Μητσοτάκης για πλαφόν: Η ελληνική πρόταση υιοθετήθηκε από την Ευρώπη
Χαιρετίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο μέσα από ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία επισημαίνει ότι «η ελληνική πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο υιοθετήθηκε από την Ευρώπη».
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ, ενώ πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν ότι η Γερμανία – η οποία είχε προβάλει σθεναρή αντίσταση στην επιβολή του πλαφόν ως τώρα – ψήφισε υπέρ του μέτρου.
Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως υπέρ ψήφισε και η, μέχρι τώρα επιφυλακτική, Δανία. Αντίθετα, κατά της επιβολής του πλαφόν φέρονται να έχει ψηφίσει μόνο η Ουγγαρία ενώ απείχαν από την ψηφοφορία η Αυστρία και η Ολλανδία.
Ο πρωθυπουργός δείχνοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή έγραψε: «Σήμερα είναι ένα ακόμη ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές στο φυσικό αέριο, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς -πρόταση της Ελλάδας που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες- υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρώπης.»
Και προσέθεσε: «Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις θα παρέμβουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να στραφούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.»
Αντίστοιχα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ είχε τονίσει ότι «η τελευταία πρόταση θα στείλει το σωστό μήνυμα στην αγορά». «Είμαστε σίγουροι ότι το προτεινόμενο πλαφόν στο αέριο θα λειτουργήσει ομαλά», σχολίασε.
100 ευρώ κάτω από την πρώτη πρόταση της Κομισιόν το πλαφόν
Το ανώτατο όριο είναι σχεδόν 100 ευρώ ανά MWh λιγότερο από ό,τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, όταν πρότεινε έναν μηχανισμό για τον περιορισμό των τιμών όταν έφτασαν τα 275 ευρώ ανά MWh για 10 συνεχόμενες ημέρες. Αρκετοί υπουργοί είχαν χαρακτηρίσει αυτό το υψηλότερο επίπεδο «αστείο», καθώς δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ακόμη και όταν οι τιμές στο μπλοκ έφταναν σε υψηλά ρεκόρ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους Financial Times.
Αρκετοί φορείς της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του ICE, του φορέα εκμετάλλευσης του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς φυσικού αερίου TTF, έχουν προειδοποιήσει ότι ένα ανώτατο όριο κινδυνεύει να αυξήσει τη μεταβλητότητα, καθώς οι έμποροι θα το παρακάμπτουν μέσω μη ρυθμιζόμενων συναλλαγών εκτός χρηματιστηρίου.
Το ανώτατο όριο θα ισχύει αρχικά για συμβάσεις φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στο TTF μεταξύ ενός μήνα και ενός έτους πριν.
Το μέτρο πρέπει τώρα να περάσει από τη νομική διαδικασία της ΕΕ και πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να κατευναστούν οι τιμές όταν ξεκινήσει η επόμενη πληρωμή αποθήκευσης αερίου. Οι τιμές πρέπει επίσης να είναι 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα πάνω από τον μέσο όρο των παγκόσμιων τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου για να ενεργοποιηθούν. Οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές ενδέχεται να συμπεριληφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο με την επιφύλαξη επανεξέτασης από τις Βρυξέλλες.