Το Μέτσοβο, το κατσικάκι και οι ημερομηνίες των εκλογών

Ο διπλός στόχος του πρωθυπουργού: Η αποδόμηση ΣΥΡΙΖΑ, η ταύτιση Ανδρουλάκη με Τσίπρα και οι ημερομηνίες που «κυκλώνει» το Μαξίμου
Eurokinissi

Για άλλη μια φορά σύμπασα η δημοσιογραφική και πολιτική κοινότητα προσπαθεί να ερμηνεύσει το χρησμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των κορυφαίων υπουργών που τοποθετούνται με δημόσιες δηλώσεις τους. Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρωθυπουργό πού σχεδιάζει να κάνει γιορτές. «Θα πάω στην Ήπειρο», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Θα πάτε στην Πρέβεζα;», τον ρώτησε δημοσιογράφος. «Στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις. Θα πάω στο Μέτσοβο. Έχουμε αποφάσεις να πάρουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, φουντώνοντας πάλι τη σεναριολογία για το χρόνο των εκλογών. Βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε και κάτι άλλο που έβαλε τέλος στις εκτιμήσεις για κάλπες αμέσως μετά την πρωτοχρονιά. «Χρονιά πολλά. Να ξεκουραστείτε γιατί το επόμενο διάστημα μας περιμένει πολύ κοινοβουλευτική δουλειά», είπε ο πρωθυπουργός.

Το ήσυχο ψήσιμο του οβελία

Την εκτίμησή του σχετικά με το πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές εξέφρασε μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Εγώ προσωπικά δεν θα πόνταρα ούτε ένα ευρώ ότι θα έχουμε σύντομα το προσεχές διάστημα». Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη και την εκτίμησή του για το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, «νομίζω ότι το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία. Η αίσθησή μου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ολοκλήρωση της τετραετίας. Εμείς στην κυβέρνηση δεν έχουμε σηκώσει τα μολύβια». Η ερμηνεία που δίδεται στην έκφρασή του ότι «θα το φάμε ήσυχα», οδηγεί πολλούς να εκτιμούν ότι μέχρι το Πάσχα έχουν τελειώσει όλα.

Ένα ακόμα λιθαράκι στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως οι εκλογές αργούν ακόμα έβαλε πριν από λίγο στη Βουλή ο Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος παίζει κεντρικό ρόλο στον εκλογικό σχεδιασμό, επισκέφθηκε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες προκειμένου να ευχηθεί για τις επικείμενες εορτές. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη λειτουργία των logistics και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Λιβάνιος απάντησε: «Τα logistics δουλεύουν καλύτερα όταν ζεσταίνει ο καιρός».

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειώσουμε ότι το περασμένο Σάββατο έγινε εμφανές ότι η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη έως τις κάλπες περιλαμβάνει ένα διπλό στόχο: Την πλήρη αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «κόμμα διαμαρτυρίας κι όχι εξουσίας» και δεύτερον την ταύτιση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσοι παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο ο Πρωθυπουργός χαράσσει την στρατηγική, με την οποία θα οδηγήσει την κυβέρνηση και το κόμμα του στις επερχόμενες εκλογές, δεν εκπλήσσονται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ότι η οικονομία αποτελεί το δυνατό σημείο για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία. Όχι μόνο γιατί οι μακρο-οικονομικές επιδόσεις, που καταγράφονται από το 2019 έως σήμερα, έχουν επιβεβαιώσει την οικονομική πολιτική, που έχει επιλεγεί, ούτε γιατί η κυβέρνηση έχει να επιδείξει από την περίοδο της πανδημίας και εν συνεχεία της ενεργειακής κρίσης, μια σειρά μέτρων, που θεωρεί ότι κατάφεραν να δώσουν «ανάσα» στους πολίτες και κυρίως στους πιο ευάλωτους. Η επιλογή Μητσοτάκη δεν έγινε καν γιατί έκρυβε ως «άσσο», το νέο μέτρο του market pass, ένα μέτρο, που σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφορά 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, σε σύνολο 4,1 εκατομμυρίων, με 8,5 εκατομμύρια μέλη, από τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών. Η επιλογή του Πρωθυπουργού, που ανακοίνωσε μάλιστα το μέτρο, μετά την καταληκτική ομιλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, έγινε κυρίως διότι εξακολουθεί να εκτιμά έως σήμερα ότι η οικονομία είναι ίσως το πιο αδύναμο σημείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να «στοιχειώνει» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε το βράδυ του Σαββάτου την ομιλία του, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας διέθεσε 65 λεπτά να μιλάει για το παρελθόν και μόλις 3 για να παρουσιάσει την πρότασή του για την επόμενη ημέρα, παρότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές.

Αιχμή του δόρατος η οικονομία

Η οικονομία αναμένεται να αποτελέσει και το επόμενο διάστημα την αιχμή του δόρατος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με το βλέμμα στην απόκτηση επενδυτική βαθμίδας, στο τέλος της διαδρομής, ο Πρωθυπουργός αναφέρεται όλο και συχνότερα στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, στη δέσμευση ότι η στήριξη των πολιτών θα συνεχιστεί, αλλά πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και χωρίς να θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την πορεία των δημοσιονομικών στόχων. Άλλωστε, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτή η πολιτική επιλογή επιβεβαιώνει και το άνοιγμα στο μεσαίο χώρο, δίνοντας προβάδισμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά στη σταθερότητα, που οι πολίτες επιζητούν. Είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του Πρωθυπουργού, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter, αναδημοσίευσε τον Economist που χαρακτηρίζει «νικήτρια για το 2022» την Ελλάδα, αξιολογώντας 5 δείκτες – μεταξύ αυτών το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό – σημειώνοντας ότι «οι προσπάθειες και οι μεταρρυθμίσεις μας έχουν πραγματικό αντίκτυπο».

Παράλληλος στόχος, πάντως, για την κυβέρνηση παραμένει η στήριξη των πολιτών, όσο θα διαρκεί η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις. Με δεδομένο ότι το market pass θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερέσοδα των διυλιστηρίων, το «μαξιλάρι» του 1 δις ευρώ, που υπάρχει αυτή την ώρα, μένει σχεδόν ανέγγιχτο. Αν και από αυτό αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η συνέχιση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, παρόλ’ αυτά διατηρούνται και τα περιθώρια αντιμετώπισης ενδεχόμενης αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια του ηλεκτρικού ρεύματος, αν χρειαστεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι τα θέματα της οικονομίας φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ αφού τα όποια πλεονάσματα αποδίδονται στους πολίτες δεν μπορεί να τα καταψηφίζει η Κουμουνδούρου διότι αυτό θα της στοιχίζει πολιτικά.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Ο «χρησμός» για κάλπες με... ζεστό καιρό

Μητσοτάκης: Η ΝΔ σχεδίασε και θα παραδώσει το FlyOver της Θεσσαλονίκης

Οικονόμου σε Ραγκούση: «Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς»