Βουλή: Ποια θα είναι η «γραμμή» της ΝΔ επί της πρότασης δυσπιστίας
Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ η σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι απλά μετωπική, αλλά σφοδρή, αφού και τα δύο κόμματα επιδιώκουν κατά κύριο λόγο τη μέγιστη συσπείρωση στο εσωτερικό τους. Στη ΝΔ επισήμως καλοδέχθηκαν την πρόταση μομφής, τόσο ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κρήτη, όπου περιοδεύει. «Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κρήτη, και πρόσθεσε: «Ελάτε να συγκρίνουμε, λοιπόν, τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια και τι κάναμε εμείς. Την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης». Πολιτικά, στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες «σήκωσε πολλή σκόνη για το τίποτα», μόνο και μόνο για να μπορέσει ο ίδιος και τα στελέχη του να μιλάνε επί τρεις ημέρες για τα διάφορα «μυθεύματα» των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών (όπως τα χαρακτηρίζει το κυβερνών κόμμα).
Θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ
Παρόλα αυτά όπως λένε γαλάζια στελέχη η όλη διαδικασία θα γυρίσει μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ αφού θα «τσιμεντώσει» την Κ.Ο. της ΝΔ λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Σημειώνουν παράλληλα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κάνει «Κούγκι» το κοινοβούλιο και τους θεσμούς μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το στενό πυρήνα των… σκληρών της Κουμουνδούρου που τον κατηγορούν ότι δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικός και καταγγελτικός.
Από την άλλη μεριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην επιλογή του «να μιλήσουμε για το μέλλον ή να βουλιάξουμε τη χώρα στο διχασμό και την πόλωση», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ακολουθήσει αυτή την πορεία. «Θα επιμείνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να υλοποιούμε το κυβερνητικό μας έργο, θα δημιουργούμε νέες δουλειές θα υλοποιούμε μεγάλα έργα σε όλη την Ελλάδα».
Παρά το γεγονός ότι σε αυτό τον άξονα θα παραμείνει η ρητορική του Πρωθυπουργού και το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση βάζει «στο τραπέζι» και τις «αμαρτίες» του παρελθόντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μην αφήνοντας, μάλιστα, τίποτα να πέσει κάτω, χωρίς απάντηση. Την ώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «σημαία» το θέμα των παρακολουθήσεων, έχοντας προηγουμένως επικρίνει την κυβέρνηση για υποθέσεις, όπως του Ανδρέα Πάτση ή του Θέμη Χειμάρα, που είδαν άμεσα την έξοδο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η κυβερνητική παράταξη θυμίζει σειρά περιπτώσεων, που αφήνουν έως και σήμερα εκτεθειμένη την αξιωματική αντιπολίτευση. Με αυτό το σκεπτικό, μάλιστα, χαρακτήριζαν καλοδεχούμενη την πρόταση δυσπιστίας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν όλα, τόσο σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, πως ήταν δηλαδή η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και πως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για ό,τι φέρνει μαζί του από το παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτα απ’ όλα, την υπόθεση, που οδήγησε σε Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, με τις ένορκες καταθέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα και της γραμματέως του, περί μαύρου χρήματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τις συναντήσεις με τον επιχειρηματία και τον Αρτέμη Αρτεμίου, να μένουν έως τώρα αναπάντητες. Υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι ένας δεύτερος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, βρίσκεται επίσης ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου.
Στο τραπέζι, ακόμη η υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, με τα ρεπορτάζ της μικρής Μαρίας, που η αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθέτησε άκριτα, χωρίς να ζητήσει ούτε μια «συγνώμη» ακόμη και μετά την διάψευσή τους.
«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια»
«Δεν επιθυμούμε τη λάσπη στον ανεμιστήρα, αλλά δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια», διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου γι’ αυτό το διήμερο της σκληρής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση μάλιστα επαναφέρει στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης και την υπόθεση Νοβάρτις, μια σκευωρία, που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, έχει αφήσει έκθετη την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τις εξελίξεις, όπως η δράση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», που εμπλέκεται πλέον σε απάτες του κοινού ποινικού δικαίου, αποδεικνύουν σε ποια πρόσωπα βασίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας για να «κρεμάσει στα μανταλάκια» δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων θα επιμείνουν ότι η δικαιοσύνη θα ρίξει άπλετο φως στις καταγγελίες, καθώς και ότι ο Πρωθυπουργός ουδέποτε ενημερώθηκε για επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων. Το Μέγαρο Μαξίμου μιλάει για μεθόδευση που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και για υλικό που έχουν στην διάθεση τους ρυπαρά δίκτυα, βάσει του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε «ατεκμηρίωτα, ευφάνταστα και πλήρως αναληθή συμπεράσματα». Θα προτάξουν μάλιστα, το γεγονός, ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει προνομιακή σχέση με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, αφού ήταν ο πρώτος, που ενημερώθηκε, όταν η επίμαχη επιστολή με τα ευρήματα της αρχής, δεν είχε αποσταλεί ούτε στον πρωθυπουργό, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις του.