιευκρίνιστο αν αποπέμφθηκε, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκη, ή αν παραιτήθηκε, όπως λέει ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση έχουμε μια εικόνα ενός πρωθυπουργού που αφ’ ενός συντονίζει οργανωτικά την πολιτική εποπτεία της ΕΥΠ από την πρώτη ημέρα της πρωθυπουργίας του και αφ’ ετέρου υπάρχει ξεκάθαρο άδειασμα από τον μέχρι πρότινος στενότερο συνεργάτη του ότι δεν αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και τη μεταθέτει στον ίδιο.
Άρα, κ. Γκιόκα, τα γεγονότα είναι εκείνα που πρώτα κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη ως «εγκέφαλο», και ως προς αυτό είναι αμείλικτα. Σας υπενθυμίζω επίσης της αποκάλυψη των ονομάτων των αστυνομικών που έχουν αποσπαστεί στην ΕΥΠ και λειτουργούν το Predator. Και την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης στη θέαση όλων αυτών των γεγονότων προτίμησε τη δραπέτευση.
Το τελευταίο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη είχε δώσει άδειες στην Intellexa για εξαγωγή του Predator. Δηλαδή την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα, αντί να κάνουν φύλλο και φτερό την εταιρία δίνουν άδειες εξαγωγής. Δεν μιλάμε απλά για κοροϊδία αλλά για παρακρατικές πρακτικές.
Παρ’ όλα αυτά, δεν πιστεύετε ότι το νομοσχέδιο που καταψηφίσατε την Πέμπτη, προσφέρει τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ, όπως η κυβέρνηση ισχυρίζεται;
Η λέξη «εκσυγχρονισμός» έχει ταλαιπωρηθεί πολύ στη χώρα μας. Εδώ δεν πρόκειται για εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ, αλλά για «εκσυγχρονισμό» των μέσων συγκάλυψης του σκανδάλου. Αυτό γίνεται με τη μεταφορά της ανακοίνωσης της παρακολούθησης από την ΑΔΑΕ σε τριμελές όργανο.
Επίσης διατηρείται η ρύθμιση που δεν επιτρέπει αυτό που ζητά η ΑΔΑΕ, δηλαδή να υπάρχει μια συνοπτική αιτιολογία για τον ακριβή λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίο διατάσσεται η παρακολούθηση, ώστε να μπορεί να τον ελέγχει η Ανεξάρτητη Αρχή. Ακόμα προβλέπεται η καταστροφή όχι μόνον του υλικού παρακολούθησης από την ΕΥΠ, αλλά και του υλικού τεκμηρίωσης για την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ακόμα προβλέπεται η αυτόματη καταστροφή του υλικού παρακολούθησης μετά από έξι μήνες, αντί για τα πέντε έτη που ισχύουν σήμερα, ενώ ο Διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να αποφασίσει διαγραφή υλικού και πριν από την πάροδο των 6 μηνών. Τέλος δεν θα έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησης ένας ενδιαφερόμενος πριν από την παρέλευση τριών ετών. Δηλαδή για τις τρέχουσες υποθέσεις να πάμε σε εκλογές χωρίς να έχουμε μάθει την αλήθεια. Κι αυτό με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας.
Κύριε Ηλιόπουλε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μυρίζει» στην ατμόσφαιρα εκλογές. Πιάνει και η δική σας μύτη στον ΣΥΡΙΖΑ την ίδια «μυρωδιά»;
Η «μυρωδιά» που αναδύεται από παντού είναι εκείνη της απελπισίας του πρωθυπουργού να κρύψει τις ευθύνες του. Ενώ οι αποκαλύψεις συνεχίζονται κάθε εβδομάδα από διάφορα ΜΜΕ – ανάμεσα σε αυτά και κάποια φιλικά προς την κυβέρνηση - ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να διευκολύνει καταστάσεις για να έρθουν όλα στο φως.
Ή να το πάρουμε διαφορετικά, μια παροιμία λέει πως «του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ». Αυτό πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης και «μυρίζει» εκλογές. Όμως όταν ένας πρωθυπουργός έχει μπει στο κάδρο μιας υπόθεσης παρακολουθήσεων δεν μπορεί να τον σώσουν ούτε καν οι εκλογές.
Επιτρέψτε μου επίσης να θυμίσω ότι δεν είναι μόνο οι υποκλοπές. Είναι η υπόθεση Πάτση και μια σειρά από παραδείγματα που δείχνουν ότι ένα σμήνος από γαλάζιες ακρίδες λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο της χώρας της στιγμή που για τους πολίτες δεν βγαίνει ο μήνας. Οι υποκλοπές αποτελούν μέθοδο διακυβέρνησης και μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την δημοκρατία ως πολυτέλεια είναι μια κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται για το αν ο κόσμος αδυνατεί να βγάλει ή όχι τον μήνα.
Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, εξακολουθούν να δείχνουν μπροστά τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί να θέλει ο πρωθυπουργός να «δραπετεύσει»;
Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει πως μια εκλογική αναμέτρηση θα σταθεί ικανή να ξεχαστεί το θέμα. Νομίζει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που παρακολουθούνταν με εντολές που έφευγαν από το Μέγαρο Μαξίμου θα ξεχάσουν. Στις εκλογές θα καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι για τους πολίτες η δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια. Τέλος επιτρέψτε μου να πω ότι αν όντως ο κ. Μητσοτάκης πίστευε τις διάφορες μετρήσεις ήδη θα είχαμε πάει σε εκλογές.
Σε όλες τις μετρήσεις, οι πολίτες αξιολογούν την ακρίβεια ως το νούμερο ένα θέμα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα «εισαγόμενο πρόβλημα». Εσείς γιατί μιλάτε για «ακρίβεια Μητσοτάκη»;
Ας δούμε ψύχραιμα τα στοιχεία. Όταν πχ για τον Οκτώβριο οι πάροχοι ενέργειας αγοράζουν τη Mwh στα 232 ευρώ και πουλάνε στα 619, πουλάνε δηλαδή με περιθώριο κέρδους 166% πως θα το χαρακτηρίζατε; Ληστεία; Λεηλασία, Πλιάτσικο; Τα παραπάνω είναι ακριβώς πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί το μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Επομένως κάτι φταίει.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ευθύνη για τη διαχείρισης της κρίσης. Οι πολίτες στην Ελλάδα είχαν όλα τα περιθώρια να μην επιβαρυνθούν τόσο πολύ. Όμως όταν σε όλες τις δυτικές χώρες άνοιξε η συζήτηση και σε πολλές περιπτώσεις υλοποιήθηκε κιόλας ένα πρόγραμμα κρατικοποιήσεων, εδώ είχαμε μια κυβέρνηση που έβαζε και βάζει πλάτη στο καρτέλ της ενέργειας.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με τον βασικό μισθό χαμηλότερα από το επίπεδο του 2012 και με μία αγορά εργασίας βαλκανικού τύπου. Αντί για συλλογικές συμβάσεις οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μια ζούγκλα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ταυτόχρονα η κυβέρνηση βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο νομοθετικά αλλά ακόμα και στέλνοντας τα ΜΑΤ για συλλήψεις και καταστολή απεργών που διεκδικούν τα αυτονόητα όπως στο εργοστάσιο στην «Μαλαματίνα».
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια; Ειδικά στα καύσιμα, την ενέργεια και τα τρόφιμα;
Επειδή η ακρίβεια σε κάθε έναν από τους τομείς που αναφέρεται αλληλοτροφοδοτείται, θα πρέπει αρχικά να ανασταλεί ο φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και να παγώσει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Με αυτόν τον τρόπο θα συγκρατηθούν σε σημαντικό βαθμό οι τιμές στις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα στο «καλάθι του νοικοκυριού».
