Εκλογές: Tα μυστικά της κάλπης για τη Νέα Δημοκρατία
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η στρατηγική της θετικής ατζέντας αποδίδει και φέρνει καρπούς στη ΝΔ. Παρά την πρόσφατη υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη που προκάλεσε προβληματισμό και αναταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν ότι έχουν «υπό έλεγχο» τις όποιες παρενέργειες, που προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα μια σειρά υποθέσεων.
Παρά την συγκυρία του Qatargate, με το οποίο δεν έχει καμία σύνδεση, κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι η άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού να αναστείλει την κομματική ιδιότητα και την υποψηφιότητα της Μαρίας Σπυράκη, θα είναι αρκετή για να βάλει «φρένο» στις όποιες επιπτώσεις.
Άλλωστε, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς, έχουν ήδη καταστρώσει ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, με σαφή διλήμματα και αιχμές, ένα σχέδιο, που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στη ρητορική των υποψηφίων, στο δρόμο προς τις διπλές κάλπες. Το σχέδιο αυτό δεν έχει σχέση με τα σκάνδαλα και τις κατηγορίες που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και στη ΝΔ δηλώνουν ότι δεν θα μπουν στη διαδικασία να ακολουθήσουν αυτή την ατζέντα.
«Δεν θα αναμετρηθούμε στις κάλπες με τα σκάνδαλα, αλλά με τα προβλήματα του λαού», λένε χαρακτηριστικά.
Ποια είναι τα βασικά σημεία πάνω στα οποία θα κινείται από εδώ και στο εξής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης; Το «πολιτικό ευαγγέλιο» το οποίο θα τηρήσει ευλαβικά η γαλάζια παράταξη περιλαμβάνει έξι βασικού πυλώνες:
Πρώτον, για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει σε κάθε του δήλωση, ότι πρόκειται μόνο για μια εθνική κάλπη με δύο γύρους. Για το κυβερνητικό επιτελείο είναι σχεδόν αυτονόητο ότι η πρώτη Κυριακή, όπου οι πολίτες θα ψηφίσουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, δεν θα οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει σαφώς δηλώσει ότι θα επιδιώξει την επανάληψη των εκλογών, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, ενώ έχει χαρακτηρίσει «τερατογένεση» το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων, που σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι και το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής μετράει, επιδιώκοντας να μηδενίσουν την χαλαρή ψήφο ή την ψήφο διαμαρτυρίας, κυρίως διότι το ποσοστό, που θα επιτύχει η Νέα Δημοκρατία θα καθορίσει εν πολλοίς και τις δυνατότητες επίτευξης αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες. Ακόμη και στο επίπεδο της ψυχολογικής «παράστασης νίκης», ένα καλό ποσοστό, μπορεί να γίνει υψηλό στην επόμενη αναμέτρηση.
Δεύτερον, ο στόχος της αυτοδυναμίας παραμένει μονόδρομος. Ακόμη και πριν το προεκλογικό σκηνικό πάρει τη μορφή της ακραίας αντιπαράθεσης, όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως προέκυψε στη σκιά του θέματος των παρακολουθήσεων, αλλά και της υπόθεσης Καϊλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι επιδιώκει αυτοδυναμία, ταυτίζοντάς την με την σταθερότητα. Μετά την υπόθεση της Εύας Καϊλή κόπηκαν και κάηκαν πλέον όλες οι γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ και το Νίκο Ανδρουλάκη.
Τρίτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει ακόμη περισσότερο το άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του κέντρου. Η υπόθεση Καϊλή και ο χειρισμός της από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα πλέον για «Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση» και για «κυβέρνηση από την 1η Κυριακή στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, χωρίς τις εκλογικές περιπέτειες της εξουσιομανίας του κ. Μητσοτάκη», εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ανοίγει τον δρόμογια την προσέγγιση ψηφοφόρων του κέντρου. Αυτοί οι ψηφοφόροι, σημειώνουν, βλέποντας τη σύμπλευση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, θα στραφούν προς τη Νέα Δημοκρατία και θα απαντήσουν θετικά στο δίλημμα περί αυτοδυναμίας.
Τέταρτον, αναζήτηση προσώπων για την κεντρώα προβολή του κόμματος. Στην Πειραιώς αναζητούν πρόσωπα που να κουμπώνουν στις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι «αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε σημαίνει και μονοκομματική».
Πέμπτος στόχος η αναβίωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και τα στελέχη του κόμματός του, αναμένεται να κλιμακώσουν το λόγο τους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, συγκρίνοντας πλέον τις επιδόσεις των δύο κυβερνήσεων, την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ με την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας. Και η σύγκριση αυτή θα αφορά τόσο στις κρίσεις, που και οι δύο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, π.χ. μεταναστευτική κρίση στα νησιά και τον Έβρο αντίστοιχα, όσο και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και προφανώς την οικονομία, καθώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για χώρα σε καθεστώς μνημονίων, η κυβέρνηση αντιτάσσει ότι οι ρυθμοί της οικονομίας σήμερα επιτεύχθηκαν εν μέσω πρωτοφανών συνθηκών, όπως η πανδημία, ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης και η ενεργειακή κρίση.
Έκτο, το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει την σύγκριση όχι μόνο των κυβερνήσεων, αλλά και των προσώπων. Όπως έχει ήδη πει, είναι από τις σπάνιες φορές, που την πρωθυπουργία διεκδικούν δύο άνδρες, που έχουν δοκιμαστεί στη θέση αυτή και οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέξουν με βάση τα πεπραγμένα τους στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής τους. Όπως εκτιμούν γαλάζια στελέχη, η φράση «παίζει μόνος του» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη χρησιμοποιείται ολοένα και συχνότερα και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και θα σκληραίνουν τα διλλήματα θα φτάσουμε εκ των πραγμάτων στο «Αν όχι ο Μητσοτάκης, τότε ποιος;». Όσο λοιπόν δεν υπάρχει πειστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα ο Μητσοτάκης θα παραμένει κυρίαρχος και θα σχεδιάζει πως θα φτάσει στην αυτοδυναμία για την επόμενη θητεία του.