Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπλόκο στα άκρα δεξιά, άνοιγμα στο Κέντρο
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του ενόψει των εκλογών, αποκαλύπτοντας το αποτύπωμα των προθέσεών του παίρνοντας αποστάσεις από τα άκρα της δεξιάς και στοχεύοντας στον μεσαίο χώρο.
Ο προβληματισμός του Μεγάρου Μαξίμου για τα δεξιά της «δεξιάς πολυκατοικίας» ενόψει των επικείμενων εκλογών οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση των καθαρών αποστάσεων και από το κόμμα του Βελόπουλου και από το κόμμα Κασιδιάρη.
Ο κύβος ερρίφθη και η στρατηγική είναι πλέον «στρίβουμε προς Κέντρο». Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ειδική ρύθμιση τονίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις».
Αντίθετα, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τον μεσαίο χώρο λέγοντας ότι μετά τη δεύτερη Κυριακή υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Αν οι πολίτες με την ψήφο τους μας κατευθύνουν προς μια κυβέρνηση συνεργασίας, θα σεβαστούμε τη βούλησή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά και δεν διστάζει να υπογραμμίσει ότι έχει αλλάξει πλέον η φυσιογνωμία της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι ο ίδιος είναι ένας προοδευτικός κεντροδεξιός πολιτικός που άλλαξε το κόμμα του -«δεν νομίζω ότι μοιάζει πολύ σήμερα με τη Ν.Δ. άλλων δεκαετιών».
Πάνω σε αυτή την λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία και η στάση που κράτησε στο θέμα της κηδείας και της ταφής του τέως βασιλιά. Αρκετοί θεωρούν ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ιδιωτική κηδεία χωρίς τιμές αρχηγού κράτους, έδωσε το «πράσινο φως» για στροφή προς το Κέντρο και όχι προς την λαϊκή δεξιά. «Δεν έπρεπε να δοθούν αφορμές για νέους διχασμούς» λέει για την κηδεία του τέως βασιλιά, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε μια κυβερνητική πολιτική που δεν περιορίζεται εύκολα σε ιδεολογικά στεγανά, μια πολιτική που έχει σκοπό να ενώσει και όχι να διχάσει.
Στο δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση προβληματίζεται εντόνως και για τις επιθέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των παρακολουθήσεων και ιδιαίτερα για τις υποθέσεις με την κόντρα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, αλλά και για την περίπτωση με τις αποκαλύψεις που αφορούν την παρακολούθηση του Α’ ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη επίθεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που έχει στόχο να πλήξει τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και των Ένοπλων Δυνάμεων και πάνω σε αυτό τον καμβά έσπευσε χθες να δηλώσει την πλήρη εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του στρατηγού Φλώρου. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει ουσιαστικά την Πατρίδα μας: «Η υπονόμευση των Ενόπλων μας Δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ -με ατεκμηρίωτο και απολύτως αναξιόπιστο υλικό από ρυπαρά δίκτυα- υπερβαίνει κατά πολύ την ανευθυνότητα και τον καιροσκοπισμό, αγγίζοντας πια τα όρια της πρόκλησης σοβαρής ζημιάς στην Πατρίδα».
Δεν είναι τυχαίο ότι ταυτόχρονα με την κάλυψη του κυβερνητικού εκπροσώπου κύκλοι του ΓΕΕΘΑ ήταν στην ίδια γραμμή και τόνιζαν ότι «η επιχειρούμενη υπονόμευση του ηθικού κύρους και της ακεραιότητας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα συγκυρία είναι προδήλως υποκινούμενη και εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα».
Πάντως παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την μετωπική σύγκρουση επί των συγκεκριμένων ζητημάτων, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να πάνε αυτές τις υποθέσει «μέχρι ρίζα», κάτι που σημαίνει ότι η προεκλογική αντιπαράθεση θα χτυπήσει κόκκινο.