Εκλογές 2023: Γιατί η πρώτη Κυριακή είναι πιο κρίσιμη από τη δεύτερη;

Ο κύβος για τις εκλογές ερρίφθη και τούτο φαίνεται από τα στοιχεία της απογραφής και την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για την απογραφή και την αλλαγή του εκλογικού χάρτη με τη νέα κατανομή των εδρών…

εκλογές 2023
Το μεγάλο στοίχημα μεταξύ των τριών κομμάτων είναι η σημασία που δίνουν στην 1η και στην 2η Κυριακή.
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
3'

Πρόκειται για την εντολή του Μάκη Βορίδη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος γι’ αυτές τις μεταβολές προκειμένου το ΠΔ να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος πριν από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών είναι προϋπόθεση για να γίνουν οι εκλογές με βάση τη νέα κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση για εκλογές με βάση την απογραφή του 2021.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να εκδώσει το ΠΔ αμέσως μετά το τέλος των γιορτών, δηλαδή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και όχι ως το τέλος Φεβρουαρίου όπως έχει το περιθώριο να κάνει, καθιστά απολύτως βάσιμη την εκτίμηση πως βρισκόμαστε πλέον εν αναμονή της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των εκλογών πριν από το Πάσχα.

Το μεγάλο στοίχημα μεταξύ των τριών κομμάτων είναι η σημασία που δίνουν στην 1η και στην 2η Κυριακή. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο μόνος που δεν καίγεται για την πρώτη κάλπη είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης ποντάρουν για διαφορετικούς λόγους στην πρώτη διαδικασία. Όλα για την πρώτη κάλπη και με σχέδιο αυτοδυναμίας είναι το σύνθημα της Πειραιώς καθώς η αρχική στρατηγική του Μητσοτάκη και η στρατηγική της παράταξής του είναι αντίθετοι με την απλή αναλογική που τη θεωρούν ένα εκλογικό σύστημα συνυφασμένο με την «αστάθεια» για τη χώρα. Σαφέστατα στη ΝΔ επιθυμούν για τον πρώτο γύρο ένα ποσοστό – ελατήριο περίπου στο 34% προκειμένου να πιάσουν πάνω από 37,5% στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Από την άλλη μεριά στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν διακαώς να βάλουν φρένο στη ΝΔ το 31% για να μην επιτευχθεί σε καμία από τις δύο διαδικασίες η αυτοδυναμία. Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη στάση του στη ΔΕΘ λέγοντας «όχι σε μια κυβέρνηση των ηττημένων». Κάποιοι τότε το ερμήνευσαν διαφορετικά, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκαψε την απλή αναλογική και επίσης πως έδειξε τη δεύτερη κάλπη ως κρίσιμη.

Δεν έκαψε καμία απλή αναλογική. Το αντίθετο θα λέγαμε… Η Κουμουνδούρου θέλει να διαμορφώσει όρους μέγιστης συσπείρωσης στο δικό της κοινό αλλά και συνθήκες πίεσης στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ανάγκη της… προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει σταθερό, μπετοναρισμένο ποσοστό από την πρώτη κάλπη αλλά και ένα δυνατό χαρτί μεταβολής του συσχετισμού για τη δεύτερη κάλπη, προκειμένου να είναι πολύ πιο μπροστά από το Νίκο Ανδρουλάκη.

Εκεί που τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα είναι στην Χαριλάου Τρικούπη. Ο φόβος του ΠΑΣΟΚ είναι να πέσει στο… κενό των δύο καλπών. Με ένα μικρό ποσοστό στην πρώτη, να λεηλατηθεί από την αντιδεξιά πλεύση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ θα δώσουν μάχη για το σχηματισμό οποιασδήποτε κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή για να μην χάσουν το διψήφιο ποσοστό τους στην δεύτερη και μετατραπούν σε ουρά είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπερασματικά η πρώτη Κυριακή θα είναι πιο κρίσιμη από την δεύτερη….

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
22:48ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Χανιά