Επίσης η αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά θα κάνει πιο εύκολο τον χειμώνα που έρχεται, όπως επίσης και μια σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη. Είναι απαραίτητη ακόμα και η επέκταση των επιδομάτων θέρμανσης και σε ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Αυτό το μέτρο θα ανακουφίσει περιοχές με βαρύ χειμώνα, όπως αυτές στη Βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα απαιτείται η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.
Χρειάζονται όμως παρεμβάσεις και στην μεριά του εισοδήματος όπως αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, μηχανισμός για την προστασία των πληθωριστικών πιέσεων από την μεριά των μισθών τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα στους συνταξιούχους οφείλουν να επιστραφούν τόσο τα αναδρομικά που δικαστικά έχουν κερδίσει αλλά και η 13η σύνταξη που επανέφερε το 19 ο ΣΥΡΙΖΑ και κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αναφερόμαστε σε μία ετήσια δαπάνη 850 εκ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 4 προϋπολογισμοί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν φέρει περικοπές 3,4 δις στους συνταξιούχους.
Ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται ότι θα απασχολήσει την κοινωνία, είναι οι πλειστηριασμοί και ειδικά εκείνοι της πρώτης κατοικίας. Πως θα αποφύγουμε στο μέλλον εικόνες, όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα στου Ζωγράφου, με τις σπασμένες πόρτες και τις εξώσεις;
Χρειάζεται αλλαγή του πλαισίου που εισήγαγε η Νέα Δημοκρατία από το 2020, το οποίο στην πραγματικότητα αφήνει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία, κάτι που δεν έκανε ούτε ο νόμος Σταθάκη, ούτε ο νόμος Κατσέλη πιο πριν, ούτε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2019. Σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο.
Είναι πραγματικά αδιανόητο το γεγονός ότι σήμερα η χώρα έχει έναν πτωχευτικό νόμο χειρότερο από αυτά που πρότεινε το ΔΝΤ τις πιο δύσκολες στιγμές της ελληνικής χρεοκοπίας. Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν διαφορετικό πτωχευτικό που θα έχει προστασία της πρώτης κατοικίας και ένα συνολικό πλαίσιο για το ιδιωτικό χρέος που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση σε 120 δόσεις και την διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους πάντα με κανόνες και διαφάνεια. Από το 19 μέχρι σήμερα το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται τόσο προς τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και προς την εφορία χρειάζονται γρήγορα μέτρα για να μην βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο κύμα από λουκέτα.
Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρει καμία ευθύνη για το σημερινό πλαίσιο των πλειστηριασμών;
Όχι απλά δεν φέρει καμία ευθύνη, αλλά προσπάθησε επανειλημμένα με σειρά τροπολογιών και – όπως σας είπα – ακόμα και με πρόταση μομφής να αποτρέψει και να ανατρέψει αυτό το πλαίσιο. Άλλωστε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε τέτοιου είδους εικόνες, αλλά αντίθετα η λαϊκή κατοικία ήταν πλήρως προστατευμένη με συνεχείς διευκολύνσεις στους ενδιαφερόμενους να ανταπεξέλθουν στη πραγματικότητα που είχε επιβάλει η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Διαφορετικά κ. Γκιόκα θα έπρεπε να πιστέψουμε ότι την στιγμή που εργαζόμενοι ή μεσαία στρώματα έχασαν την πρώτη τους κατοικία από χρέη προς τράπεζες ή το δημόσιο δεν βρέθηκε ούτε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να φέρει μία περίπτωση στην βουλή στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ή ότι δεν βρέθηκε ούτε ένα μέσο να κάνει ρεπορτάζ με την συγκεκριμένη οικογένεια. Το κρίσιμο όμως επαναλαμβάνω πως είναι οι αλλαγές που θα φέρει η προοδευτική κυβέρνηση τόσο στον πτωχευτικό κώδικα με την προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας όσο και συνολικότερα στην ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.