Επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών - Επικοινωνία Τσίπρα-Τασούλα για το αίτημα Ράμμου

Ζήτημα πρωτοβουλίας της επιστολής Ράμμου έθεσε η ΝΔ στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία διεξάγεται για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ.
Eurokinissi

Το πρωί, αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση.

Αφορμή φαίνεται πως ήταν η στάση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Κ. Μπούρα στο αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος με επιστολή του στις 17/1 ζητούσε να ενημερώσει ο ίδιος την Επιτροπή επικαλούμενος την ύπαρξη ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος.

Την ίδια στιγμή έντονα ενοχλημένο φαίνεται να είναι το ΚΚΕ, το οποίο καταγγέλλει «συμπαιγνία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ» που έχει σκοπό να «θάψουν το θέμα των συνακροάσεων».

Επικοινωνία Τσίπρα – Τασούλα

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, υπογράμμισε την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής ΑΔΑΕ, ενώ σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη τής απόφασης της.

Παράλληλα τόνισε, ότι η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του Προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος πρώτος έθεσε το θέμα ζητώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής να ορίσει ημερομηνία σημειώνοντας πως «πρόκειται για μείζον θέμα δημοκρατίας που το θέτει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αρχής και πρέπει να ανταποκριθούμε», αίτημα με το οποίο συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της ΝΔ.

Ο κ. Μπούρας από την πλευρά του ανέγνωσε την επιστολή και ζήτησε από τον Ράμμο να ξαναστείλει την επιστολή του κάνοντας πιο συγκεκριμένο το αίτημα του, καθώς δεν διευκρινίζεται ποια είναι αυτά τα ζητήματα και σχολιάζοντας ότι δεν έχει αρμοδιότητα να λέει αν θα είναι απόρρητη η συνεδρίαση ή όχι. Στη συνέχεια κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν υπογραφές και αν τον θέλουν να καταθέσουν αίτημα με τη διαδικασία των 2/5 και να τον φέρουν στην Επιτροπή, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρούν καταγγέλλοντας τη διαδικασία και κάνοντας λόγο για συνταγματική εκτροπή.

Σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «θλιβερή μέρα για τη Βουλή και τον Κοινοβουλευτισμό».

«Η ΝΔ δεν θα μπορέσει να κρατήσει μακριά από τις ευθύνες του τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βαρύνεται τόσο για το σκάνδαλο καθεαυτό των υποκλοπών όσο και για την προσπάθεια κουκουλώματός του (…) Θα έρθει ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τις δυνατότητες που δίνει στην αντιπολίτευση ο Κανονισμός της Βουλής» είπε.

Ένταση στην Επιτροπή

Νωρίτερα είχε προκληθεί ένταση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να κάνουν λόγο για πολιτικοποίηση του θέματος.

Ειδικότερα ο κ. Μαρκόπουλος έθεσε ζήτημα πολιτικοποίησης του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής και αναρωτήθηκε αν ο κ. Ράμμος κάνει πολιτική πέραν των συνταγματικών του ορίων σημειώνοντας ότι είναι πρωτοφανές να αυτοπροσκαλείται.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κρίνουμε τους επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών. (….) Αν η πρόθεσή του να ενημερώσει για θέματα που θίγουν ένα κόμμα, δε σημαίνει ότι ο κ. Ράμμος γίνεται πολιτικά ιδιοτελής (…) Οφείλουμε να αποδεχτούμε το αίτημα του κ. Ράμμου, γιατί σέβεται απόλυτα την κοινοβουλευτική δεοντολογία» σχολίασε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του συμφώνησε με την ενημέρωση από το κ. Ράμμο ωστόσο μετά ην αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε υποβάθμιση της υπόθεσης των συνακροάσεων στον Περισσό το 2016-2017 «Μετά το σόου αποχωρούν…. η αποχώρησή του δείχνει ότι δεν έχει διάθεση η υπόθεση του ΚΚΕ να φτάσει μέχρι το τέλος» είπε ο βουλευτής κ. Συντυχάκης.

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η λέξη πολιτικοποίηση. Ο ρόλος μας εδώ είναι και ελεγκτικός. Εφόσον δημιουργήθηκε θέμα, θα έπρεπε εμείς να του ζητήσουμε να έρθει και όχι να μας ζητάει εκείνος και εμείς να αρνούμαστε. Θετικοί να έρθει ο κ. Ράμμος», είπε η Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΜΕΡΑ25.

Για την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου ρωτήθηκε, από δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές ΥΠΕΞ: Σήμερα κατανοούν οι εταίροι μας ότι η Τουρκία είναι πρόβλημα

Εύα Καϊλή: Εν αναμονή της απόφασης για το Qatar Gate

Οικονόμου: Ακραίο αντιπολιτευτικό μένος από τον Αλέξη Τσίπρα