Όλες οι προτάσεις μομφής τα τελευταία 30 χρόνια – Οι «πρωταθλητές» της δυσπιστίας
Όλες τις προτάσεις μομφής που έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο την τελευταία τριανταετία, θυμίζει το Newsbomb.gr αρχής γενομένης από το 1993. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν κατατεθεί στη Βουλή 11 προτάσεις μομφής (συν μια τη σημερινή), κάτι που σημαίνει πως κατατίθενται κατά μέσο όρο 1 ανά τριετία.
Το «ρεκόρ» κατάθεσης προτάσεων μομφής έχει ο Γιώργος Παπανδρέου με 3, ενώ με την πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη τον «ισοφάρισε» στην πρώτη θέση. Ακολουθούν με 2 προτάσεις μομφής ο Κώστας Καραμανλής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από 1 έχουν Ανδρέας Παπανδρέου και Μιλτιάδης Έβερτ.
Το εντυπωσιακό στη λίστα με τις προτάσεις μομφής είναι πως στα χρόνια των μνημονίων η μοναδική που έχει συμβεί είναι εκείνη του 2013 για το «μαύρο» στην ΕΡΤ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έχει καταφέρει να «ρίξει» κυβέρνηση, αποσπώντας πρακτικά βουλευτές από την κυβερνητική πλειοψηφία.
1. Μάρτιος 1993 – Σκοπιανό (Παπανδρέου)
Η πρώτη πρόταση δυσπιστίας κατά κυβέρνησης την τελευταία τριανταετία κατατίθεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το Σκοπιανό. Αρχικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο θέμα, αίτημα που μετατρέπουν έπειτα από λίγο σε πρόταση δυσπιστίας. Η πρόταση απορρίφθηκε τα μεσάνυχτα της 29ης Μαρτίου, με 145 ψήφους «υπέρ» και 152 «κατά». Δύο βουλευτές δήλωσαν «παρών».
2. Ιανουάριος 1996 – Ακυβερνησία (Έβερτ)
Ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται κλινήρης στο «Ωνάσειο» και η Νέα Δημοκρατία με πρόεδρο τον Μιλτιάδη Έβερτ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας επικαλούμενη ακυβερνησία της χώρας. Η πρόταση συζητείται και απορρίπτεται καθώς καταψηφίζεται από 168 βουλευτές, έναντι 118 που τη στηρίζουν.
3. Ιανουάριος 1999 – Κάτσε καλά Γεράσιμε (Καραμανλής)
Τον Ιανουάριο του 1999, οι καταλήψεις στα σχολεία εξαιτίας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Γεράσιμου Αρσένη – τότε υπουργού Παιδείας – συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή καταθέτει πρόταση μομφής στον υπουργό. Η πρόταση απορρίφθηκε με 163 ψήφους έναντι 127.
4. Ιανουάριος 2001 – Χρηματιστήριο (Καραμανλής)
Δύο χρόνια αργότερα έρχεται η επόμενη πρόταση δυσπιστίας και πάλι από τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή και αφού έχουν προηγηθεί οι χαμένες εκλογές του 2000. Η πρόταση αφορά τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου και το σκάνδαλο του Χρηματιστήριου. Η πρόταση συζητείται έπειτα από δίωρη διακοπή και απορρίπτεται με 154 κατά έναντι 125 υπέρ. Εννέα βουλευτές δήλωσαν «παρών» και 12 απουσίαζαν από την ψηφοφορία.
5. Ιούνιος 2005 – Αλογοσκούφης (Γιώργος Παπανδρέου)
Τον Ιούνιο του 2005, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης κατηγορείται για «πλασματικά μεγέθη στον προϋπολογισμό». Ο νέος -τότε- αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου καταθέτει πρόταση μομφής κατά του υπουργού, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την μετατρέπει όμως άμεσα σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Έλαβε 165 θετικές έναντι 120 αρνητικών ψήφων.
6. Φεβρουάριος 2007 – Άρθρο 16 (Γιώργος Παπανδρέου)
Το 2007 η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή επιχειρεί, με υπουργό τη Μαριέττα Γιαννάκου Κουτσίκου, να αναθεωρήσει το Άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας. Ο Γιώργος Παπανδρέου καταθέτει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τη μετατρέπει και πάλι σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Υπέρ της κυβέρνησης ψηφίζουν 164 και κατά 122, ενώ 14 βουλευτές απουσιάζουν.
7. Μάρτιος 2008: Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο (Γιώργος Παπανδρέου)
Το 2008 και ενώ στη Βουλή συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου καταθέτει και πάλι πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Η συζήτηση του νομοσχεδίου διακόπτεται, εκείνη επί της πρότασης μομφής ξεκινά άμεσα και απορρίπτεται από 152 βουλευτές έναντι 138 που τη στήριξαν και 10 βουλευτών που δήλωσαν «παρών».
8. Νοέμβριος 2013 - «Μαύρο» στην ΕΡΤ (Αλέξης Τσίπρας)
Τον Νοέμβριο του 2013, η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, κλείνει την ΕΡΤ και ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η συζήτηση επί της προτάσεως ξεκινά την επόμενη ημέρα και τελικώς απορρίπτεται από 153 βουλευτές, έναντι 124 που την υπερψηφίζουν. 17 δηλώνουν «παρών».
9. Ιούνιος 2018 - H συμφωνία των Πρεσπών (Κυριάκος Μητσοτάκης)
Τον Ιούνιο του 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υποβάλει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών. Η πρόταση καταψηφίζεται από 153 βουλευτές και υπερψηφίζεται από 127.
10. Μάιος 2019 – Ανάρτηση Πολάκη κατά Κυμπουρόπουλου (Κυριάκος Μητσοτάκης)
Πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε και πάλι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη για ανάρτηση που είχε κάνει για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας – και πλέον εκλεγμένο- Στέλιο Κυμπουρόπουλου. Ο Αλέξης Τσίπρας την μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης και παίρνει 153 θετικές ψήφους έναντι 136.
11. Οκτώβριος 2020 – Πτωχευτικός Κώδικος (Αλέξης Τσίπρας)
Τον Οκτώβριο του 2020, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το υπουργείο Οικονομικών φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα καταθέτει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, η οποία καταψηφίζεται από 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και στηρίζεται από 133 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΜεΡΑ25 είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία.
12. Ιανουάριος 2023 - Παρακολουθήσεις (Αλέξης Τσίπρας)
Μετά την ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ σχετικά με τις παρακολουθήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει «εγκέφαλο» της υπόθεσης τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.