Σταϊκούρας: Γενναία η αύξηση στον κατώτατο μισθό - Τι είπε για το έκτακτο δώρο Πάσχα
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι «γενναία και ρεαλιστική» - Η αντίδρασή του στο έκτακτο δώρο Πάσχα.
Στο 5% θα κινηθεί ο πληθωρισμός στη χώρα το 2023 σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι «γενναία και ρεαλιστική».
Αναφορικά με την προοπτική κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι υπάρχουν «προτεραιότητες που συνεκτιμώνται αλλά τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να παρθούν όλα μαζί».
Επίσης ο Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις αυξήσεις που παρατηρούνται στον τομέα τροφίμων, γεγονός που όπως είπε αφορά όλη την Ευρώπη.
Τι είπε για το έκτακτο δώρο Πάσχα ο Χρήστος Σταϊκούρας
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των Νέων ότι θα δοθεί έκτακτο δώρο Πάσχα σε ευάλωτους και συνταξιούχους, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «όπως φαίνεται, αρχίζει και δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος για κάποιες πρόσφατες παρεμβάσεις που θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός, ανάμεσα στις πολλές ανάγκες που έχει η κοινωνία».
Έρχεται έκτακτο δώρο Πάσχα σε ευάλωτους και συνταξιούχους
Στο τραπέζι βρίσκεται η καταβολή έκτακτου δώρου το Πάσχα κοντά στα 300 ευρώ, μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση εισφορών αλλά και καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους. Το ύψος και το εύρος των νέων μέτρων θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας, όμως η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων.
Το «Δώρο Πάσχα» θα είναι ύψους 250-300 ευρώ, θα αποτελεί μια «ανάσα» ειδικά για ευάλωτους και συνταξιούχους. Εκτός από τους ευάλωτους συνταξιούχους, εκτιμάται ότι θα λάβουν το «δώρο Πάσχα» οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού. Πρόκειται για 1,1 εκατ. δικαιούχους που θα εισπράξουν συνολικά περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Στη φαρέτρα της κυβέρνησης έχουν μπει μέτρα τα οποία λειτουργούν προς την κατεύθυνση ελαφρύνσεων και στήριξης της μεσαίας τάξης και των επαγγελματιών. Οπως έχουν αποκαλύψει προ εβδομάδων «ΤΑ ΝΕΑ», ένα από τα μέτρα είναι η σταδιακή μείωση για τις δηλώσεις του 2024 και στη συνέχεια η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025.
Υπό επεξεργασία βρίσκονται σχέδια για ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί κατά διαστήματα και σε βάθος τετραετίας. Περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, αλλά και μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, κούρεμα συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αναμένεται επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.
Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος των νέων παρεμβάσεων θα ληφθούν μετά τον Φεβρουάριο, καθώς μέχρι τότε εισπράττονται έσοδα που καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2022. Το επόμενο δίμηνο θα εισπραχθούν έσοδα τα οποία θα εγγραφούν στον περσινό προϋπολογισμό, όπως είναι τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος κ.λπ. Ακόμη, αναμένεται η τελευταία δόση από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA) ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί ακόμα.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών βάζουν ως παράγοντα - κλειδί την πορεία του φυσικού αερίου, η οποία τιμή θα κρίνει την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως επίσης και τον στόχο για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Οι σημερινές τιμές επίσης αφήνουν περιθώρια για έξτρα παρεμβάσεις, καθώς τα 600 εκατ. ευρώ από το μαξιλάρι 1 δισ. ευρώ που έχει βάλει στην άκρη η κυβέρνηση για μέτρα μπορούν να διατεθούν προς άλλη αξιοποίηση. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για καλύτερες επιδόσεις στο έλλειμμα, το οποίο μπορεί να πέσει κάτω από τις αρχικές προβλέψεις του 1,6% του ΑΕΠ για το 2022. Αυτό σημαίνει και καλύτερες επιδόσεις για το 2023, όπως επίσης και αν αυξηθεί το ΑΕΠ του 2022 από 5,6% (που εκτιμάται) σε 6%.