Εκλογές: Οι τρεις ημερομηνίες που βρίσκονται στο τραπέζι – Τι «ζυγίζει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το market pass και η αντιπολίτευση εξαπέλυσε τα πυρά της στην κυβέρνηση για την οικονομία και την ακρίβεια.
Ετσι ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σάββατο το βράδυ η συζήτηση στη Βουλή, χωρίς εκπλήξεις, καθώς διαψεύστηκαν εκείνοι που διακινούσαν σενάρια περί προκήρυξης εκλογών από τον πρωθυπουργό αλλά και όσοι υποστήριζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κατέθετε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.
Με τούτα και με τ’ άλλα και αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε και πάλι το χατίρι σε εκείνους που ήθελαν οι κάλπες να στήνονται μετά τις γιορτές, ανακατεύεται η τράπουλα για το timing των εκλογών.
Αυτό πάντως που καθίσταται σαφές είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την άποψή του για ολοκλήρωση της τετραετίας θεωρώντας πως το πλέγμα των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας έχει ξεκινήσει να αποδίδουν και αυτό θα το καταλάβουν και οι καταναλωτές, ενώ η εφαρμογή του market pass από τα Φεβρουάριο δημιουργεί νέα δεδομένα. Επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν και στα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2023, δηλαδή στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις αυξήσεις στις συντάξεις που αναμένεται να ξεπεράσουν το 7,75%.
Tο Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί το σχεδιασμό οι εκλογές να γίνουν την Άνοιξη. Ζητούμενο αποτελεί αν οι κάλπες θα στηθούν πριν ή μετά το Πάσχα που πέφτει φέτος στις 16 Απριλίου. Επίσης ρόλο στη σχετική απόφαση θα διαδραματίσουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την 1η Ιουνίου και διαρκούν μέχρι τις 16 Ιουνίου. Από τις ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και η Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα προκηρυχθούν γύρω στις 7 Μαρτίου, με την δεύτερη κάλπη να στήνεται πριν τις πανελλαδικές, αφού μεταξύ των δύο αναμετρήσεων απαιτείται ένα διάστημα περίπου ενός μήνα, καθώς θα πρέπει να ορκιστεί η νέα Βουλή, να συνεδριάσει η Ολομέλεια στην καινούργια της σύνθεση, να εκλεγεί το προεδρείο και εν συνεχεία να διαλυθεί.
Με βάση το δεύτερο σενάριο, οι πολίτες θα γιορτάσουν το Πάσχα και πάνε στο παραβάν, μία ή δύο εβδομάδες μετά, δηλαδή στις 23 Απριλίου ή στις 30 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα προκηρυχθούν το αργότερο αρχές Απριλίου, ενώ η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τοποθετείται μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Όμως μια τέτοια επιλογή θα βρει μπροστά της τις πανελλαδικές εξετάσεις και η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει επιπλέον άγχος στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους.
Ένα τρίτο σενάριο βάζει στο τραπέζι την Κυριακή 2 Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν είτε την Κυριακή 7 Μαΐου είτε την Κυριακή 14 Μαΐου και εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία και προκηρυχθούν τρίτες συνεχόμενες εκλογές, ένα μήνα μετά.
Και μπορεί τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών να δίνουν και να παίρνουν, ωστόσο οριστικές αποφάσεις δεν έχει πάρει ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά την εορταστική περίοδο.