Οι εκλογές στην Ελλάδα με τα μάτια των ξένων
Κοινή είναι η εκτίμηση όλων ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δείχνουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέας ακυβερνησίας. Πάντως, κοινή είναι η πεποίθηση των ξένων αναλυτών ότι οι εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον της οικονομίας θα δρομολογηθούν από τις 18 Ιουνίου και μετά, όταν δηλαδή θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στη χώρα μας.
Τα τέσσερα σενάρια της Morgan Stanley
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε έκθεσή της, η τράπεζα εκτιμά ότι η νέα Βουλή θα είναι και πάλι επτακομματική, ωστόσο κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία, οπότε και πάλι θα προσφύγουμε στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζει η Morgan Stanley είναι τέσσερα:
Πρώτο σενάριο: Ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει κυβέρνηση της Αριστεράς. Κάτι τέτοιο συνιστά αρνητική εξέλιξη, αφού από τη μία πλευρά υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων σε πολιτικό επίπεδο κι από την άλλη ένα τέτοιο αριστερό σχήμα θα προκαλούσε αβεβαιότητα στις αγορές.
Δεύτερο σενάριο: Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται να μετάσχει σε μια κεντρώα κυβέρνηση, υποχωρώντας από τις αρχικές του απαιτήσεις. Παρότι η Morgan Stanley θεωρεί θετικό αυτό το σενάριο, εκτιμά ότι δεν είναι εφικτό, αφού η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του μνημονίου δεν ενδέχεται να αλλάξει.
Τρίτο σενάριο: Κυβέρνηση τεχνοκρατών. Εφόσον συμβεί, οι αγορές θα είναι επιφυλακτικές για το χρόνο ζωής αυτού του σχήματος. Η δυνατότητα συγκρότησης μιας τέτοιας κυβέρνησης εξαρτάται από την στήριξη ή όχι του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέταρτο σενάριο: Κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη μικρότερων κομμάτων. Το σενάριο αυτό θα ήταν θετική εξέλιξη, αφού θα διασφάλιζε χρόνο για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μνημόνιο.
Goldman Sachs: Θα μείνει η Ελλάδα στο ευρώ;
Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs επεξεργάστηκε τρία σενάρια για την επομένη των εκλογών.
Στο πρώτο σενάριο, που θεωρείται και το πιο πιθανό, η Ελλάδα μένει στο ευρώ. Μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση απορρίπτει την έξοδό της από την ευρωζώνη, αλλά επιλέγει να μην τηρήσει πιστά το μνημόνιο. Κάτι τέτοιο θα σημάνει το «πάγωμα» της χρηματοδότησης αλλά όχι και την αποχώρησή από το ευρώ, αφού η ΕΚΤ θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες. Από την πλευρά της, η Ευρώπη θα φτιάξει ένα δίκτυ ασφαλείας για να αντέξει μια μελλοντική αποχώρηση.
Στο δεύτερο σενάριο, η Ελλάδα εκδιώκεται βίαια και γρήγορα από το ευρώ και επιστρέφει στη δραχμή. Η ΕΚΤ διακόπτει τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, η χώρα μένει εκτός αγορών και η δραστηριότητα πλήττεται σε μεγάλο βαθμό.
Στο τρίτο σενάριο, η Ελλάδα αποχωρεί μεν από το ευρώ, αλλά με αργούς ρυθμούς. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται νομικά, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί αν η ΕΚΤ κλείσει τις «κάνουλες» της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.